設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 買機你地會點試

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
疫情關係多左係屋
睇得戲多又痕痕地想入部合拼試下
想請教一下你地點試機同音色
疫情又唔想留太耐, 去到見好多機, 部部都好似好好花時間, 同埋好多SALE好纏身
銀包又唔多好, 初玩又唔想花太多, 但又想買到好野

我基本上都係上網睇人講, 同睇 YOUTUBE
本來想入L 505UII, 不過實價同大王2年前既片既價貴, 貴到咁又好似入到E280, 入E280又好多人講唔好入呢D入門
本來之前睇 開EX M+, 但又要拆開換FUSE, 又貴多一截之餘, 好似AV BY PASS唔同一般既玩法,
睇睇下又想平平地audiolad 6000A, 跟手又睇下睇下又見YAMAHA AS1200 又好似好好, 好多外國既評測都用L 507, E380 同佢去比. 好似CP 好高

不過呢D機未玩過, 見好似都有D野SET, 或設定
以下見有D問題想請教
見有D 機左右聲道, 各有2組插頭, 有D人講係可以分2套喇叭, 又有D人講用2對喇叭線插入如果你既喇叭單一隻都係有2對插頭, 有無話邊樣先真呢?
又有D人講有MAIN IN 即係有AV BY PASS, 但又有D機無MAIN IN 又話有AV BY PASS
好似部部機都有自己文化... 怕買錯

我想入部有AV BY PASS( 唔係部合拼機自己要獨立較大聲果D),
想問下有無CHING有以下既機AV BY PASS 係唔係跟部AMP既VOL制, 唔洗再較部合併THX
audiolab 3000A
yamaha as1200
luxmen  505uii

鉑金玩家

你地點試機同音色!?  試機,睇你講嘅係想試佢嘅功能比較多,要了解功能喺網上就可以搵到你需要嘅資料,
反而試音色你就要帶埋你成日聽嘅CD去聽一下啦⋯⋯ 但有一點更重要嘅係你而家用乜嘢喇叭你就要搵夾佢嘅amp先至係重點!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sam2004 發表於 2022-2-27 12:50
你地點試機同音色!?  試機,睇你講嘅係想試佢嘅功能比較多,要了解功能喺網上就可以搵到你需要嘅資料,
反 ...

我見之前大王既視頻, 輝X 用LUXMEN 配Wharfedale Evo , 所以有睇佢網上配搭多D 其實音色太多條件出來唔同效果
好多配搭, 初玩我又無太多要求, 可能任何一部都比我目前AV AMP 好, 我可能都已經收貨

如果以 LUXMEN L505UII 去做最佳選擇, 想慳D試玩下
CHING 以下2部有無建議邊部好多D呢?
audiolad3000A (見YT 影音展用來推4.4)定 yamaha as1200(見YT用來推D 大吋數單元,好似效果都好好)

THX

鉑金玩家

mtvbb 發表於 2022-2-27 13:49
我見之前大王既視頻, 輝X 用LUXMEN 配Wharfedale Evo , 所以有睇佢網上配搭多D 其實音色太多條件出來唔同 ...

" 初玩我又無太多要求, " 咁樣樣就唔使換啦!就係有一定要求先至要升級!
玩兩聲道唔同玩AV,搞到詭詐咁嘈就得啦。你都冇講你而家用緊乜嘢喇叭,點樣樣嚟夾AMP呢!?
真係唔可以好似其他人咁隨便up當秘笈講一D牌子就話好

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

正常係先揀喇叭再揀amp,喇叭聲底係冇得變,揀岩喇叭已經成功左大半,amp 訊源果d只係睇下能夠將喇叭特性發揮到幾多成

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

yamaha比較中性,配不同喇叭較容易。

1萬

白鑽玩家

老而不

Audiolab 和Luxman 其實都係同一個集團IAG下的兩個牌子
而且Audiolab的Nick Clarke 過左去Cyrus .

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2022-2-27 14:17
" 初玩我又無太多要求, " 咁樣樣就唔使換啦!就係有一定要求先至要升級!
玩兩聲道唔同玩AV,搞到詭詐咁嘈 ...

用緊wharfedale evo 4.4
THX

鉑金玩家

mtvbb 發表於 2022-2-27 17:21
用緊wharfedale evo 4.4
THX

Audiolab推呢對座地會好勉強,開大聲d都驚控制唔住亂到炒埋一碟
我會咁分萬幾 yamaha,兩萬幾天龍a110,三萬幾luxman,當然價錢多數同質數成正比就要自己衡量去試,日系機我覺得天龍a110係呢價位性價比算好高,純日本製,推力唔差,內置解碼都聽得下,旗艦週年版本用料質素都有保証

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
koalaau + 30 + 30 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

粉果人 發表於 2022-2-27 17:50
Audiolab推呢對座地會好勉強,開大聲d都驚控制唔住亂到炒埋一碟
我會咁分萬幾 yamaha,兩萬幾天龍a110, ...

謝CHING 分享