設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: m40

[訊號線/其他線材] 有冇人好似我咁退咗燒?入影音展除了頂級之外什麼也沒有感覺

鑽石玩家

m40 發表於 2021-8-8 03:54
問題唔止線,我發現喇叭都係,我講緊係有牌子
淘寶有正版喇叭,歐洲牌子,賣一兩萬,香港夠膽死買四五萬
...

淘寶貨係可以好平,但如正牌貨平得太多就可能係假貨,尤其音響產品。我曾在唔熟識的情況下都買過,不過好彩只係平價線,所以買之前真係要search下資料先。

黑鑽玩家

morechoices 發表於 2021-8-8 14:50
一休師兄,DIY 拖板與市場上拖板,質素上還欠什麼差異。

hum....... 老實講! 我冇諗過去作出比較, 純粹係diy嘅時候, 可以 根據 自己嘅要求 選擇用料, 從而作出微調! 方便性同埋使用性 幅度都會大好多, 而且仲可以針對性, 所以呢啲位置嘅嘢, 我都係比較喜歡自己整, 當然係需要有基本電學常識! 咁所以我都好少分享嘅, 因為唔係大眾化, 有好多 朋友仔 變咗冇得一齊玩, 咁我自己就唔想咁樣, 獨樂樂 不如眾樂樂!

1萬

白鑽玩家

老而不

一休大師 發表於 2021-8-8 12:38
supra 我以前都有玩過! 其實我覺得係幾好, 但係真係好唔鍾意佢個外皮, 佢呢個顏色好容易污糟同埋用耐 ...

gotham 的表現是有一定的水平, 如果同場還有Sommer 比的話, 好似gotham 對我就是有種帶重了機械的感覺. 我不會說不喜歡, 但對於反應和靈敏度有一定上下的喇叭似乎未必合適, 反而是音色偏容易豐滿的那種或者修可以用這牌子的線修一下.
Supra 的外皮...我沒什麼意見, 反正平時打掃時都會清潔一下, 不覺有什麼問題.

有人提到借錢買hifi, 我都一樣反對. 只是現實中簽信用卡都係一種借貸動作 .
問題是購買者的心態, 如果是病態的當為不行 , 但如果是對方本身自己有能力可以處理的又會是什麼問題呢? 還是來自那些觀看著別人付錢的那人的心態作怪?

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2021-8-8 15:57
gotham 的表現是有一定的水平, 如果同場還有Sommer 比的話, 好似gotham 對我就是有種帶重了機械的感覺.  ...

講平靚正 SUPRA speaker cable, power cord 都無敵...    #我都覺淺藍綫身係唔靚

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-8-8 15:57
gotham 的表現是有一定的水平, 如果同場還有Sommer 比的話, 好似gotham 對我就是有種帶重了機械的感覺.  ...

其實我都唔係好明, 點解會有咁嘅想法? 財政每個人 處理方法 都唔同, 我哋唔能夠用自己嘅標準 去衡量人哋, 只要人哋唔係傷害別人, 我覺得真係冇問題! 就算我自己睇法, 我都唔覺得一定要供滿層樓, 先至可以去開始享受人生, 供樓都係屬於借貸, 如果 死慳死抵 供滿咗先去享受人生, 你嘅青春已經一去不返, 到時就算你有好多錢, 或者好安穩, 都未必能夠享受到! 假設 你想去滑雪, 可能膝頭哥都已經唔得........ 點樣去平衡生活, 應該由嗰個人自己決定! 加上呢個係音響網, 我覺得唔應該咁樣講人哋! 就算我哋 係一個好正常嘅玩法 都好, 其實係某啲人眼中 都係一個病態, 佢哋會覺得聽歌啫, 使唔使搞咁多嘢? 所以每個人心目中嘅標準, 真係唔同㗎!

Anyway! 呢個係我自己嘅睇法同埋分享! 師兄唔好介意

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +30 收起 理由
raymond430 + 10
toms110 + 20 + 20
art911 + 10 + 10 绝对认同,心感教诲!

查看全部評分

銀級玩家

這個post能拋磚引玉
首先同意樓主一個論點,香港的音響市場食水很深.

另外好多 "智商稅", 偏頗的評測誤導消費者. 令我想起早前 "阿二" 的專訪,他用六個筆名來寫同一本音響雜誌🤣

在音響業,價錢和音質,不是對等,某品牌要賣貴,就是因為他想賣這樣貴.

而內地的音響器材,發展未完整,暫時整合度最高的只有 "派揚音响"

內地的出品:
喇叭線, 我有保留, 因為最基礎是線材的純度,內地未有生產能力. 更不要說編織和屏蔽技術.

喇叭,最重要的是喇叭單元,惠威都不做音箱了..., 派揚 都要靠丹麥入口單元

膽機,可以,珠海有廠有技術,貴族之聲肯發展. 而且膽機的線路容易被"參考", 國產化.

解碼器,好ok, Gustard, Topping

耳罩,天津的 Hifiman 都幾得,DMA都有上架

暫時想到這些

星級玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-8-8 21:43
這個post能拋磚引玉
首先同意樓主一個論點,香港的音響市場食水很深.

其實歐洲線材,內地封裝,出嚟效果是很好的,而且價錢幾百
而且香港都有舖頭賣呢啲貨,幾千蚊一條,絕對唔係入門差嘢
合理的水位我覺得可以,但水位太多令人生厭
最經典就是識玩Indaustik 就玩水貨平一大截,因為差價實在太多度,代理商甚至阻止水貨賣

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
art911 + 10 + 10 感同身受

查看全部評分

鑽石玩家

m40 發表於 2021-8-9 09:12
其實歐洲線材,內地封裝,出嚟效果是很好的,而且價錢幾百
而且香港都有舖頭賣呢啲貨,幾千蚊一條,絕對 ...

線材食水係深,睇網文有人劏開過名廠線,裡面其實就係某專業散線,包層皮就賣貴幾倍了。

亦聽過一個講法,話其實並非每個牌子都係從頭到尾自己生產,線芯都係用某幾款專業散線,再自行設計、加屏蔽、線皮、插頭。不過咁都算正常。

但淘寶不知名線就真係差點,大陸係可自行生產線材,但線芯唔知有幾n?最差係冒牌,唔熟以為係散線(部分大廠都有出散線),我都瀨過。

星級玩家

koalaau 發表於 2021-8-9 09:27
線材食水係深,睇網文有人劏開過名廠線,裡面其實就係某專業散線,包層皮就賣貴幾倍了。

亦聽過一個講法 ...

親身經歷,喺兩年前會場見到有一間舖賣銀造HDMI
我自己買咗一條試咗,兩三千蚊,效果真的不錯
成像結實,黑位分明

之後喺淘寶周圍睇,見到一條差唔多樣嘅買一百
不過佢仲有一條更高階嘅買二百,咁買返嚟試玩
包裝好型,每條線都有QR code,紅妝結實我都係
效果⋯ 真的更好,感覺屏幕好似多咗更多色彩,立體感更強

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

一直找英式拖板用在電視和視訊器材上,主要消除電源雜訊(EMI),市場上產品要5千元起,感覺貴。
試驗用一個EMI filter plug 插入一個英式拖板,已有明顯改善畫面的noise ,成本價多少要看用什麽級別的材料,用盡不過三千元,其實DIY 可以配合自己喜愛,又經濟。