設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[真無線耳機TWS] ✨收集 Sony WF-1000XM5 Q&A問題!✨

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今次唔覺唔覺就做左一條30分鐘的評測片,雖然係好長,不過大家可以睇返自己關的的Cheapter來搵返想知道實測的效果的。Sony早前終於推出最新True Wireless全無線耳機 Sony WF-1000XM5。已於 8月9日正式發售,售價為HK$2,490!新耳機搭載全新24bit整合式處理器V2及高清降噪處理器QN2e以雙晶片負責降噪,非常誇張。另外每邊耳機設有雙後回饋+一個前回饋收音咪高峰,整體降噪效能較上一代提升20%。搭配全新開發的8.4mm Dynamic Driver X單元,讓耳機可塑性更大。此外,它還支援LDAC藍牙解碼、360 Reality Audio、DSEE Extreme Edge-AI實時數碼升頻技術,今次小瑟就用左30分鐘時間同大家先實測一些大家必須要知的功能。

💃Sony WF-1000XM5更多詳情 : https://bit.ly/45FBcmo
⚡️科林帖 : https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=347113

小瑟即將開始評測今代 WF-1000XM5, 大家有咩想知, 有咩想問, 不妨係度留言, 試到既都一定會試呀!😁👍

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

三星玩樂勲章

呢次真係睇定啲先入手😅

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

littlefat69 發表於 2023-8-14 17:36
呢次真係睇定啲先入手😅

哈哈!!!! 今代價錢都冇加幾多, 我就入左勒~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 正呀

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Sony WF-1000XM4,以藍牙耳機呢講,佢既低音真係唔差,但衰在耳機易壞呢,又大粒

唔夠一年先壞左耳,上維修好似驗C咁驗,叫放低一星期先話換個隻左邊俾你

最煩係系瘟疫期間,得港島個邊開維修部

跟住剛剛夠一年保養,又壞右邊,好彩延長咗三個月保養,又係放低一星期換個隻右邊

今次Sony WF-1000XM5 細粒咗係好好多,希望冇咁易壞

鉑金玩家

三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2023-8-14 18:46
哈哈!!!! 今代價錢都冇加幾多, 我就入左勒~

等大王你報告👍🏻

鉑金玩家

三星玩樂勲章

kleung 發表於 2023-8-14 18:56
Sony WF-1000XM4,以藍牙耳機呢講,佢既低音真係唔差,但衰在耳機易壞呢,又大粒

唔夠一年先壞左耳,上維 ...

先入咗貨未呀???
而家維修部變咗喺觀塘你會唔會方便啲呢???

星級玩家

1)今代有啲滑手,有冇用家試過乜手出事?
2)頂部好似有粒的,點解?

黃金玩家

calvinsz 發表於 2023-8-15 00:25
1)今代有啲滑手,有冇用家試過乜手出事?
2)頂部好似有粒的,點解?

好似係得一邊有粒 "的",等你單靠摸都知道嗰隻係左定右。

黃金玩家

1. 有時唔記得帶兩對 tws 出街,搭車時就會 share 一隻比海關大人一齊聽歌;呢樣野 Jabra elite 85t 絶對做唔到,Samsung buds pro 就可以,就算隔幾個身位都冇問題;Sony wf-1000mx5 都係兩邊直接駁電話,所以應該都做到 Samsung buds pro 個效果掛?

2. 可唔可以單用一邊,即左邊或右邊獨立使用? 例如:開長命會,用右邊用到冇電,就轉用左邊繼續。

3. 用緊嘅 Jabra elite 85t 同 Samsung buds pro 抗干擾能力只係一般 (其實 Jabra elite 85t 係勁差),去星際行個圏,直頭干擾到勁拆聲,除都除唔切;想知道 Sony 抗干擾能力有幾強。

4. 可唔可以試吓搭地鐵講電話,對方聽得清唔清?

5. LDAC 同 AAC 嘅用電量會唔會有好大分別?官方話可以用8粒鐘,不過冇講係用咩 protocol。

6. 雖然話今代 size 細咗,但睇片見啲人戴咗都好似仲係好大舊,如果唔用 Comply foam tips,用普通矽膠 tips,耳道會唔會好大負擔?

7. 又,如果只用普通矽膠 tips,被動式降噪效果如何?

8. 用 Android 電話睇片,例如 youtube,聲畫 out-sync 嚴重嗎?

謝 大王!

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

littlefat69 發表於 2023-8-14 19:19
先入咗貨未呀???
而家維修部變咗喺觀塘你會唔會方便啲呢???

正就正喇,買野梗係唔想壞喇