設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: heven

[膽機] EAR Yoshino 合併膽機一問

鑽石玩家

T-tan 發表於 2023-4-5 12:30
師兄你好,1,坦白講二部機都用左一段時間,機都好穩定,所以想,水同行其實分別不大,如果係我,會睇質數 ...

Leben真係幾正架,我初燒個陣都聽過,不過當時對於我黎講太貴,而且對膽又認識唔多,係地庫聽leben夾proac,正過佢地話naim,標配,  多謝你講起leben,令我又多一個選擇,反正同地庫比較熟,易d去試聽

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2023-4-5 14:51
Leben真係幾正架,我初燒個陣都聽過,不過當時對於我黎講太貴,而且對膽又認識唔多,係地庫聽leben夾proa ...

Leben夾proac,正呀,naim就好小玩,因為佢聲底感覺唔太有特性,所以都是喜歡玩o的有品牌標誌性既,有特別既

黃金玩家

Leben真係幾正架,我初燒個陣都聽過,不過當時對於我黎講太貴,而且對膽又認識唔多,係地庫聽leben夾proa ...

還有記得買Leben要600起跳,唔係你好快會升級,同300,真的是爭小小。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

一斤花生@G 發表於 2023-4-5 03:22
仲未有時間去試聽~   這個價位仲考慮緊rogue audio rp-1   定EAR  或YS AUDIO

但睇評價好似EAR比較有膽 ...

你依3個牌子我都聽過,比較過,最後都係EAR

鑽石玩家

T-tan 發表於 2023-4-5 12:30
師兄你好,1,坦白講二部機都用左一段時間,機都好穩定,所以想,水同行其實分別不大,如果係我,會睇質數 ...

多謝師兄賜教!我很久前也在地庫聽過Leben 600配ProAc 1SC,感覺良好,當時15ohm版要四皮幾,又無香港代理,所以作罷,上年同一位玩相機嘅師兄言論間,他提及EAR這個牌子,本人才留意這個牌子,可惜遲了一步,代理榮休!本人對膽機是新手一名,只從一些師兄口中得知有關資料!本人少聽大棚嘢,多聽人聲,小品及三至三件樂器!應該EL34會啱我多啲,我揀機會採用EL34為主,而V12外型超正,價錢不菲,所以真的要試過才作決定,最後再想請教一事,如只配用L3/5A,是否不必選較高級的機種,及一定要配備有15ohm嘅輸出!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

如果同地牢相熟,咁試真啲,再決定都未遲👍🏻
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

T-tan 發表於 2023-4-5 18:38
還有記得買Leben要600起跳,唔係你好快會升級,同300,真的是爭小小。

Leben 600X,都成四皮幾,所以EAR 834,都係咁上下價,又係英國機配英國speakers,應該OK卦😂

黃金玩家

heven 發表於 2023-4-5 23:05
多謝師兄賜教!我很久前也在地庫聽過Leben 600配ProAc 1SC,感覺良好,當時15ohm版要四皮幾,又無香港代 ...

師兄ls3/5a,細個屋企玩過,都係比較易推嘅喇叭,音色好睇amp特色,而我哋之前講嘅機呢,推佢都冇乜難度,但係你應該唔會為咗對喇叭而去買個平機,因為你第日應該會係換喇叭玩,先過換機,咁你不如而家買部好啲嘅機,將來再換喇叭玩,而我自己都諗換機,因為有一部MBL嘅合併機喺廚房聽,平時同太太玩煮飯仔時候,會開嚟聽下歌,甘而家我都諗緊換部accuphase嘅前後級,而家都喺度搵緊前級,究竟係買番accuphase 定找部膽前好,因我已經有accuphase 嘅a45, 而家都搵緊部膽前級,都仲未搵到有啲乜嘢啱用.

鑽石玩家

T-tan 發表於 2023-4-17 18:18
師兄ls3/5a,細個屋企玩過,都係比較易推嘅喇叭,音色好睇amp特色,而我哋之前講嘅機呢,推佢都冇乜難度, ...

師兄,多謝回覆,我現在用緊全套Naim 202/200,CDX2,nDAC,Uniti core及相關電源處理器(Hi-cap,NAPSC及XPS DR),配有ProAc D20R,1SC FE及Falcon L3/5A!我都應該唔會再升級了😅,不過有對3/5A,pat pat 痕心思思想配部膽機合併看看有多大分別?因為好多師兄及朋友都話配膽機好正😂,本人較喜歡用英國或歐洲機配英國喇叭,相對易夾,唔想再太多配搭,看我用全套Naim便知,老紀大唔想有太多攪作了😆,我揀EAR 834合併就貪佢簡單個樣靚仔,約四萬幾在能力範圍之內,可惜遲咗,香港無了代理,由英國直送又貴過香港😆
剛剛發現Rogers E40A MKII 同係UK made,好似大象行有代理,價位約五萬,但未緣聽過😂