設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Samson2011

[討論] 論壇器材題目改變

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2024-1-12 20:37
依家市場上雖然好多器材
但實際選擇真係少咗
日系av擴音機活躍市場淨返兩個牌子

同意.....時過境遷, 好多野我地仲玩緊, 但新果班已經玩唔到了!
有時唔係佢地唔想玩, 一來貴, 二來真係冇地方玩....好可惜呢~

不過我相信慢慢會好返D, 因為依家D人唔生仔, 都可能會另佢地屋企地方大左~
咁可能又想玩返都唔出奇~

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
matt88p + 50 + 50 Lol
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

littlefat69 發表於 2024-1-15 17:41
可能我新手, 覺得上嚟真係學到好多嘢👍🏻

各有各玩....天天有新玩意....3人行必有我師....我幾年冇尼...

入返尼都起你身上面學到好多我吾識的嘢...thx

白鑽玩家

小瑟 發表於 2024-1-17 10:51
同意.....時過境遷, 好多野我地仲玩緊, 但新果班已經玩唔到了!
有時唔係佢地唔想玩, 一來貴, 二來真係冇 ...

我覺得可以搞多啲部屋5.1
甚至4.1組合示範
下下一定atmos要上天花
好多人會直接放棄
連討論區都唔上
其實5.1睇atmos喇叭擺得好
都可以一樣好精彩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ah-b + 10 + 10 重質不重量,正確!

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我識的好多20+家庭,兩口子搬出去住,電視都唔買,各自用電腦或手機/平板睇就算,最多買多部幾千蚊的投影機射上牆,香港地寸金尺土,好多人連入門器材都放唔落。

白鑽玩家

阿定 發表於 2024-1-19 09:17
我識的好多20+家庭,兩口子搬出去住,電視都唔買,各自用電腦或手機/平板睇就算,最多買多部幾千蚊的投影機 ...

嗰啲冇要求根本冇得講
我見好多女人仔
覺得煲韓劇一定要用手機睇先有味道
但有啲真係想入坑
唔止話怕咗天花喇叭
討論區啲人講到中置咁緊要
我又覺得馬死落地行
None咗隻中置L/R行phantom
大部分情況之下冇話唔得
如果單向鼓吹
天花又要玩九隻
地下sub仔又要四隻
只會令到好多人覺得入坑門檻太高
剩返一小撮人爽
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

忽發奇想
而家藍牙同wi-fi技術
其實已經好先進
已經可以做到非常低延遲
發射距離又遠
會唔會同廠商反映下
研製下一啲中價甚至入門系統
所有喇叭都可以藍牙或者wi-fi發射
甚至乎最好做到兼容任何藍牙喇叭仔
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

AV Cheap Guy!

玩AV制式越來越多,喇叭又要越來越多,越搞越麻煩,但荷包就越來越縮,咁落去AV市場只有繼續委縮。

白鑽玩家

ah-b 發表於 2024-1-19 10:30
玩AV制式越來越多,喇叭又要越來越多,越搞越麻煩,但荷包就越來越縮,咁落去AV市場只有繼續委縮。 ...

其實有質素嘅喇叭都有一定嘅擴散範圍
間屋太細根本上無需要咁多喇叭
市面上有一個奇特現象
有啲賣得又貴擴散角度又低嘅喇叭
專門要嚟招呼貪心喇叭多嘅av友
務求做到隻隻發聲都黐住喺個喇叭面度聽到
祗要喇叭一出聲都可以隻隻好鮮明聽到個方向

評分

參與人數 3威望 +69 金錢 +69 收起 理由
matt88p + 50 + 50 非常認同呀。
李好野@76 + 9 + 9 精彩!理性分析
ah-b + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2024-1-19 10:42
其實有質素嘅喇叭都有一定嘅擴散範圍
間屋太細根本上無需要咁多喇叭
市面上有一個奇特現象

指向性高,分析力強,把缺點講為優點
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2024-1-19 10:23
忽發奇想
而家藍牙同wi-fi技術
其實已經好先進

之前 Dolby已經有消息想做一隻格式令Atmos 可以行無線
5 年後 除非玩好靚喇叭 AVR 或者會成絕響