設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 入門CD機升級 - Marantz CD50N

銀級玩家

懶人一個

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

家中CD機開始有點問題,咋咋第第攞咗批文換機。
思前想後,係力能力範圍內作小部升級。平日都係聽CD為主,但又想試玩串流加file,市面好多選擇。EVERSOLO DMP-A6/8加外置CD機, Teac 或 cambridge audio 等等...肯定係好師兄選擇。
其實買時都心大心細,如唔係日本做,好多人話代理維修服務差,維修時間耐,唔好彩要維修既話。部機勉強算出咗2代(計埋SACD機),知都部機使用限制可能多點。但睇實物聽過又OK。平衡過可放機地方、自已發燒程度及最緊要既價錢。就博一博。最後選咗馬仔CD50N。

部機3層底防震供CD轉盤、串流解碼(無ISO解碼)、入門耳擴、環牛,用料功能算合格。
已使用大半個月。發覺宜家既CD機,分析力真係進步好多。
對於聽CD為主,間唔中聽網上電台或突然想聽家中無既歌或file,總算樣樣有啲。
好似昨日無無聊聊,係Youtube 搵首鄧寄塵既墨西哥女郎AirPlay聽或spotify。真係好玩方便。經馬仔解碼,這類網上高壓縮既檔案比想像可以,算收貨。

講到聽file,部機無得聽SACD但解到DSD FIle, 試過聽玉置浩二 to me,真係聽多過CD點點,有簡單2級filter 選擇,高清/模擬選擇,今時今日唔算咩功能,但總算有得玩下,可跟聽既音樂類型選擇。

機有好亦有不足
USB port 唔可用大小小嘅外置HD,建議係用手指,仲要唔可以大容量,但個Port 係pet pet到,換歌唔方便。但讀手指時,有時唔太穩定。唔知係File 問題定軟件定硬件問題。見日本版個memu 話外置HD如有供電就建議使用。試過個外置HD容量係可以大啲,認HD內容算快,但唔多穩定或認唔到檔案彈App。重開都好快。

外接Dac/電腦 未有器材試,唔知伏唔伏。

最伏係咁大個顯示屏,show 唔到中文、日文...,已經只顯示文字訊息,但文字資訊又show唔到中日文。真係講唔通。雖然手機試上睇到中日文,但部機個螢幕睇到會更開心囉。有時手機控制轉咗音樂,但顯示會死咗係之前個顯示。唉...
日版都講明show 到日文字...,之前部ND8006美版show 到中文。點解香港版會咁有趣呢...都唔係第一代,點解代理唔同馬仔總公司反映下。
好似HEOS 個軟件,一出時比人話好唔好用,剛剛更新咗,使用上真係有改善。
希望日後更新軟件可顯示到書中日文字及操作上既穩定兼用問題喇。最好經網絡更新到手指內概歌,咁就好好囉。
另外宜家有5年保養,值得贊。 但最好就唔洗用呢個服務喇。

係唔換其他器材,家中無串流播放器材,只升級1部機所獲得既娛樂改善,真心唔錯,以價論機音質無投訴,功能穩定性有代改進。

部機唔係咩靚嘢、唔係最勁最強。小小分享。大家見笑喇。

有無使用 sacd 30n 或 ND8006 既師兄分下接駁使用心得?

有點重量

有點重量

開包

開包

試DSD file

試DSD file

點燈成功

點燈成功

唉...得英文顯示,咁大個螢幕

唉...得英文顯示,咁大個螢幕

評分

參與人數 8威望 +120 金錢 +120 收起 理由
cheung123 + 20 + 20
MarkKwok + 20 + 20 恭喜Ching!
holyholy + 10 + 10 恭喜Ching!
hhc + 10 + 10 恭喜Ching!
Manko + 20 + 20
路西華 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Yoshiki2008 + 10 + 10 恭喜Ching!
vm8833 + 20 + 20 恭喜Ching!

查看全部評分

鉑金玩家

新款馬仔很多越南做........

銀級玩家

懶人一個

LOENDFANS 發表於 2024-1-5 18:49
新款馬仔很多越南做........

呢部都係。代理敢做5年保都算有擔當。
呢到喲師兄可能玩3年已換咗機囉
Onkyo TX- NR906
CDP:YBA YC201
Speaker:Focus Audio fp 60se

銀級玩家

懶人一個

幾多番測試,1TB 外置HD或1TB  SSD手指都無法順利播放。大約得400首樂曲。遠遠未炒滿手指,真失望。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

諸星當 發表於 2024-1-7 15:49
幾多番測試,1TB 外置HD或1TB  SSD手指都無法順利播放。大約得400首樂曲。遠遠未炒滿手指,真失望。 ...

如果純玩串流唔貪佢個cd﹐lumin D3 應該好好多

銀級玩家

懶人一個

Yoshiki2008 發表於 2024-1-7 16:15
如果純玩串流唔貪佢個cd﹐lumin D3 應該好好多

就係好多師兄一樣。有CD、有想玩下串流既情況。其實馬仔肯做多少少想信部機會多人玩好多。聽歌唔係差。成個OPAMP都做得到。只差少少串流上基本嘢。或者肯mark 清楚唔支援幾多G既手指。或顯示唔支援某文字。唔洗用家估估下。。部機聽落真心唔錯架,聽dsd file 都好好聲。就係欠串流上既穩定及基本要求囉

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

諸星當 發表於 2024-1-7 17:28
就係好多師兄一樣。有CD、有想玩下串流既情況。其實馬仔肯做多少少想信部機會多人玩好多。聽歌唔係差。成 ...

冇計,大家差唔多價錢有cd有串流,就一定比純串流差DD﹐唯有自己取捨。
如果馬仔肯做多少少,價錢相對亦會貴多少少