設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Panasonic 4K mini LED 電視 MX950 2023

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
日本有今年4K mini LED 電視支援4K@120資訊,但最細55寸,希望香港會引入

https://panasonic.jp/viera/products/mx950.html

銀級玩家

個PANEL我諗都係用大陸個啲, 不過啲圖像晶片會用返自家,
但P記唔好再用埋啲自家APP MARKET吧, 又唔好用又少APP,
我諗如果TCL啲晶片唔太差或者我會轉場了,
雖然一直支持P記, 耐用唔易壞價錢又唔算貴, 但覺得佢地唔夠中韓牌子進取了,
而家採取人有我有既策略, 乜都慢半PART, 有啲OUT OUT 地既感覺

黃金玩家

jacky0579 發表於 2023-6-9 11:38
個PANEL我諗都係用大陸個啲, 不過啲圖像晶片會用返自家,
但P記唔好再用埋啲自家APP MARKET吧, 又唔好用又少 ...

P記, 就係穩定, 所以先耐用. 但不要要求佢做先鋒.
另外韓國D大牌子, 就係行得太快........所以要搵D"白老鼠" 買佢地D...新產品.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
yuppi + 50 + 50 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Panasonic 自從撤出plasma 業務後,在2015投入OLED 電視行列,相信品牌積極集中投放資源僅在高階電視,以下會提及中日韓OLED TV 電視品牌及面板生產情況。隨著中國品牌京東方加入OLED電視面板生產,相信市場競爭會更加激烈

OLED 技術近年大幅改進

LGD 世界最大OLED電視屏幕生產廠家。
2021 全球賣出約6百伍拾萬部OLED電視(包括所有品牌)

LG 電子2012 首發55寸OLED電視
近年OLED電視得到光亮度及耐用更大改進,主要來自LGD 及Panasonic

Panasonic 推出65CZ950 OLED 零售價約10萬港元,歐洲大賣,亦增強Sony 重回OLED市場既信心。

Panasonic 比LG及Sony早知道OLED near black chrominance問題並在出廠前制訂處理方案(從未公佈)。

Panasonic 推出65GZ2000 在原有OLED面板再自己加工增加金屬散熱背板去提高30%光亮度約1000 nits及減低消印機會

LGD 新廣州OLED 電視面板廠投產

LGD 生產OLED EVO屏幕
A. 透過增加綠色薄層增加亮度20%
B. 加入Deuterium (重水)去增加藍光耐用性 (對減低消印更有幫助)

Samsung 推出 QD-OLED 電視(OLED電視面世10年後)但初期良率約30%,但最近說已大幅提高,可惜Samsung 電視QLED仍是主打

LGD 用新更緊密排列方式,生產更光亮OLED EVO 屏幕,光亮度再增加20%
LG G2 (有金屬散熱背板) 光亮度約在1000nits

2022 所有高階OLED電視( LG, Panasonic & Sony )應該都會採用EVO 屏幕

2023 LGD 用 Micro Len Array (MLA) technology (微透鏡頭陣列技術) 再將OLED EVO 屏幕推高到約2000nits,高階OLED電視( LG G3, Panasonic MZ2500)應該都會採用MLA EVO OLED屏幕, Sony 側用Samsung QD-OLED

2023 5月
京東方在中國生產OLED電視面板準備就緒,最細55寸

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

但P記唔好再用埋啲自家APP MARKET吧, 又唔好用又少 ...

個人認為OLED 技術高低在黑色中既層次表現(唔會一達達),而Panasonic 表現得最自然及顏色最準確。
佢個4K@120 OS 冇用Android 可能同錄影功能有關,當然最重要我估係慳錢。

進階玩家

samsung就發佈個8k miniled mon都係用京東方屏幕

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

韓國牌子都唔一定係好,我朋友部LG oled係豐澤買唔夠兩個月,就已經有條線出現,而家打去LG等佢哋師傅嚟睇

銀級玩家

個格局應該係咁了, 韓國做研發, 中國做大規模生產, 日本就買半成品加工搭自身技術/元件賣出去

唔止 PANASONIC, SONY都係咁樣做, 所以日本已經唔係以前那個做產品開發既國家, 雖然表面仲係有出新產品,

但個啲產品都係人地開發完再俾佢用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

vincent369 發表於 2023-6-9 22:24
個人認為OLED 技術高低在黑色中既層次表現(唔會一達達),而Panasonic 表現得最自然及顏色最準確。
佢個4K ...

Panasonic 自家系統最大好處同壞處係「穩定壓倒一切」 不過老實講除咗冇黃viu 藍viu 之外真係冇咩問題,我用GX800 三年幾都仲係好流暢、穩定

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

更新,機電工程署已有2款mini LED 型號資料,跟日版及英版型號相同。
65MX950H
55MX950H