設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: yhakaede@G

[喇叭組合] 萬五以下喇叭推介 (撘配 marantz model 30)

白鑽玩家

yhakaede@G 發表於 2023-12-11 08:46
如果Luxman 507u係咪就好力/好聲啲?我部model 30盒都未開..開左會唔會跌價🥲 ...

唔好意思真係唔識得評論
先唔好講話識唔識玩
你心目中嘅擴音機同喇叭
學你話齋真係尷尬
喇叭用唔到對等嘅擴音機價錢換到對等回報
而擴音機亦都一樣

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +29 收起 理由
Foreverwest + 20 + 20 非常認同呀。
terryc + 10 + 9 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yhakaede@G 發表於 2023-12-11 08:46
如果Luxman 507u係咪就好力/好聲啲?我部model 30盒都未開..開左會唔會跌價🥲 ...

開左一定會跌價

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
yhakaede@G + 5 + 5

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

樓主有冇試過先入手部model 30, 咁快就換機🤔️

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yhakaede@G + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

講真,睇下師兄所追求的 “好力” 係去到幾大力先滿足~

我自己為例:

Amp 無8 ohm 300W 以上都覺得唔夠力,夾12吋低音書架仔加12吋超低才覺得個腳鼓同double bass 先夠還原度高……

加上我乜歌都聽,套系統一定要迅變反應快,如果好似豬油包咁聽Baby Metal有冇癮

所以好睇你自己對耳同/速度/音壓個追求

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80 認同到露兩點

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

國際影音做清貨特價喎,快d上去睇睇,見到有d都幾抵買,https://m.facebook.com/groups/musicunionhk/permalink/3462391760691693/?ref=share&mibextid=NOb6eG

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
MDLP + 80 + 80
yhakaede@G + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

星級玩家

一斤花生@G 發表於 2023-12-19 23:22
國際影音做清貨特價喎,快d上去睇睇,見到有d都幾抵買,[url=https://m.facebook.com/groups/musicunionhk/perma]https://m.facebook.com/groups/musicunionhk/perma[/url] ...

多謝師兄提醒,我今日專登請咗假去,最後喺國際揀左harbeth p3 esr xd, 再次感謝。都想小總結下呢兩星期既努力希望幫到其他全新既新手入門:

一開頭由聽bose bluetooth speaker 到2.1,會覺得套套喇叭都好聽。我自己做法係留意下唔同人既comment同review (youtube, forums, review website),揀一款多人有comment既去聽,再比較邊個既view同自己聽感最合適,再根據果個人既評價去做first screen.

我呢兩星期盡最大能力上網學同去聽,都聽左過廿對喇叭,開始對唔同喇叭牌子/款既特色有小小自己既諗法,有啲明顯聽得出何謂偏暖/偏冷,但我其實真係都覺得兩種幾好聽。原本一路揀r3meta因為我會聽既類型佢都handle到,比其他聽既喇叭中性一啲(對我而言),而且明顯bass dynamic好啲又唔過火(我鐘意聽acoustic 既鼓聲,cant handle heavy metal),同多啲analyical details,好有趣. 去陳列室比較過Mcintosh 8950 同naim atom 去推,面皮厚聽左model 30 同naim 前後級,evo 150同另外兩個system 推,我又真係唔覺得model 30推得好差。當然可以更好,但就要睇你肯比多幾多錢,但對我黎講model 30+ r3 meta 就一定好過model 30+ LS 50 meta,咁可以到位左speaker一樣先,有機會再上都係換amp only,我覺得係一個思路。另外好多人推marantz+ b&w, 但我聽左三次都真係覺得nmcot, 所以音響呢樣野真係好個人。

最後揀左harneth p3,因為佢係第一個一開聲我有wow而我又負擔到既喇叭。預左會比人串同r3meta 好唔同,但r3 meta係全面好多,而p3對我而言缺點都幾明顯。某啲類型嘅歌我近乎要放棄去睇/唔好有要求(ex. 混音為主既編曲我覺得夾metalic sound like r3 meta rather than p3),有啲想清亮既歌會欠啲,但換來嘅係偏暖自然既人聲,好好聽既acoustic,擺位易好多(我最盡離後牆爭取到60cm連喇叭本身長度。r3 meta 好勉強. harbeth就好鬆動), 最後嗰分野係我今日有幸連試幾個鐘speaker, 返轉頭聽返r3 meta同harbeth 做最後決定時,我覺得r3 meta 啲details 要我專心聽,有啲攰,而harbeth冇呢個感覺。兩個比我既感覺係一個好靚,凹凸有致,清秀奪目既型格女仔,但我每次約佢都要負責諗行程,同一個幾靚,sweet又有小小跳皮,會遷就我既女仔揀。作為正常男人一定why not both,但只可以揀一個時我就揀左後者。我feel like日後總會有時候諗起如果當日搵另一個會點,但好有信心我唔會後悔。(可能過兩年見到第個又型又sweet既,係後話😂)

PS: if anyone cares, 我最後冇要到部luxman ,個friend house warming gift 變左個酒櫃🥰 學樓上師兄話齋,明明我試聽幾鐘音,但break in都未就因為其他人意見判佢死刑係唔岩。人哋唔岩聽,可能我反而鐘意。at the end of the day 我好清楚我係想聽音樂而唔係玩音響(冇咁既經濟能力)但一路做功課真係好易會係咁搵藉口想說服自己買貴啲,總算最後overall 冇超越我條死線,再次多謝有比意見既師兄們。

過兩個月聽一排後再上黎問線材點搞🙏🏼

Reference:
Proac DB1
Proac D2R
Kef R3
Kef R3 meta
Kef LS 50 meta
Kef LS 50 w
PMC Prodigy 1
Sonus Faber Sonetto 1
Wharfadale Diamond 12.1
Wharfadale Diamond 12.2
Elac 283
Elac 403
Elac DB 5.2
Elac DB 6.2
Poll R200
Dali 皇太子
Dali Rubicon 2
Dynaudio Emit 10
Dunaudio Evoke 20
B&W 607 s3
B&W 705 s3

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Foreverwest + 20 + 20 恭喜Ching! 慢慢享受音樂!

查看全部評分

鑽石玩家

yhakaede@G 發表於 2023-12-20 16:34
多謝師兄提醒,我今日專登請咗假去,最後喺國際揀左harbeth p3 esr xd, 再次感謝。都想小總結下呢兩星期 ...

harbeth p3 esr xd  洗唔洗20K?        我覺得KEF 太利能量感太勁.....  而且要聽得好~ 又要大空間消化 先玩得好~

細書架 好似 PROAC T10S  SPENDOR A1    classic 4/5  ATC   7 同11~   就易玩D 始終密封箱~係低音少左D外  

典型英國細書架  主聽人聲,  流行曲冇乜大問題~   83 dB 數字上好似幾難推~ 有時聽下歌仔,流行曲,都唔洗話一定要大推力~大書架, 鬆容聽歌先至聽得耐~

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
yhakaede@G + 10 + 10 再次感謝師兄

查看全部評分

黃金玩家

PROAC T10S 音場同低音都差啲,上PROAC Response DB1 就啱數。

星級玩家

一斤花生@G 發表於 2023-12-21 12:59
harbeth p3 esr xd  洗唔洗20K?        我覺得KEF 太利能量感太勁.....  而且要聽得好~ 又要大空間消化 ...

冬至快樂師兄!🤟🏼

估都咁準,埋單上下5%內,厲害。 我其實見淘寶平一截,但第一次買,唔敢博,有經驗既師兄可以考慮下。

本身一路想有大買大,但根據各師兄同review既講解,其實好似擺位既重要性超級高。考慮返自己既聆聽環境,應該細喇叭同低音向前/密封箱要求既擺位技術低好多。始終rear wall 連喇叭深度得60cm 其實好唔符合hifi 既要求,我見r3 meta剩rear wall distance 都recommend 60cm..

Spendor A1 做research時真係唔識,有機會日後又去聽下。有聽過proac DB1 同D2R但感覺proac高音太靚搞到低音有啲被比下去,不過D2R個sound stage 係好震撼,我直頭覺得遠得濟,想八掛下係咪擺位可以解決,拉返近啲?我聽落好似個鼓同guitar 隔咗幾尺咁...sales話 DB1好聲過T10S..所以就冇試到,早知試埋...

ATC 其實應該好好,因為個個review都推介,但個樣唔岩我,所以試都冇試😂

評分

查看全部評分

星級玩家

alan_wyl 發表於 2023-12-21 16:35
PROAC T10S 音場同低音都差啲,上PROAC Response DB1 就啱數。

冇聽過T10S, 但T10S 係密封箱,DB1向後,擺位同價錢上都要求多左,都係百貨應百客🤔

評分

查看全部評分