設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[重低音] 我最期待既subwoofer 牌子終於有行貨了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Ep-71 發表於 2023-8-26 08:50
睇左show 未?

無,諗住9衝
但要放左隻V12+先

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2023-8-26 09:40
無,諗住9衝
但要放左隻V12+先

支持消費

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
Ep-71 + 3 + 3 胡亂燒費,震與經濟!

查看全部評分

鉑金玩家

cakecake 發表於 2023-8-26 09:40
無,諗住9衝
但要放左隻V12+先

師兄最好真係入D系,真心就算D212S現場聽都贏唔到X12+嗰下衝擊力,不過可能系我個人重口味嘅問題🫢

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
VictorLam@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
cakecake + 50 + 50 多謝師兄提醒

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

wayne0503 發表於 2023-8-26 11:06
師兄最好真係入D系,真心就算D212S現場聽都贏唔到X12+嗰下衝擊力,不過可能系我個人重口味嘅問題🫢 ...

2樣都叫做試過,,真係唔感講邊個好D,因為Co 值計,系X12。

不過一對X 12系HK 好多住家都未必入到屋

至於D系列,上次亞上帝都用到4隻15 X 2 招呼我,但係我都系鐘意佢4隻surr 多D

同上帝都有講過價錢都奇次,好多時市場吾同太大隻都係一個土地問題!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 上帝回覆話S7t冇現貨

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Ep-71 發表於 2023-8-26 12:18
2樣都叫做試過,,真係唔感講邊個好D,因為Co 值計,系X12。

係香港土地問題係佔最大,器材都係有限錢,睇餸食飯啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Ep-71 發表於 2023-8-26 12:18

EP71兄都覺得X12好D?如果講衝擊力計?
其實如果話Perlisten係厚聲返D既M&K我又唔太在意,因為我空間問題,隻Sub仔清爽狠勁D我會較適合。。。

因為我係考慮M&K X12+和Perlisten R212s or D12s(因為窮)
而且只係玩單隻

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-8-26 14:44
EP71兄都覺得X12好D?如果講衝擊力計?
其實如果話Perlisten係厚聲返D既M&K我又唔太在意,因為我空間問題 ...

如果你要爽口&快好似X12 m口味D,感覺上厚聲系上帝厚D, 都係𠆤句,買乜都最好自己去試吓先,啱我吾代表啱你!(你有得試都吾去試,欄位我呢啲想試都冇得試)

其實r12? D12? X12依家分別什什麼價錢?

如果簡2隻,即係想互補不足,咁有冇先研究過能擺放位置曲線特性? 才去選擇那一個更合適,才可以事半功倍,好過我有個friend,換極都係得個換字

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 岩呀!一定要自己去試下

查看全部評分

鑽石玩家

Ep-71 發表於 2023-8-26 15:36
如果你要爽口&快好似X12 m口味D,感覺上厚聲系上帝厚D, 都係𠆤句,買乜都最好自己去試吓先,啱我吾代表 ...

其實我放subwoofer既位只係得一個,只可以揀用唔用backfire only.....
所以曲線果part,調完phase其實都ok,但我相信未到最好,因為位置限制左,唯有妥協

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-8-26 15:54
其實我放subwoofer既位只係得一個,只可以揀用唔用backfire only.....
所以曲線果part,調完pha ...

即系只用-隻?? 咁就頭痕D

鑽石玩家

Ep-71 發表於 2023-8-26 16:23
即系只用-隻?? 咁就頭痕D

係呀。。。無計,我都知雙sub做balance 好D
不過真係無位
所以真係唔知入X12+好,定R212s or D12s
其實我換左V12+加backfire已經比以前用Velodyne SPL1200ULTRA 大提升,所以我相信换高一級可以再提升