設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: keith688

[AV擴音機] Anthem1140 vs Denon A1H

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

keith688 發表於 2023-12-18 22:06
去過海洋中心試Denon佢用A1H推B&W804D3悶到我想瞓覺。

估唔到仲有804D3 可以試到

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wayne0503 發表於 2023-12-19 10:43
用咗3個月左右 暫時未有問題相當穩定 佢個ARC可以call埋十仔呢下好 c兄你玩幾多隻喇叭同十仔啊?如果超過 ...

我用得5.1…

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Yoshiki2008 發表於 2023-12-19 16:04
估唔到仲有804D3 可以試到

寫錯咗.係804D4先啱。

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2023-12-19 15:51
既然悶又何須問,比我已經入鬼妹。我就睇性價比,加埋玩天龍咁耐,比較長情,仲可以入多對Polk L200玩FW ...

佢用A1H根本唔夠力推B&W804.所以悶到訓著覺。完全表現唔出A1H優點。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
李好野@76 + 10 + 10 可能當香港人傻......

查看全部評分

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

keith688 發表於 2023-12-19 20:52
佢用A1H根本唔夠力推B&W804.所以悶到訓著覺。完全表現唔出A1H優點。

得罪了!講來講去玩玩下用合併無問題
真正玩家應該上前後级無比較無傷害
玩到上前後级又颇大學問!

白鑽玩家

得罪了!
真正前後級玩家仲用鞋盒喇叭
唔係座地都要八吋以上啦
無比較無傷害
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

keith688 發表於 2023-12-19 20:47
我用得5.1…

如果揀得呢兩部旗艦合併機 點都要加埋天空聲道5.1.4算係低標 𣎴然就可以考慮Denon4800或Anthem740

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
keith688 + 10 + 10 多謝意見

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

雄哥,其實玩音響都係要計數,首先anthem 和denon 取向完全不同,先問自己追求要什麼聲音,anthem空間咁強分析力高,denon a1h 今代厚潤 可一機推15聲道+4炮

首要訊源方面要求有幾高,如玩File用的播放器,平貴亦可有20~30%分別,File對比實體碟一般亦有20%多差別

其次各聲道spk 靈敏度和 ohm數 易不易推, 如spk有一定要求,就必須要加後級

以我現在組合(同時想簡化)為例,訊源玩File用平價播放器,加上Dail spK易推,咁Denon一機推晒對比以前用後級推,相差都是在10%範圍內,因為訊源上降低了要求,但同時又加多了喇叭,所以整體拉上補下都是在可接受範圍

以我比喻都係窮人性價比玩法,亦有好多人揸法拉利限速行50km,因為一個字。型!

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +122 收起 理由
keith688 + 10 + 10 配搭好重要
MDLP + 80 + 72
marco + 30 + 30 恭喜Q姐找到平衡點,最緊要爆得開心..
wayne0503 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2023-12-20 10:33
雄哥,其實玩音響都係要計數,首先anthem 和denon 取向完全不同,先問自己追求要什麼聲音,anthem空間咁強 ...

我睇碟…就係想聽真A1H係點所以约時間上去聽..點知會咁.正如你所講係配搭問題。A1H推804D4根本吃力...估唔到p姐重用緊Dail

鉑金玩家

李好野@76 發表於 2023-12-19 22:25
得罪了!講來講去玩玩下用合併無問題
真正玩家應該上前後级無比較無傷害
玩到上前後级 ...

同意…前後級同合併機係兩回事。