設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AndrianWon@FB

[請教] 入門新手,想砌2.1

鑽石玩家

有得揀我都會想要唔係mic ,但以入門器材計,應以聲取决,而且同等價錢,都冇乜仲係made in japan/eu。 creek和wharfedale咁平又有質素,以聲論價都不能太介意,其實好多更貴的都係mic。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
AndrianWon@FB + 3 + 3

查看全部評分

高級玩家

謝謝 各位回覆
正在考慮

A. 照買Creek EVO 50a (同級不知有無其它選擇)+ 一套 Diamond 12.2 等日後升級時再直接買環擴及一set 座地喇叭

B. 直接買天龍的X3800H環擴+12.4 或 剛剛留意到的安記TX8390 日後再補買bypass嘅擴音機升級5.1

另外不知大家覺得focal 這個牌子如何?Focal chora 826好像是法國製造,想找機會試一下再決定。

鉑金玩家

AndrianWon@FB 發表於 2023-5-5 11:22
謝謝 各位回覆
正在考慮

有關方案B,如喜歡MIJ,可考慮Denon AVC-X4800。另外,Focal是較多在原廠法國造speaker的品牌,是不錯選擇,但不知與Denon av amp是否匹配,只試過同McIntosh 好夾,雖然與denon價位不同。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
AndrianWon@FB + 6 + 6

查看全部評分

鉑金玩家

新手揀器材,有一個原則一定要注意就係搵適合自己味道個喇叭先,然之後才挑選乜嘢amp去推佢。
至於產地就唔使太介懷,而家就算iPhone都係大陸做嘅。

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
AndrianWon@FB + 3 + 3

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

高級玩家

明白🙏🏻 我親身去聽下再決定 留意下X4800 先tkssss

星級玩家

眼見太多外國牌品賣左俾國內之後品質直線下降

鑽石玩家

HolyAS 發表於 2023-5-5 16:30

賣左俾中國同中國製造唔同既,如只講mic,都有幾多係保持水準而可控制成本,調低售價。不過我都認同外國製造感覺上比mic較好。

鑽石玩家

我就會睇價錢衡量,如器材聲音物超所值,咁就mic都唔介意,唔係邊有咁平。但如售價都唔算平,聲音只去到物有所值,咁如係mic我就覺得係間廠慳完皮冇回饋俾用戶,咁就唔值了。

鑽石玩家

AndrianWon@FB 發表於 2023-5-5 11:22
謝謝 各位回覆
正在考慮

試下musical fidelity m2si 英國牌 台灣制~  https://www.whathifi.com/reviews/musical-fidelity-m2si

鉑金玩家

HolyAS 發表於 2023-5-5 16:30

外國品牌中國做,人家收貨係外國人嘅準則來收貨。
而外國品牌俾中國人買佢之後的出品就係以中國人嘅準則去收貨,差別就係呢度。
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)