設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] Rip Blu-ray / 4K 碟問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教各位,我睇過依度以前forum, rip 碟都係用 DEUHD or anydvd , 想問用邊個好d?
同埋依兩個software 係咪blu ray 4k 都backup 到?謝謝

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

三大rip軟件Anydvd-HD, DVDFAB & DEUHD ,Anydvd-HD是最好,其次是DVDFAB。DEUHD 祗可以rip UHD

Anydvd-HD 公司是 Redfox。前生是SlySoft,因爲受到美國籃光恊會打壓,SlySoft收檔。

https://en.wikipedia.org/wiki/AnyDVD

Anydvd-HD可以rip DVD, BD, 4kUHD
Anydvd-HD rip iso得,rip file (Folder) 又得
DVD File是Video_TS,BD & 4KUHD File 是BDMV
Anydvd-HD最好買終生版。不要貪免費download開心版,否則後悔一世(不要問點解)。
Anydvd-HD不知什麽原因,用信用卡付錢有時得有時唔得。有人説可能信用卡公司受到美國籃光恊會壓力,block咗 red fox公司。red fox叫人用付bitcoin付款。

如衹rip DVD & BD,可以買任何牌子的BD Rom而不需要買friendly BD ROM
如rip 4kUHD,一定要買Friendly BD Rom。 內置牌子最好買ASUS BW-16D1HT, fireware must be 1.03 or before。其它牌子我不太清楚(包括外置牌子) 。
ASUS BW-16D1HT, fireware 1.03可以在e-bay買到2手,好彩的話可以買到全新。或找高人把 firmware down to 1.03。
注意rip 4kUHD不需要買4kUHD  Rom。以上的ASUS BW-16D1HT其實是 BD Rom,點解就不清楚。

播放軟件最頭痛,有免費及收費的,有些不可以播放菜單及制作特輯,也有些不可以播放iso或 folder。但建議不要買付費的PowerDVD,因爲它是正常公司,怕被人告,有些功能是沒有的。

我用的是2款播放軟件,免費的 MPC-HC (不可以播放菜單及制作特輯)。和收費的DVDFAB Player (可以播放菜單及制作特輯)。至於其它什麼軟件最好,我就不清楚。

4kUHD會有個digital code送,但衹去到1080p,不是4k,所以要rip 4k碟。

評分

參與人數 1威望 +900 金錢 +900 收起 理由
小瑟 + 900 + 900 詳盡到不得了!!! 要加分~

查看全部評分

現役: Sony STR-DA5800ES, BDP-S5000ES, BDP-CX7000ES, DVP-NS9100ES, SCD-5400ES
退役: Pioneer LX82 Amp, LX53 BD Player, LX50 DVD Player, LX70 DVD/HDD Recorder
Sony 9000ES Pre+Power+Sub-Amp, NS999E DVD Pl

星級玩家

仲有,想問係咪一定要指定UHD player 同埋 firmware 先做到?
我見 另一隻software DVD fab 又好似冇講

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我只rip bluray,用dvdfab,俾一次費用,終身會籍,不停有更新。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

自從join咗hmvod,好小rip碟了。

星級玩家

horace_tsang 發表於 2021-9-4 12:50
我只rip bluray,用dvdfab,俾一次費用,終身會籍,不停有更新。

謝回覆
我都睇緊dvd fab, 知吾知係咪要指定牌子同型號既drive 先rip 到?謝謝

鑽石玩家

ChesterTo 發表於 2021-9-4 13:00
謝回覆
我都睇緊dvd fab, 知吾知係咪要指定牌子同型號既drive 先rip 到?謝謝 ...

我用pioneer 同 buffalo 外置都ok,重係用最便宜的model。

星級玩家

ChesterTo 發表於 2021-9-4 13:00
謝回覆
我都睇緊dvd fab, 知吾知係咪要指定牌子同型號既drive 先rip 到?謝謝 ...

請教有冇人知無邊隻external drive 先可以rip 4K 碟?例如係咪一定要DEUHD 既friendly disc 型號先可以?
因為得notebook 所以需要用external drive,謝謝

黑鑽玩家

ChesterTo 發表於 2021-9-4 13:55
請教有冇人知無邊隻external drive 先可以rip 4K 碟?例如係咪一定要DEUHD 既friendly disc 型號先可以? ...

hello 師兄! 我跟你的case好相似!我用macbook pro! 需要購買 external blu-ray 4K disc drive 去 clone/rip 2K 4K碟作back up!  我鎖定購買dxdfxb all-in-one軟件,至於external disc drive,我發電郵去dxdfxb問,我從prixe.com選了3款不同的external 4K disc drive去問他們的customer support,那一款能夠對應他們的software,大約2天,客服回覆buffalo,於是我便購了!完全沒問題!或者你也可以聯絡他們的客服!你先註冊一個帳號,再跟他們溝通會比較方便,你們的溝通將會在Ticket功能中找到!

我的三選一list
Buffalo 4K Ultra HD Blu-ray 光碟燒錄機 - BRUHD-PU3-BK (DR-JBUHD3K)
ASUS SBW-06D2X-U
ASUS SBW-06D2X-U PRO

星級玩家

leroy76 發表於 2021-9-4 17:29
hello 師兄! 我跟你的case好相似!我用macbook pro! 需要購買 external blu-ray 4K disc drive 去 clone/ ...

謝謝回覆,
我今日買咗BRUHD-PU3-BK
但好似要downgrade FW to BU10 先得
我仲研究緊,謝謝

星級玩家

ChesterTo 發表於 2021-9-4 18:44
謝謝回覆,
我今日買咗BRUHD-PU3-BK
但好似要downgrade FW to BU10 先得

終於downgrade BU10 到可以讀到uhd, 打算買 software 黎backup
有冇人用過DEUHD 好吾好用?