設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terryc

[喇叭組合] 窮入門,窮新手換了別人看不上眼的……小座地~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

peter99 發表於 2018-5-19 09:37
一千隻 雅馬哈 1000 十仔!!!!!!!!上手咁賣大包。。。。執到超笋野喎。恭喜
...

係呀

因為上手買到隻美品,就把這一隻急急放比我了
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2018-5-19 09:47
其實玩中古都幾好
只係有時要考運氣同手神了

絕對同意師兄你觀點

只係太多中古名器了,買之前要做足功課,唔似買新嘢可先試後買!

買到假嘢我都擔心,但暫時未遇過,好彩好彩!
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terryc 發表於 2018-5-19 10:22
絕對同意師兄你觀點

只係太多中古名器了,買之前要做足功課,唔似買新嘢可先試後買!{:6_136: ...

見到你地幫玩日本喇叭真係好有毅力!
不過喇叭相對機器真係好d
又冇線咁易假
日本中古又出名狀況好

係一個好選擇
{:9_413:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2018-5-19 10:56
見到你地幫玩日本喇叭真係好有毅力!
不過喇叭相對機器真係好d
又冇線咁易假

好似師兄話齋,新喇叭要合自己口味就付擔唔起,在射程之內就只買得起中古日本妹,所以我們才作出這選擇

師兄你都可以試下啲出名日系喇叭呀 , 可能一試就

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terryc 發表於 2018-5-19 11:51
好似師兄話齋,新喇叭要合自己口味就付擔唔起,在射程之內就只買得起中古日本妹,所以我們才作出這選擇{: ...

以前玩過victor sx500
不過級數不算高
都冇刻意追番了

Yamaha同大通就冇聽過

以前最鍾意係聽過Ensemble
十幾年前了

而家係見到marten同eggleston淘寶好吸引
但始終好大對
運送都係問題

不過最大問題係
我連上一對喇叭上一部amp都冇賣
所以暫時都不買新野

評分

terryc + 10 + 10 賣曬佢哋啦!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2018-5-19 12:45
以前玩過victor sx500
不過級數不算高
都冇刻意追番了

舊的唔去,新的唔會來

我都有同其他燒友講,如果我早多十年去了解日本妹就好了!  唔似現在愛得太遲!好多好嘢都比人買曬,keep 起曬

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terryc 發表於 2018-5-19 16:58
舊的唔去,新的唔會來

我都有同其他燒友講,如果我早多十年去了解日本妹就好了!   ...

呢d野係係階段性既
如果你當初入左呢條路
而家可能又追求其他野je

最緊要有目標,量力而為就好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2018-5-19 17:56
呢d野係係階段性既
如果你當初入左呢條路
而家可能又追求其他野je

如果當初入左這條路,現在我應該擁有GF 1 了

鑽石玩家

terryc 發表於 2018-5-15 20:02
我個人覺得係唔同廠用唔同物料

但更覺得似大通迫人換新喇叭囉  ...

布邊硬既原因係太耐冇聽冇活動過,只要搽翻專用軟化臍就會軟翻,經常聽你唔會咁易硬既,大通既布邊差唔多比任何一種邊更襟用,又點會迫人換喇叭呢?

評分

terryc + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

582 發表於 2018-5-20 14:10
布邊硬既原因係太耐冇聽冇活動過,只要搽翻專用軟化臍就會軟翻,經常聽你唔會咁易硬既,大通既布邊差唔多比 ...

咁就好了

窮人無錢,不能常常換嘢