設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 賣機遇上支票黨

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日賣機差啲比支票黨呃走部後級,所以請各師兄賣野最好現金交收,事情大概係咁的,FB有個買家聯絡我,傾好晒所有野,約左時間交收,中途佢話屋企有白事唔方便去人地屋企,所以搵朋友黎交收,我問佢係咪現金即場交收,佢話會去櫃檯攞現金之後去存款機入數比我,因為金額成4萬幾,咁可以啦,唔係入票就得,交收前佢重入左$100比我,話認證下戶口岩唔岩,我手機收到現金存款信息,之後我上銀行APP睇,係有數的,存入途徑顯示現金存款機,咁OK啦,佢朋友到左,我推落樓搵佢朋友,去到後原來果個唔係佢朋友,只係普通叫車司機,都唔緊要,我話等果邊入左數我先抬機上車,轉頭又收到現金存款信息,我冇開晒黎睇,只係通知欄睇到,跟手我入銀行APP查數,見都條大數後就抬機上車,準備放佢走,但我由中段時間已經有懷疑心,所以再入APP睇,點知條大數存入途徑係交易票而唔係現金存款,我即時叫停司機等一陣,我話有啲問題,等我打去問清楚咩事先,打去已經冇人接,之後果邊用另一手機打比司機問開車未,佢哋以為我咁抬機上車應該已經放走左部車,我叫司機比個電話我,我直接同佢講,問佢咩情況,點解會係交易票,佢死口話係玩金存款,重話可以發張存款收據我睇,我話唔需要喇,我只信自己銀行APP,機我就落返車嫁喇,您同司機自己攪清楚點處理,如果年紀大既師兄又或者冇用銀行APP既師兄,絕對好高成數會被騙,所以大家要小心

評分

參與人數 19威望 +1290 金錢 +1280 收起 理由
fungl + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
romeochris + 10 + 10
que + 10 + 10
lion97 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
Hobbyists + 10
issachar + 50 + 50 呢個Topic好正,好有參考價值!
isonchung + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
POWER + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!
lkljason + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
小瑟 + 900 + 900 呢個Topic好正,好有參考價值!
hhc + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
kiman886 + 10 + 10
sam2004 + 10 + 10 呢個好有參考價值!
zxu + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
see海 + 50 + 50 師兄醒目冇比人呃
Foreverwest + 20 + 20 好彩師兄醒目,騙徒手法真係層出不窮.
路西華 + 10 + 10 多謝分享
oops + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
MDLP + 80 + 80 多謝分享

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄應該咁諗:抬下機就有$100進帳🤣

黑鑽玩家

成4萬幾蚊嘅二手機, 唔親身到場驗實物都有d奇怪

鉑金玩家

三星玩樂勲章

多謝提點

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄差DD就出事,今次真係好彩,遲幾秒開左車就大獲,以後過數一定要睇清楚先好交收。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

過數免問,費事自找麻煩,現在騙子實在無處不在,大家小心。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

現金同過數我都唔收,只收FPS/PAY ME, ALIPAY

或者個買家係ATM拎現金出黎, 再經存錢機俾我戶口

鑽石玩家

先過一百令人減低戒心,擺明落本搭鷄棚,師兄真機警,恭喜避過
一劫,多謝分享。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

呢單嘢個手法同我朋友中計有90%相同,估唔到呢排都多

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

用開間銀行如入票未過數只要看總數同可動用金額。我經常咁check 唔知是否穩陣?