設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gominggo

[喇叭組合] 新人想請教喇叭尺寸

專業玩家

香港地,一般大眾嘅聆聽環境,最最致命傷係個皇帝位,如果係一張梳化背後貼牆,任你幾多錢器財,都係唔會有正常既聲場,最後玩來玩去都係玩唔同既音色。

鉑金玩家

goddks 發表於 2022-1-28 11:40
香港地,一般大眾嘅聆聽環境,最最致命傷係個皇帝位,如果係一張梳化背後貼牆,任你幾多錢器財,都係唔會有 ...

唔好話梳化貼唔貼牆,只係喇叭可唔可以離場三丶四尺已經一個好高嘅難度喇
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

粉果人 發表於 2022-1-28 00:27
試下Magico啦,睇下佢旗艦列d喇叭,b&w fyne果d拍埋去比真係未夠班,人地真係做開hiend喇叭
...

Magico M系列好貴, S系同A系個樣都唔係咁討好,  A系個性價比真係一流, 但黑色正正方方, 唔夠靚仔好難拎批文入屋

wilson audio sabrina x, yg acoustics vantage, rockport atria ii, vivid audio giya g4.....
其實都有1堆10幾20幾萬既坐地可以揀, 但係有返咁上下價錢既喇叭, 1黎唔易推, 2黎個低音量都唔細, 樓主個空間唔係咁易搞

黃金玩家

mrbruno 發表於 2022-1-27 10:12
magico A1/A3
個人認為嬴805d3/d4
建議去聽下

但係高音方面呢?a1 用鈹,805 用鑽石

鉑金玩家

1234qwer 發表於 2022-1-28 11:55
Magico M系列好貴, S系同A系個樣都唔係咁討好,  A系個性價比真係一流, 但黑色正正方方, 唔夠靚仔好難拎批 ...

咁要樣同性價比兼備真係難d,通常又靚仔又好聲都超貴XD

鉑金玩家

jeffreylam98 發表於 2022-1-28 11:55
但係高音方面呢?a1 用鈹,805 用鑽石

兩種都可以上到50khz,性能上差別唔大,聽歌類型a1會全面d

黃金玩家

樓主可以幻想下對住個落地窗聽歌, 出面藍天白雲幾咁爽皮~ BW-804-studioAV-Chobham13_cropped.jpg
個人覺得B&W 804個樣就弱咗D啦!起碼802
只計外表如果係新派裝修我會襯Vivid Giya 4 vivid-audio-giya-g4-2.jpg
個人喜好會選JMR Orfeo Grande

JMR

JMR

氣勢沉穩就Rockport Atria. Rockport.jpg

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

第一樣野主人房幅牆拆咗佢 5.2米深做乜嘢呢,縮返一米客廳即刻闊咗,變五米幾約17~18尺易擺器材好多,間房都只係縮左30尺但係都講緊重有 130~140尺 一間房三邊落床加個大衣櫃都仲大把位剩

鑽石玩家

bbc701 發表於 2022-1-28 22:11
第一樣野主人房幅牆拆咗佢 5.2米深做乜嘢呢,縮返一米客廳即刻闊咗,變五米幾約17~18尺易擺器材好多,間房 ...

劏正中間好多時係主力牆未必拆得,亦太大工程,樓主好似話已裝修緊了。再講三百幾呎廳夠做啦,始於家居唔係試音室係要妥協。

鉑金玩家

有夢就是美!上圖那個living room起碼20×30,即係600尺,
看出去還有個花園,即係話那家House一啲都唔細,
等對801有點兒細 802我覺得剛剛好...  
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)