設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: zore0083

[討論] 64 audio tia trio vs A12t

鉑金玩家

zore0083 發表於 2018-4-27 19:13
整CM 最怕唔FIT 因為試過整2次都唔FIT 真係好煩。
但CM果種舒適普通版又比唔到,所以我都15/16做唔做CM好 ...

我自己呢隻係FIT 同埋都幾貼耳
反而令到我覺得之前果隻無咁貼 (但唔係唔FIT)
A12T係同我朋友一齊訂 佢都無唔FIT既問題
同埋64都算快..落單計一個月都未足就有貨

始終物料有所限制 膠應該無金屬高音咁好
小弟隻耳機初到手 我未敢而家講兩者係高音會唔會差好遠
好睇你個人取捨 想唔想需CM既舒適度
但我覺得高音方面 可以考慮之後換線 提升返個高音延伸都未嘗不可既

鉑金玩家

ip_csl 發表於 2018-4-27 19:00
U12t和Tia trio我上次都同ㄧ次試過,最後入手了U12t.因個人覺得U12t銜接較佳,如想入手trio,建議試試Legend ...

如果無認錯應該師兄夾左M17條線
12T配M17  相信個高音會玩得更盡

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zore0083 發表於 2018-4-27 19:17
我試過 Legend X ,我所以太刺激和它的中頻好像唔夠 64 咁豐富,感覺上 Legend X 係 V 型。
請問師兄唔入 ...

不是這樣的我的Legend X 已煲了超過650小時了、跟之前完全不一樣……中頻、低頻我可以講比我手上了有九個月的tia fourte有過之而無不及更豐富有質感……不是V型的啊……高頻延伸超出想像十分順滑……動感一流!聽pop, jazz, 人聲都好、煲後連交響樂也不遑多讓

黑鑽玩家

patrick@wong 發表於 2018-4-27 21:15
不是這樣的我的Legend X 已煲了超過650小時了、跟之前完全不一樣……中頻、低頻我可以講比我手上了有九個 ...

Patrick Ching 請問你用边部 DAP 推Legend. X ?
如果Legend X 想配升級線边條比較適合?

鑽石玩家

patrick@wong 發表於 2018-4-27 21:15
不是這樣的我的Legend X 已煲了超過650小時了、跟之前完全不一樣……中頻、低頻我可以講比我手上了有九個 ...

Legend X 超出了我的預算,但我會再試試 Nemesis 及 Vantage。
但我真的很喜歡 U12t 的中高頻,覺得分析力很好。
謝謝你。

鑽石玩家

kc090908 發表於 2018-4-27 21:06
我自己呢隻係FIT 同埋都幾貼耳
反而令到我覺得之前果隻無咁貼 (但唔係唔FIT)
A12T係同我朋友一齊訂 佢都 ...

聽完你講我更偏向做CM希望他的手工好。
可以一次就FIT,請問師兄在那裡做耳印?
因為我打算在亦X買及做耳印。

謝謝

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zore0083 發表於 2018-4-28 00:32
Legend X 超出了我的預算,但我會再試試 Nemesis 及 Vantage。
但我真的很喜歡 U12t 的中高頻,覺得分析 ...

U12t真的不錯人聲中頻更凸出

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zore0083 發表於 2018-4-28 00:32
但我真的很喜歡 U12t 的中高頻,覺得分析 ...

Legend X universal 現金價折後$18xxx.

黑鑽玩家

saw second hand sold at the same price (water fish)  

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ip_csl 發表於 2018-4-28 11:12
Legend X universal 現金價折後$18xxx.

Yes ar legend X worth tbe price