設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Yoshiki2008

[請教] 想升級系統,應該換amp定dac好?

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-5-29 16:20
我都係新手,接觸既器材唔多,其實都唔多明難推既定義係咩!而家我套器材係用Lumin T2 LPS + iodate + Ke ...

玩咩都係想自HIGH, 滿足自己已經達到目的啦
己所不欲,勿施於人.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-5-29 16:20
我都係新手,接觸既器材唔多,其實都唔多明難推既定義係咩!而家我套器材係用Lumin T2 LPS + iodate + Ke ...

師兄,我同你嘅問題都有啲似,我都係新新手,我都係自high緊🤣
就講T2+LPS(P8)+switch(唔知有冇機會都係響觀塘搞嘅呢?咁改咗確係好咗好多😂
我唔係講T2唔好…當聽耐左好自然就想要再好啲,身體有行動,應該係有啲不足處或不適合自己!
我覺得你同我都係應該搞搞Streamer 或者加純DAC. 我而家加咗DAC, 覺得完全係兩個世界,有時間可以去聽吓!千萬不要急!
用緊嘅音源如果唔適合自己,神仙都難變!

鉑金玩家

Yoshiki2008 發表於 2023-5-29 15:07
已經甩晒箱,音場細節都出晒黎,平時開到10點-11點已經好夠聲了。

如果真係已經甩晒箱,對喇叭已經消失咗,已經算係搞得掂對喇叭。
你就可以投資落其他器材,就好似你加部dac一樣,放心去馬吧!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

無話新唔新手大家交流下,咁就換dac先啦,既然amp夠力就無乜必要換amp,5萬左右有唔少選擇,覺得唔夠味就揀部重味少少既黎夾翻

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2023-5-29 17:16
師兄,我同你嘅問題都有啲似,我都係新新手,我都係自high緊🤣
就講T2+LPS(P8)+switch(唔知有冇機會都係 ...

我部T2係原x到買的,P8就係觀塘買,之後自己買LPS配件改部T2,其實我想換DAC都係睇左你個Post有感而發

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

粉果人 發表於 2023-5-29 17:37
無話新唔新手大家交流下,咁就換dac先啦,既然amp夠力就無乜必要換amp,5萬左右有唔少選擇,覺得唔夠味就 ...

師兄客氣,好多時上黎吸收下各位師兄既意見,起碼去到音響鋪都唔使比人老點先
同埋有時候交流下更加會知道自己想改善D乜嘢。

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2023-5-29 17:16
就講T2+LPS(P8)+switch(唔知有冇機會都係 ...

唔理新手或者係老手,最主要係認識清楚你自己套機嘅特點,同埋俾唔俾到你想要嘅嘢。
如果唔係一味自hi都冇用,一路喺度兜圈一路喺度燒錢⋯⋯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-5-29 23:41
我部T2係原x到買的,P8就係觀塘買,之後自己買LPS配件改部T2,其實我想換DAC都係睇左你個Post有感而發{:1 ...

最緊要搵到方向….漫漫試

祝好快搵到心頭好

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

如果係我, 會入部2嫂 N05xd用哂佢做前級 DAC同STREAMER, PMA110 BYPASS當後級用

有錢再放走部PMA110 入部後級