設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Big_McIn

[電源線] 十號單支線 -- PS Audio

1萬

白鑽玩家

老而不

Big_McIn 發表於 2021-5-3 02:10
師兄如住香港,Romex 有無代理?好難買吓。
香港多用單支單膠入膠管,地線都包膠。
PS Audio 試音室在美 ...

Romex 事實在外國講左好耐, 猶其美加地方
只係香港唔入口, 做左好耐都係pirelli 甘解姐。
等下了, 或者老Paul 講完之後香港好快會有。 點解? 我見呢度就有個user 加 potential customer 了

如果急的可以上網訂, 集運到香港就ok了

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2021-5-3 09:00
Romex 事實在外國講左好耐, 猶其美加地方
只係香港唔入口, 做左好耐都係pirelli 甘解姐。
等下了, 或 ...

老Paul 的要點不是賣Romex廣告,佢重覆又重覆話#10,即用可駁入15/20A receptor最粗的單支線,以取電流在線內的阻抗達至最低為準,這點我正是要出帖指出来。
Romex是美加制式最流行單支線,是孖膠10/2,中間夾住一條並無絕緣的地銅線,不合貫穿pvc喉管用,地線規格又不合BS要包膠,沒有大型發展商用,乜誰會為小貓三倆發燒佬入貨,集運更難做,妹仔大過主人婆,運費奇貴,BS規格一樣有#10,只是要有人咁用。
SIxx,Furu...在港大做廣告,再加的鱔稿,行家之類扮嘢用家唱双王,唔小心米比呢類哲理點鑊甘咁解。
所以我的口頭禪。。。。
講電講科學 唔好講哲學

鉑金玩家

Big_McIn 發表於 2021-5-3 11:05
老Paul 的要點不是賣Romex廣告,佢重覆又重覆話#10,即用可駁入15/20A receptor最粗的單支線,以取電流 ...

Romex 只不過是個大路 夾cheap 嘅牌子,質量不見得比較好,只是單芯及够粗。

單芯線,電會去得快。

雖然DAC 用電少,但插入用單芯粗銅線接嘅拖板,會聽得出較好動感及力度。

係香港如果想玩,去新填地街(果欄與朗豪坊之間)那些買電線畀人裝冷氣嘅舖頭,可以買到12AWG (冇10AWG)有絕緣嘅單芯銅不同顏色嘅電線,就可以搞。

頭插要用美式,線太粗,英式入唔到。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Billyham 發表於 2021-5-3 11:36
Romex 只不過是個大路 夾cheap 嘅牌子,質量不見得比較好,只是單芯及够粗。

單芯線,電會去得快。

師兄
英式美式見得多,澳洲八子腳比較好的插頭及牆座係點未見過,有無相比小弟見識吓。

1萬

白鑽玩家

老而不

Billyham 發表於 2021-5-3 11:36

單芯線,電會去得快。

新填地街好多電工鋪都無晒, 仲有一排樓拆左, 要買就難過以前了。
現在用得最多的是Mars 線, 英國線已買少見少

鉑金玩家

再要重覆,糾正誤解,乜牌子都好,十號單支單膠,但Paul佬美式是120v,220v可以退為#12,電工一定話痴線,實際佢難做工夫,做完手指紋都平哂。
我在加就DIY毒辣電,無佢咁堅,#12就算,整完手指痛幾天,收妥receptor入牆時,孖制cut去link,壓兩組#12線埋位,非常吃力。
又一口號。。。
不講品牌 只講粗幼

1萬

白鑽玩家

老而不

Big_McIn 發表於 2021-5-3 11:05
老Paul 的要點不是賣Romex廣告,佢重覆又重覆話#10,即用可駁入15/20A receptor最粗的單支線,以取電流 ...

我的意思係這樣被老Paul 點評(經YouTube) 應好快會引起一陣風波。 Romex 我知美加地方就是有人用, 仲有一些其他牌子但我真是忘記名字了。

科學的事我不是不信, 只是要好小心去面對。 由不同角度出發,解釋,完整性等會令人有唔同的感覺, 於是引起不一致性的決定。

我自己有睇老Paul 的片, 有部份係值得參考也share 過, 有些就我還是當成他的個人觀點,參考和略知一下, 有時間就去試一下就可以了, 但不會為他的取態解釋太多 (始終不是彼此不是對方) 。 有時候我覺得老Paul的片是有點點為自己公司,也有些感覺上有點點說不出的矛盾感。

鉑金玩家

Big_McIn 發表於 2021-5-3 12:27
師兄
英式美式見得多,澳洲八子腳比較好的插頭及牆座係點未見過,有無相比小弟見識吓。 ...

玩到癡晒線,插頭會企起身。

插頭香港荃灣工厦舖買,紫銅頭港元$50,大件夾抵食,聲音中性。
鍍銠頭太尖聲,唔係我杯茶。

八字插頭插得穩陣,相位和英式一樣,與美式相反,

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Big_McIn + 10 + 10 好功夫

查看全部評分

鉑金玩家

Billyham 發表於 2021-5-3 14:29
玩到癡晒線,插頭會企起身。

插頭香港荃灣工厦舖買,紫銅頭港元$50,大件夾抵食,聲音中性。

香港真係乜都賣,美式就話歷史遺物,澳式插頭都賣,真唔知有幾多人買。
插頭無fuse,相信澳洲是行放射電路,唔知燈和牆座是否同一circuit?

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-5-3 13:53
我的意思係這樣被老Paul 點評(經YouTube) 應好快會引起一陣風波。 Romex 我知美加地方就是有人用, 仲有 ...

真的,睇Paul講嘢,自己都要抽絲剝繭去消化,面對任何人都一樣,PS Audio是商營的啊。
佢的Power Conditioners 都係一樣啦,電垃圾是存在,會唔會在Gear裡被聽到,又係另一會事,電內最普遍Ground Loop Hum佢的conditioners 唔會work,室內光管引起的Hum聲,佢的嘢又係唔掂。
但講到電流,阻抗,導電性而引到音效的表現,一定要依科學理據來講,舉例說有牌子的冷凍效果,Furu。。。的替電洗白白,笑了再要笑。。。