設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: yhakaede@G

[請教] 三萬蚊內成套system既選擇 (streamer+amp+speakers)

黃金玩家

DMP-A6 Master Edition + YAMAHA AS1200
呢套比Marantz淡口啲, 清清地, 不過厚聲啲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yhakaede@G + 10 + 10 thanks for suggestions

查看全部評分

鑽石玩家

唔試下外國標配 HEGEL夾KEF?  我見外國HIFI SHOW都係用HEGEL 120~190 推R3      其次就係早年AV LIFE   係KEF夾Rotel  

不過AV 生命已經冇做Rotel   市面都唔多見有Rotel  

仲有就係musical fidelity m3si 普遍外國討論區及評測  都係推薦AB類力水大少少去夾LS50 及R3     仲有部soulnote A1 輝煌有得試聽夾R3  

如果要D類係相近價錢有NAD C399    NAD D類AMP 推力就不容置疑~ 就差在岩唔岩你口味~

評分

yhakaede@G + 10 + 10 thanks again for continous suggestions

查看全部評分

星級玩家

SteveAnder@FB 發表於 2023-12-2 15:03
完全正確~ 現用 Auralic Altair G1, 見到呢排有人放二手, 玩得過真係唔錯~
另外, 提一提玩串流強烈建議 ...

二手都overbudget
而家諗住 行貨r3 meta, streamer 用二手CXN V2。 Amp 晏啲會試吓其他師兄推介既yamaha AS 1200, 同積極搵緊Model 30 試,好多店家都係得model 40n 試..

星級玩家

Nate.River 發表於 2023-12-4 11:35
DMP-A6 Master Edition + YAMAHA AS1200
呢套比Marantz淡口啲, 清清地, 不過厚聲啲 ...

多謝師兄推介,晏啲會去試yamaha 🙏🏼

DMP A6 同CXN V2 師兄係咪推DMP A6? 我見啲人話其實streamer / DAC 影響唔太大,諗住執部二手CXN V2 試下先,cambridge audio 二手平好多

星級玩家

20120820 發表於 2023-12-2 00:04
1. 如果r3同r3 meta $7,000 分別,應該揀邊個?
2. marantz model30 (13k hkd) + gustard a26/r26 or maran ...

多謝師兄解釋,呢兩日會試聽yamaha AS1200,同搵下有冇得試聽model 30

streamer 部分諗住慳少少用住二手 CXN v2 先,業gustard r26有興趣但冇得試聽,同成套野會差左30% 價錢,諗住一步步黎

星級玩家

一斤花生@G 發表於 2023-12-5 01:57
唔試下外國標配 HEGEL夾KEF?  我見外國HIFI SHOW都係用HEGEL 120~190 推R3      其次就係早年AV LIFE   係K ...

Hegel 120 我有去添置睇過,但可能sales心情唔好,唔係好歡迎我咁,同個樣麻麻地,所以就由佢,只能講冇緣份

190 就一定overbudget

musical fidelity 第一次聽,等我做下resrarch先,多謝師兄

soulnote 個樣過唔到關😂

N399 好似幾好,之前剩係留意M10v2 同M33, 但請問力水上我應該點理解?我見官網佢係 180w into 8/4 ohm, model 30 就 100w 8 ohm, 200w 4 ohm, 同下面個網做既比較好似都係8 ohm, N399大力啲,4ohm, model 30 大力啲,如果我係推R3 meta (4ohm), 係咪力水上分別唔大,睇兩個牌子既sound signature?

https://www.stereo.de/hifi-test/produkt/marantz-model-30-1898

https://www.stereo.de/hifi-test/produkt/nad-c-399-2100

白鑽玩家

第一次感性比理性重要都係要夾眼緣

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
que + 10 + 10 非常認同呀。
yhakaede@G + 5 + 5 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

yhakaede@G 發表於 2023-12-5 15:06
Hegel 120 我有去添置睇過,但可能sales心情唔好,唔係好歡迎我咁,同個樣麻麻地,所以就由佢,只能講冇 ...

老老實實推力黎樣野....真係參考作用,而且唔同品牌, 同一推力 效果都唔一樣, 一般8ohm跌落4om 有1.5推力以上都算大電流夠力水 例如8ohm 100~4ohm有150

我個人意見~ 如果買d類 都係買nad比較穩陣大路~  我睇台灣代理nad c399資料平均輸出功率:180W/8ohms;最大輸出功率:217W/8 ohms,400W/4 ohms

官網報8/4ohm 都有180 絕對係夠力水~ 如果外觀先決~其次先到音質就.......睇順眼買就係,  

我覺得as1200都係唔錯選擇外觀同力水  ~

musical fidelity m5sI 記得大約16k頭 標價,  如果以價錢同力水就比較優~ 8ohm 150瓦  4ohm當佢揸流灘只有200瓦 推r3都夠                             

我利伸一下~我用緊 musical fidelity m6sprx後級,聽過m6si500 合拼機, 感覺黎部個牌子 都係比較中性,冇乜個性, 帶一點點厚暖聲底   

評分

yhakaede@G + 10 + 10 Thanks for suggestions

查看全部評分

星級玩家

多謝晒咁多位師兄嘅寶貴意見, 都有啲唔好意思,最後都係揀返 marantz, 好似浪費咗各位師兄嘅時間,但我都由40n 轉做 model 30, 分開佢。

我早兩日試咗Yamaha AS 1200, Marantz model
30 同 40n. 其實Yamaha 都幾好,我覺得清晰啲,可能我想像力豐富,我合埋眼聽hotel california 係好似睇到結他條弦咁,都唔知真正貴既hifi 會有啲咩結像,可能真係成隊band咁,但人聲真係差小小味道,聽多幾首就有啲散左個concentration. model 30 人聲聽落比較舒服40n 就一比較下個bass弱好多。基於我主要聽pop, rnb, 唔係交響樂,都係揀左marantz.

Music Fidelity 個樣我同女朋友都麻麻。

尋日有再去添置,伯伯都係唔想開機比我試Hegel,力已盡。

最後今日見地鋪naim 有特價,會聽埋naim atom 就做決定。Nad就睇將來有冇銀兩上m33,先再考慮,因為我問過nad m10 個價,都貴model 30+ cvn 2 好一段(30%+), 但spec差唔多,所以覺得冇得越聽越貴係咁outbudget既諗法下,我諗而家個deal我應該點都唔會後悔,就決定由佢。但將來有機會,一定會試吓m33,因為佢個價錢係我自己玩音響嘅底線,但就超越咗我女朋友嘅預算😂

而家反而係speaker嗰度,我諗住聽多啲,睇吓有冇啲俾r3 meta夾model 3 性價比高啲嘅組合, 歡迎推介。價錢最頂就係$15,000,但如果有幾千蚊貨仔,但聽落去有八成(據個例,當然實際上好難去量化,始終係我隻木耳要聽落岩聽最緊要),咁我就會買對平啲嘅玩住先.

So far 聽過Mcintosh 8950 夾 705s2 or3,我同女朋友都覺得唔係我哋既喜好,我估model
3 夾落去冇乜機會會好聽啲,所以BnW應該唔岩我。Any other suggestions are more than appreciated!

鉑金玩家

yhakaede@G 發表於 2023-12-6 20:30
多謝晒咁多位師兄嘅寶貴意見, 都有啲唔好意思,最後都係揀返 marantz, 好似浪費咗各位師兄嘅時間,但我都由 ...

Marantz 同 B&W 係標配, 好多人都咁配, 不妨一試~