設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 兩聲道睇嚟真係好貴好難玩… 😅

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟玩開耳筒同桌面Active,喺疫情之下買咗套5.1.2玩,都幾Enjoy,多咗時間喺廳,又身痕試下用嚟聽歌啦,兩隻前置係平嘢Mission LX-1 MK II,得4”都預唔會太好聽,點知係… 勁難聽。點都好,都想試下有無方法整得好入耳少少,後尾試插阿仔房隻FIIO K7 DAC落去部X3700H度用Pure Mode/ Stereo Mode聽下(iPhone + Apple Music Only),用最平方法去睇下未來應該點攪/值唔值得投資。哈~ 原來加部咁平嘅DAC用Pure Mode都會好聽好多㗎喎~~ 不過低音就… 聽OST大音量會好DD,聽歌就薄過紙 😭,不過個音場起碼正常返唔少,離箱同有深度聽得到嘅,唔係Stereo Mode咁炒埋一碟。

由於我套嘢係貼左邊牆擺,右邊無嘢,所以聽多幾晚之後,就發現成日人聲會偏埋左邊,咁我又較大聲D右邊啦,但係一時得轉下碟又唔得,更甚係同一隻歌今日得聽日又唔得… 後尾請教完做Mixing 嘅朋友就卒之明,原來就當同一隻歌/同一個音調,喺唔同音壓之下喺右牆反射嘅速度同力量都唔一樣,更何況個個人嘅人聲都唔同,反射出嚟都一定完全唔同,所以環境唔係平衝,就由得佢啦… 🤣🤣🤣

所以個結論係,喺呢個環境之下係唔需要太大投資,可能換隻大少少單元嘅前置喇叭,等D聲厚返少少,甚或加埋部2Ch Amp已經可以收工 😝,原來環境真係最大同最重要嘅投資…

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

亦有好多人做環境鬥士我就係其中一個

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-8-20 15:27
亦有好多人做環境鬥士我就係其中一個

我起碼房有Active,環境擺位比廳都四正,因為放得近,所以個音場係比例細D,但係好多嘢嘅擺位都好”精緻”咁聽到出嚟㗎,所以完全無預過喺廳聽音樂會出現人聲走埋一邊個情況。夜嘅又有耳筒~ 😝😝😝

黃金玩家

師兄你好!既然你可以分別出各種聲音,證明你「天生HI-FI 命」。莫說家居環境唔好,就算家境唔好,都唔會阻到「天選之人」。接受你嘅命運,燒下去吧!大家一起努力吧!😈😂🤭

黃金玩家

你可以先把右邊喇叭向前(向聆聽位置)擺出多少少試試,或向內Toe IN 多少少試試。慢慢嘗試揾出最好位置。效果會比用balance制更好,當然仍然唔會完美。如果左邊幅牆加DIY吸音物,減少左喇叭反射聲,都有幫助。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
percyt156 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

星級玩家

wahjaja 發表於 2023-8-20 15:36
我起碼房有Active,環境擺位比廳都四正,因為放得近,所以個音場係比例細D,但係好多嘢嘅擺位都好”精緻 ...

我同你情形差唔多,因為知道鑽石廳太難攪,聽歌不嬲喺房用耳機,teac505加鐘配hdplayer, mac mini, denon d9200,自問啲聲已攪得好好,但最近執好個廳,唔再用三座位梳化拍牆,用幾張單人椅,啲位可以移到事正好多;用5.1睇戲已好咗好多,但聽歌覺得啲聲好唔掂,但係真係冇用耳機聽咁焗束,空間感、立體感同力量都唔係耳機可以比,想攪好啲聲佢,但發現要換喇叭換amp先攪得掂;宜家都研究緊點攪。
有興趣可以睇下我另一個post

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我AV amp 都用過好幾代up 至 A1H...   聽歌都係不如 2 channel...  無乜層次, 無音樂感...   

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericjoe 發表於 2023-8-27 23:34
我AV amp 都用過好幾代up 至 A1H...   聽歌都係不如 2 channel...  無乜層次, 無音樂感...    ...

兩聲道amp同AV amp係兩回事,試過就知

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

買個2 channel Amp. 聽歌仔專屬, 正如上面有位師兄咁講, 移吓喇叭前後左右,或toe in 少少, 甚至移開移埋 " 啲咁多 ", 都可能令你揾到個皇帝位, 甚至坐嘅位置都移吓!
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

星級玩家

陰公我連TOE都冇位..