設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 意大利chario hiper 2000 tower 喇叭

白鑽玩家

三星玩樂勲章

KeithChan1@FB 發表於 2023-9-23 16:11
Really ? 邊方面聽起來通常不太好 ? 請指教。 但其實我對chario座地喇叭都用左好耐, 唔捨得唔要, 但係配 ...

玩後级

銀級玩家

avsuperman 發表於 2023-9-23 16:38
玩後级

土地問題😅邊有甘多位放後级擴音機。。。
最衰Pioneer vsx 834 唔係兩聲道擴音機,否則可以直接整落去我左右喇叭,做兩聲道聽歌

白鑽玩家

三星玩樂勲章

KeithChan1@FB 發表於 2023-9-23 12:55
但同時間我去上網又睇過 , 我而家用緊嗰隻chario 喇叭 ,4 ohm, 擴音器要求 50w-130w 功率就已經可以推得到  ...

推得到同推得好係兩樣野,如果無位就要選擇玩兩声道定多声道,玩前者咁後者簡化玩山巴,玩後者唯有上旗艦AV Amp,但點都無中價兩声道機表現,係要取捨

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2023-9-23 16:11
Really ? 邊方面聽起來通常不太好 ? 請指教。 但其實我對chario座地喇叭都用左好耐, 唔捨得唔要, 但係配 ...

原來師兄已擁有Chario。這樣,如果可聽起來ok,便沒有問題。個人經驗,Kef reference 座地4ohm,多部200w/8ohm以下的後級,聽起來總是沒氣力的。

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2023-9-23 16:37
我的polK是4ohms,靈敏度85dB,有d難推

是的,4ohm speaker會提取較大電流,對後級要求較高

銀級玩家

avsuperman 發表於 2023-9-23 19:27
推得到同推得好係兩樣野,如果無位就要選擇玩兩声道定多声道,玩前者咁後者簡化玩山巴,玩後者唯有上旗艦 ...

Ok 明白 我本身都有soundbar 和av amplifier
如果我主力用soundbar 睇戲,然後將我部av amplifier 及左右喇叭轉做串流聽歌, 咁樣既組合又o 唔 o okay ? 大前提我部amp 係前置

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2023-9-23 16:12
Pionner vsx 834 spec
80w ( 8ohm、20hz-20khz、0.08% THD 、2ch driven)

這是兩聲道時的數據,如果看戲時用5/7聲道時會下降。另外,AV amp的80w與2ch amp的80w, 效果不一樣。

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-9-23 19:38
這是兩聲道時的數據,如果看戲時用5/7聲道時會下降。另外,AV amp的80w與2ch amp的80w, 效果不一樣。 ...

咁如果我直接係av amps 用stereo 聽歌,只用左右喇叭去聽歌,咁我現時部av amps 的 80w 2ch 效果相比2 ch amp的80w 會不會差太遠? 用緊chario喇叭

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2023-9-23 19:43
咁如果我直接係av amps 用stereo 聽歌,只用左右喇叭去聽歌,咁我現時部av amps 的 80w 2ch 效果相比2 ch ...

覺得好聽便ok了。

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-9-23 19:58
覺得好聽便ok了。

其實有前级amps, 但冇後级amps , 效果分別真係咁大?