設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 再入手Siltech 線材 (包膠講下siltech聲)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-12 14:09
我見原廠用的另一個組合是 WBT ,  WBT 唔好聲?

而且我買的是用蕉插.

咁你如果到時換古河碳纖頭可以換返蕉頭。

1萬

白鑽玩家

老而不

kelvinmacmac 發表於 2020-1-12 14:32
咁你如果到時換古河碳纖頭可以換返蕉頭。

https://www.siltechcables.com/products/classic-anniversary-series/classic-550l/
官網上有甘寫過option 的
我扭開過那個頭來看, 入面還是有螺絲上著聲材, 沒什麼特別的地方.

WBT 的 銀, 銅, 蕉, 叉我都用過.  個人覺銅蕉合耳少少.
是後來用了Nordost 才賣走....早知就唔賣了...

又如果說要到royal signature 起才有真本事的話, 甘我家陣換頭有無價值呢...?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2020-1-12 14:21
個D麻煩人送佢走 你太好人

麻煩人係跟住我識的人來呢....
唔通落人面咩...

但真係講句, 就現況看, 數天內我好似已招呼了二十多人.
好多hifi 友都真的好好奇Siltech 是什麼聲音是真的.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-12 15:03
https://www.siltechcables.com/products/classic-anniversary-series/classic-550l/
官網上有甘寫過opti ...

換頭絕對有價值,因為我條770l換咗個古河碳纖叉在未煲起嘅時間都聽到有三成分別,你覺得呢?同埋你上網睇下D review好多770l都一定係玩古河碳纖頭,你研究下。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

kelvinmacmac 發表於 2020-1-12 15:42
換頭絕對有價值,因為我條770l換咗個古河碳纖叉在未煲起嘅時間都聽到有三成分別,你覺得呢?同埋你上網睇 ...

我有找過, 好似是由一個老牌網在很久之前說的, 之然在另一個hiend 網上再說
我找到有人把 330L 換成WBT 銅頭, 看來好似不錯. 或者未來我有直時再試試.

個人是幾喜歡WBT 銅頭的. 又send email 去問下廠先...
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

770l玩古河碳纖頭絕對有價值

1萬

白鑽玩家

老而不

kevinman 發表於 2020-1-12 20:22
我條770l都係玩古河碳纖頭絕對有價值

但我係 550L wor
唔緊要了, 就以全 Siltech 頭來看看, 寫一個心得.

今晚終於有了些時間可以自己去認真聽一下.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-1-9 17:52
好多老朋友忽然拜會我舍, 想打但打唔切。
真的係呢個系列的入手價比我想像中平, 如借用大家成日講的cp ...

我用佢既JUMPER黎調音..

評分

kl122002 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

家下我有d疑惑係條線開晒聲未?要唔要煲耐少少?

聽了一些c錄音, siltech 的聲底是好唔同係真的。
不是什麼nordost 排在siltech的感覺, 而是兩個牌子走好唔同的路線, 如酒與茶同樣可醉人, 但醉法並不一樣。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-14 07:56
家下我有d疑惑係條線開晒聲未?要唔要煲耐少少?

聽了一些c錄音, siltech 的聲底是好唔同係真的。

師兄 我相信你兩條550應該未開聲起碼煲番300個鐘就會入狀態,據我所問音樂絲帶同蕭踢係完全兩個取向嘅聲音,喜歡就喜歡,不喜歡就不喜歡兩個取向。

評分

kl122002 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分