設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 望穿秋水Zidoo 5000對決Zidoo 3000

白鑽玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前答應試5000,一直借唔到機,加上友人開post似對5千抱怨,玩左兩年3千當堂升级路卻步,咁啱黑仔開箱天龍A1H出意外(面板蓋壞左),又試下問亞x影x老友會唔會有機,因為我介紹佢比d客玩,黑唔晒,可以借玩一日,为公为私馬上去借機,由於這部5千係新機,未煲之下,純個人主觀感受。今次接剛開箱A1H(有時間再講A1H印象),玩上9.2.8声道,空間得130,除FW,全座地包著自己,用AQ龍同Fibbr光纖,同一設定線材下,我的主觀感覺係....
用手機拍得差及黑位偏藍,從007墓碑的細緻度,大頭唔知有無分別,將軍的盔甲,大娱樂家主角紅褸原來係絨领,接著草地細緻度,雙子任務的60HZ画面,觀感係5千明顯提升,画面銳利,更加立體,更光令对比度加強,比3千赢幾多,大约10至20%,如果追求好搶眼画面,5千會令你驚喜。上次有Post講到5千無力,我之前玩過杰科走斯文路線,唔通係咁,聽完之後,我唔認同,馬上致電友人講感受。講力水,有力水,我之前係鍾情Oppo声底,5千爆得起,如果玩哥斯拉VS金剛,殺神2,大娛樂家製作出色的Atmos声,會聽得好陶醉,但如果音效一般的,要扭大4個dB叫做可以。咁同3千又有乜分野,今匀5千徹底輸了,佢無3千咁埋身,咁厚,無比較,5千都夠力,但一比就聽出分別,煲完會唔會唔同,等入手C兄報告,細緻度,定位兩者分別唔大,我特別找來隱形客聽雨声,兩粒3千大d,奸角隐形出埸3千声效嚇人d....兩者各有千秋,不過好多謝老友借我試機,令我悭返唔少升级$。另外係設定上都有少少唔同,5千無左伽碼同將讯源升頻玩DV有限制,在此以主觀報告兑奐之前的承諾。

評分

參與人數 11威望 +308 金錢 +309 收起 理由
Yoshiki2008 + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
cth516 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
Diazico + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Ep-71 + 8 + 9 超正, 即時加分比師兄先!
isonchung + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
wayne0503 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
DuckieSiu@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Foreverwest + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。
MDLP + 80 + 80
rach + 80 + 80
cbr600rr + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

睇白宮淪陷2,驚喜見手紋,弒了不少片,另設定分別5千少左d野

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
isonchung + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
DuckieSiu@G + 10 + 10 感謝詳細包膠
MDLP + 80 + 80
GaRyShum@G + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

其實我自己覺得,畫質升級咗,我覺得AV1硬解應記一功,聲我自己覺得同三千差唔多,但硬係有啲唔同,我唔知點形容,就係你所講嘅唔夠厚

星級玩家

AV師兄, 如果未有機, 你建議買3000定5000呢? 我冇bluray機, 玩緊5.2.4, thanks

白鑽玩家

三星玩樂勲章

isonchung 發表於 2023-11-29 14:58
AV師兄, 如果未有機, 你建議買3000定5000呢? 我冇bluray機, 玩緊5.2.4, thanks

先諗下自己想要乜野效果,要聲音刺激,鍾意聽槍声爆炸,喜歡實淨声底,選擇3千。如果平時少炸機又唔一定開大音壓,甚至多數晚上玩機,5千低頻量都夠玩,而5千比到的銳利画面,我睇投影都好吸睛,睇OLED更呈3D感。考慮埋自己玩乜野器材,画定声行先,我玩声會用3千

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
DuckieSiu@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
isonchung + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

星級玩家

avsuperman 發表於 2023-11-29 16:37
先諗下自己想要乜野效果,要聲音刺激,鍾意聽槍声爆炸,喜歡實淨声底,選擇3千。如果平時少炸機又唔一定 ...

咁我應該會揀5000, thanks for your advise

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

sinmo

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

我都係聲行先, 但AV嘢有新就應該買新, 現在先嚟買3000好似有D不值

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cth516 發表於 2023-11-30 10:58
我都係聲行先, 但AV嘢有新就應該買新, 現在先嚟買3000好似有D不值

又無話值吾值既 但呢類產品呢就有新買新都無咩錯
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

白鑽玩家

三星玩樂勲章

cth516 發表於 2023-11-30 10:58

話雖如此,除非無比較,否則喜歡埋身的3千會係你杯茶