設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 呢隻單晶銅鍍銀線得唔得?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想升級喇叭線
呢隻 6N 單晶銅鍍銀線得唔得 ?
Around $100/m
求推介

【淘宝】https://m.tb.cn/h.fIMjkVm?tk=0kr22QxgKgy「开博尔6N单晶铜镀银喇叭线640芯功放音箱扬声器发烧级hifi音响线」
点击链接直接打开

黑鑽玩家

8N镀银,可以吗?

【淘宝】https://m.tb.cn/h.fsoxaun?tk=JrbT2QCD6iu「8AG8N单晶铜镀银主音箱喇叭线信号线音频线音箱线16股编散线」
点击链接直接打开

黑鑽玩家

去淘寶買線要抱住做白老鼠心態, 尤其是平價線材, 基本上係睇你想要偏向乜嘢聲去決定, 想中高分析好d就買鍍銀, 想中低暖d就買單晶銅。要推介係好難, 淘寶咁多喇叭線, 改少少又當另一款咁賣, 所以要以自身使用要求去決定。

鑽石玩家

一定得, 盲測隨時會贏好多貴價名廠線.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2022-5-11 13:46
去淘寶買線要抱住做白老鼠心態, 尤其是平價線材, 基本上係睇你想要偏向乜嘢聲去決定, 想中高分析好d就買鍍 ...

其實都唔算特別平
天貓搵到最高銷量嘅單晶銅線
都幾多人買,希望性貨比高,QC 質素可靠
喇叭線唔想換黎換去 😉

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其他嘅 678N
望落去都比較後山寨 🫠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

art911 發表於 2022-5-11 09:57
8N镀银,可以吗?

【淘宝】https://m.tb.cn/h.fsoxaun?tk=JrbT2QCD6iu「8AG8N单晶铜镀银主音箱喇叭线信号 ...

有冇純銀呢,定係鍍銀單晶銅好 ?
Skinning Effect 需要 concern ?

黑鑽玩家

ManMan@FB 發表於 2022-5-12 02:22
有冇純銀呢 ?
定係鍍銀單晶銅好 ?
Skinning Effect 需要 concern ?

师兄早安!
小弟所知,在音频上暂时没有单一种金属导线,能把全频完整及迅速地传输,因而纯银线不推荐。
纯铜+纯银的导线,能把包括20hz - 20khz在内的音频,完整及迅速地传输。在市面上能被购买到的纯铜只有8N线,混银太多影响音频的平衡,太少会容易断开,因而8N镀银会较为适合,小弟也是用家呢。
( Skinning Effect ) 的理论一一 小弟中学会考不合格,理论的东西是不懂的。要讨论没有对音频有实质的影响,是无限止境的、也不智,聊天就无妨。这样的理论太多了,像进化论一样,没有人可亲眼可看到猿变了人的啊。
以上是未有权威人事认可,也没有理论支持,只是小弟的愚见,要亲自求证才是道。
谢谢!

銀級玩家

單晶銅只得以前鐵三角同依家萬隆古河這三家信得過其他線嘅聲稱單晶銅自己諗買唔買得過
單晶銅OCC我有用過速度中高低音都比OFC好好多
如果喇叭高中音不足試試用單晶銅
淘寶買喇叭線好多假單晶銅要小心
但要留意如果喇叭係用金屬高音配搭銀線有機會會標聲或刺耳
銀線或純銀線只係對絲膜高音或軟高音配搭好啲

黑鑽玩家

EricTse@FB 發表於 2022-5-12 11:42
單晶銅只得以前鐵三角同依家萬隆古河這三家信得過其他線嘅聲稱單晶銅自己諗買唔買得過
單晶銅OCC我有用過速 ...

线材是把音频完整及迅速地传输,用来调较高、中、低三频是不适合的。线材调较三频,幅度太窄,也引起音频上的断層,三频衡接不上。有效调较三频,应该是用电子分音的系统。   以上是小弟的愚见,谢谢!