設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 實效平民價的Supra Power Blocks 拖板

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-9-1 20:13
我反而覺奇怪的是NAS幾時才會變成用 光纖為主導?
LAN線的話...依我只係聽過 AQ 和 Supra  , 仔細聽係有 ...

明白師兄,lan線好似有啲陌生真係😂

1萬

白鑽玩家

老而不

awc1216 發表於 2020-9-1 22:22
明白師兄,lan線好似有啲陌生真係😂

Lan 線真係做到Cat 8 唔係多
在電腦商場我見過有Cat 7, 買過, 用ping 去看和cat 5e 或6的出入不大,令我疑惑是不是假線。

在腦場找Cat 8 會被店方投左個奇怪目光, 好似我問了一些不正常存在的東西之餘。我曾在灣仔298 的一家店裡內被串過, 話過二千蚊仲要等半年。 然而同日去Supra 代理已可以即時入手。

一路上用緊, 也試了IPv6, 感覺不錯

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-9-2 12:27
Lan 線真係做到Cat 8 唔係多
在電腦商場我見過有Cat 7, 買過, 用ping 去看和cat 5e 或6的出入不大,令 ...

睇嚟It界同音響界係存在喺平行時空,河水不犯井水比較好

1萬

白鑽玩家

老而不

awc1216 發表於 2020-9-2 14:16
睇嚟It界同音響界係存在喺平行時空,河水不犯井水比較好

不出奇,
情況就好似昔日hifi 和無線電分家時候一樣,雖都是電聲學的同門,  只是到了現在是大家兩派。

另一方面, 現在已有wifi 6, 為什麼NAS 還要用lan 線呢? 真是一個疑問。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我用緊你頭上面嗰隻拖板. 換咗之後其實有冇分別感覺到?

1萬

白鑽玩家

老而不

cheungtsw 發表於 2020-9-2 18:31
我用緊你頭上面嗰隻拖板. 換咗之後其實有冇分別感覺到?

因為只係用到第3日,  我留意到好多東西都在變化中.
如果依第一印象來說, 初初通電的時候覺速度快, 有點刺耳. 後來聲音順和, 而且是漸漸地成熟中.

至少幾肯定的是:
1. LCD 電視光左, 清左少少, colour 係sharp 一點. 今日(2/9) 係有雷暴, 我住大廈平時都有少少受雷暴令電視會間中閃一下,  至今沒發生.
2. 因為此拖板用的入線是2.5mm(2)粗度, 比之前的 1.25mm(2) 粗,  所以我的2CH 組合中是明顯地比之前有力.
3. 我在2CH中用的已是 Supra Sword 系列線材,  於是那種線在而"無線"的感覺強烈.
4. 拖板內由第3個插位起是有 noise filter , 接上 非amp 類的器材是最佳, 如CD機,  phono pre-amp 等.  
- CD 中聽得出最大分別係2CH的音樂背景夠靜 , 夠純,  令立體感比之前的強, 弱音位清晰, 而合唱中的人聲既整齊而不起矇.
- phono amp 和唱盤都是一同插在有filter 的位置上. 昔日不起眼的anti-skating 變化如今都令我聽得出, 那怕只是少過0.5g 的出入.

還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2020-9-1 20:30
成套: 拖板 + C19頭 + 原廠電線 = 大概只是4K 以內的事
對比其他牌子是平左好多.   ...

我以為2千幾,4K 以內,對我Lee D 窮L貴左小小...我相信一定吾差.我只係用wixxworld - package,2千樓下6位包條藍色power cord 炸.我新手入門,咩都吾識,等你只教我,我成日睇你POST....THX
大哥另請教有咩平靓正power cable 俾 cd & power amp各1 條$1000左右.

銀級玩家

kl122002 發表於 2020-9-2 20:22
因為只係用到第3日,  我留意到好多東西都在變化中.
如果依第一印象來說, 初初通電的時候覺速度快, 有點 ...

大哥睇左你個post 講Supra  的 LoRAD1.5 / 2.5. SPC ,係邊到買?

1萬

白鑽玩家

老而不

freedom9394 發表於 2020-9-24 21:48
大哥睇左你個post 講Supra  的 LoRAD1.5 / 2.5. SPC ,係邊到買?

我是拜托英國的朋友幫忙入手, 連當地VAT + shipping 到港都是HK$3K 左右.   加上要在代理入手原廠線和頭材近4K 有找.
由效果和金額對比, 以及其他牌子的同近東西比較依然是抵用.  當然還有Sound Fantastic 都是一樣在4K以下, 在比較中我還是偏好Supra, 因為我現在其仔都是Supra 線材, 想一套過
Supra 廠線都抵用, 講真的, 如果是退燒, 只追音樂而不是音效, 求中性 的話, Supra 廠線是應考慮的牌子

香港的只找到6位, 但在外國是可以找到6位以上的. 不知香港代理未來會不會有8位的版本?
你可以上google 找找, 我見過有網上hifi 店都是差不多價位.
但係要注意的是6位起中有1個是沒有filter, 8位的就有2位沒有 (最近入電處計起)   . 那個沒filter 的目的是為了給用電量大的後級或者合併機使用.

還是好音樂最好.

進階玩家

網購?