設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: norman001

sub 仔壞左?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2024-2-13 19:47
MK 代理單玩有5 年保養,而電子版就一年保養

以我的情況計,好大機會係單元有事

咁你真係要試真啲係咪真係個十仔發出嗰啲啲啲聲
因為之前我都以為我隻sub有啲問題有啲啲聲,但係搵到個原因原來係個房門閂咗之後發出嘅聲音,跟住開咗房門就冇事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

norman001 發表於 2024-2-13 19:45
MK Sub 仔V8 vol. set 40% 係因為adussy 一開要做calibration 時,要把sub 仔的vol set 到去bar 的中間
...

師兄我情況同你一樣。cal完後試過推高十仔volume ,又試過avamp/十仔 volume 兩邊都反覆微調,但都覺得不理想。最後試下跟威廉sir建議 (avamp sub volume 加 6-10 db) ,估唔到返而效果最理想。現時部天龍設定係 cal完後:十仔volume 不動;avamp sub 電平推高8db
我都有啲啲聲,不過肯定後物件共震。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2024-2-13 19:45
MK Sub 仔V8 vol. set 40% 係因為adussy 一開要做calibration 時,要把sub 仔的vol set 到去bar 的中間
...

我自己用緊8500HA,用緊Audyssey 電腦版MultEQ-X
想問下師兄如果你subwoofer 用40% volume做audyssey ,audyssey 測出來subwoofer out 係幾多db?
subwoofer +db 我都有做,因為audyssey通常測出來數據係較保守所以subwoofer out係會偏細,而跟佢做sub volume matching時,通常會將subwoofer volume加大聲至綠色邊緣,我個人認為係較好聲。Audyssey 完之後通常sub out 大約係-6, -5db,所以如果係跟威廉sir教學,加"多"5至7db(係加多5至7db唔係顯示subwoofer out係+7db),結果subwoofer out係0db或者係+1db or 2db

https://post76.hk/thread-209104-1-1.html

說實話,如果測量去綠色區都用到40% volume,其實師兄真係要考慮下换大D寸數subwoofer。(如果舊款M&K可能係要加大volume,因為Gain值偏低,但V8係近代款,應該唔存在呢個問題)

不過師兄覺得現階段自己個設定係o岩聽就ok👍

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-2-13 20:51
咁你真係要試真啲係咪真係個十仔發出嗰啲啲啲聲
因為之前我都以為我隻sub有啲問題有啲啲聲,但係搵到個原 ...

今日再試真d 個sub 仔
首先把av amp 的sub 仔level set 返做+0,sub 仔的input level set 返做40%,av amp 的volumn 係-10dB 左右,唔算好大聲,當播放marve 2 隊長開頭的marve studio 廣告和太空果段,個SUB 仔出現炸炸聲,當把SUB 仔的INPUT LEVEL SET 到30% 時,就無左炸炸聲

之後重新再cal audussy,把sub 仔vol set 大約35%,就去到中間綠色地方,cal 完之後,audussy 顯示sub 仔的level 係-5dB
之後再試MARVER 2 隊長,AV AMP 的vol 大約-10dB 左右,SUB 仔都係出現炸炸聲。

記得以前用KEF SUB 仔時,當如果音壓太大,個單元頂唔順係會出現卜卜聲,而唔係炸炸聲
所以應該係個單元出事

因為我係買行貨,單元有5 年保用,而amplification circuit and power supply 就一年保用

搵日得閒打去代理睇下維修係點先

鉑金玩家

cakecake 發表於 2024-2-14 09:52
我自己用緊8500HA,用緊Audyssey 電腦版MultEQ-X
想問下師兄如果你subwoofer 用40% volume做audyssey , ...

我都要vol 43先到綠區左右,audyssey cal咗後係-2.5。

銀級玩家

avbaby 發表於 2024-2-14 06:21
師兄我情況同你一樣。cal完後試過推高十仔volume ,又試過avamp/十仔 volume 兩邊都反覆微調,但都覺得不 ...

我諗你誤會咗威廉sir意思,佢話要加6-10db係講緊做完auto cal之後要補償返音量較細時,聽覺對低音嘅不足,所以要由auto cal嘅結果再加返6-10db左右,而唔係應該要長時間set喺+5或以上呀

set機開始時,keep住subwoofer音量喺綠區就得,外國avsforum有人建議Keep喺綠區向右少少(即測試的結果會得到-8~-10db左右),用嚟留個headroom畀之後手動再加6db,都能保持在負數,我實驗過呢個方法幾好

有時間,可慢慢煲晒成篇︰
https://www.avsforum.com/threads ... aname-Section%20III

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
avbaby + 10 + 10
Manko + 20 + 20
cakecake + 50 + 50 無錯keep綠區右邊

查看全部評分

黑鑽玩家

AndyCCC 發表於 2024-2-24 22:59
我諗你誤會咗威廉sir意思,佢話要加6-10db係講緊做完auto cal之後要補償返音量較細時,聽覺對低音嘅不足 ...

多謝師兄說明,不過我睇返以前國仁嘅文章,佢都係聽威廉sir建議,cal完部天龍之後加6db才覺得夠聲。而佢一般都喜歡在大聲壓下睇戲。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

avbaby 發表於 2024-2-26 16:10
多謝師兄說明,不過我睇返以前國仁嘅文章,佢都係聽威廉sir建議,cal完部天龍之後加6db才覺得夠聲。而佢 ...

係加6db, 但通常cal完會負數, 所以再加6db可能都係+2 or +3db
並不是顯示subwoofer +6db

但audyssey個sub out輸出似係subwoofer trim多D
而Trim 通常唔大過0(外國玩家直情建議audyssey之後sub out最盡係-3 or -2db)
Trim過大係有機會令subwoofer 現形, 所以我之前都話audyssey個sub out似調味多D (我自己係歸0db)
真係要加量感係要加subwoofer 本身個volume較好

Andy 兄建議睇AVSforum係好好的, 果度好多高手甚至Audyssey官方會出post回應問題, 小弟o係果度睇唔少

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
avbaby + 10 + 10
AndyCCC + 10 非常認同呀。

查看全部評分

黑鑽玩家

cakecake 發表於 2024-2-26 16:39
係加6db, 但通常cal完會負數, 所以再加6db可能都係+2 or +3db
並不是顯示subwoofer +6db

多謝師兄回應。外國網站要爬文太花時間,小弟比較懶惰,寧願睇啲簡單嘅方法跟住做,覺得效果ok就收貨喇!