設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: just_for_uhk

[請教] 黑膠唱盤....

鑽石玩家

LiuKaLok@G 發表於 2023-5-28 20:04
的確,每人選擇不同,多一個意見給樓主而已。
小弟認為唱頭是直接拾取唱片信息的器材,唱放就是放大唱片 ...

十分認同,一分錢 一分貨。
如用舊年代連唱放前級,仲好過一般幾千平價獨立唱放,我實試過不少部。因當年黑膠係主流,amp份唱放係主打。

銀級玩家

想用幾多畢直玩呢?不過呢個真係無底深潭,硬件唔貴,軟件先貴........

但以我都係玩咗一兩年既新手而言,換唱盤係對聲音取向影響較細,我由AT 玩具盤換咗technics 1200GR,聲音無10%改善,所以入門選一部簡單但不缺基本調較如針壓和anti-skating 應該足夠,最重要係唔好諗用內置果D 唱放,直接買外置。唱盤睇外型同畢直,啱就可以去馬

上面師兄講得啱,有預算就放係唱頭同唱放。我呢段學習日子都玩過幾個頭同幾個唱放,影響真係好大,唱頭我覺得容易試到啱心水,唱放就難。如果初入門,買粒Nagaoka MP唱頭(唱針可換,唔怕玩衰)再配個Cambridge duo 唱放都已經有唔錯既體驗,加埋入門盤都唔使一皮開到聲,可以慢慢upgrade

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

有CHING提到唱放,如果AMP度有MM/MC輸入,係未唔需要買唱放??

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

just_for_uhk 發表於 2023-5-29 09:08
有CHING提到唱放,如果AMP度有MM/MC輸入,係未唔需要買唱放??

無錯,聽到咁上下覺得有升級需要,到時再買phono都未遲

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

咁又想問音色係源於唱盤定唱頭? 定係both?
thx!!

鉑金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-5-29 09:41
thx!!

Both,不同唱盤驅動方式都有不同音色
唱頭和唱放直接拾取同處理信息,對音色都有影響

至於amp 有mm/mc phono in option,是可以不用買用獨立唱放,至於質素同獨立唱放比較,就要睇價位同設計,但如果揀用MC唱頭,要記得匹配amp上的spec,包括loading impedance/ gain

黑鑽玩家

三年前開箱Audio Technica玩到而家,平平地基本野佢有晒,有builtin 唱放,買條rca就玩得。
https://post76.hk/forum.php?mod= ... chnica&mobile=2
55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X

銀級玩家

just_for_uhk 發表於 2023-5-29 09:41
thx!!

源於喇叭,前面大堆家火都衹是配角

黃金玩家

樓主,平平地搵部 Technics SL-100C 再配粒 Audio Technica VM540ML 唱頭,用你而家部有 built-in phono 嘅 Amp 玩住先,睇下自己啱唔啱玩黑膠,再入手其他更好嘅 MC 頭啦!

去 Google 一下 Technics SL-100C 你就知道我無介紹錯!唔好走去入部 Audio Technica 唱盤喇!