設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 小弟的A&K SR35食評

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
好耐都冇黎論壇了, 因為小弟太多野玩 (遊戲王卡, 守宮, 咩都玩)
上年用左部Hiby R6 , AK4497的, 一年都差不多換機, 同埋年紀大, 多野玩, 所以都唔dump咁多錢買機
最後見幫襯左差不多10年果間灣仔電腦城老店的SR35有特價, 就買左黎換機

唔買就冇事, 點知一買就出事

講番部機; 部機優點就係細部, 可以放褲袋, 但係致命傷都係細部, 就係聽得耐會熱...
同埋AK的機唔知點解鐘意個mon打斜...好MK的設計

咁多年小弟都係聽AKM,  ESS的晶片調音,因為大路, 未聽過CS (CS好似以前中學時代聽過, 都成10幾20年前, 印象係dry)

如是者pat pat癢想睇下呢間公司咁多年有冇進步, 會唔會一個波就技驚四座呢?

SR35用兩粒43198, 第一次聽咪試下 (本來想買DX260, 可惜未有貨同埋有少少貴, 對於我一年換一次機又唔係好值XDDD)

都係搵Macross女武神的歌試, 同埋我最鐘意的JUNNA (JUNNA可以話係五輪真弓2.0, 把聲好有魔性)

一聽...

CS43198同AKM,  ESS比, 佢分析力係好過後兩者DD, 有D樂器以前聽唔到同埋被低音cover, 佢都可以還原

BUT...

我個人覺得冇味道 , 43198係有分析力, 人聲, 但係冇果種 "音樂味"; 唔識形容

即係我個人經驗就係好的DAP個調音係做到 "耐聽" 的感覺 (當然要夾耳機), 耐聽即係你聽果隻同一隻歌係聽完唔會厭, 係誇張度隻歌日日都俾到驚喜你 (以前唔記得FIIO定Sony有一個型號係做到呢個效果, 唔記得係X7定係ZX100, 太耐了)

但係SR35... 大拿拿5000幾6000蚊, 我會覺得同價位有更好的選擇

如果for入門, 佢係合格有突, 但係如果要入門好少少, 即係聽得舒服有味道, 我會覺得ZX707好過佢 (當然前題音樂好主觀), 因為SR35的聲好尖, 好dry 唔warm

開頭我都懷疑係我隻耳機 (Final A5000)問題, 但係好快排除左 ,因為我用Hiby R6聽係兩種聲

所以買完SR35番黎有點後悔...

不過都抵, 玩左咁多年DAP 人生先第一次乃野

所以CS晶片真係要三思...佢係聽音樂OK, 但係我呢D要聽得舒服就絕對唔OK!

黑鑽玩家

ibasso部DX260比Fiio仲淡口,用純圈去試, 雖然分析力和定位都做得唔錯。但女聲一d味都冇, 男聲又冇厚度。如果話Fiio係清水機, 咁DX260我會叫佢做冷水機

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2024-2-17 11:19
ibasso部DX260比Fiio仲淡口,用純圈去試, 雖然分析力和定位都做得唔錯。但女聲一d味都冇, 男聲又冇厚度。如 ...

開頭我係考慮DX260, 因為佢有8粒, 同埋ibasso俾我的感覺唔錯, 所以都考慮想買, 但係果陣時仲未有貨(一星期之差)
見A&K大牌子, 呢部有4粒定2粒, 咪當一個demo試下CS晶片D 手勢
點知一試就瀨屎
CS的感覺真係好差

(BTW好鐘意聽Alive...聽到喊的歌)

黑鑽玩家

chief424 發表於 2024-2-17 17:23
開頭我係考慮DX260, 因為佢有8粒, 同埋ibasso俾我的感覺唔錯, 所以都考慮想買, 但係果陣時仲未有貨(一星 ...

之前有睇過篇台灣人評A&K, 佢話A&K係用系列嚟分調音取向, 最好係SP, 跟住就係SE,kanna,SR, 就算同系機嘅晶片有分別, 但調音方向都唔會差太遠, 所以試啱口味就只能以後都買嗰個系列, 一轉系列就要預咗聽感上有分別,所以買機時要試晒所有系列先決定。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2024-2-17 17:56
之前有睇過篇台灣人評A&K, 佢話A&K係用系列嚟分調音取向, 最好係SP, 跟住就係SE,kanna,SR, 就算同系機嘅 ...

我都係乖乖地用番Fiio或者其他國產牌子算

黃金玩家

ak算係head fi 大品牌了
自然將功力擺喺高階機種, 相對嚟講佢嘅入門機可以話純賣品牌, 要質素唔會揀佢

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Nate.River 發表於 2024-2-20 19:41
ak算係head fi 大品牌了
自然將功力擺喺高階機種, 相對嚟講佢嘅入門機可以話純賣品牌, 要質素唔會揀佢 ...

如果5000幾6000蚊係佢地眼中係入門機咁對我呢D客黎講真係食得Banana
國產牌子5-6000蚊好好玩架啦wor

高級玩家

chief424 發表於 2024-2-18 14:25
我都係乖乖地用番Fiio或者其他國產牌子算

其實佢啲機好唔好用,我次前買過另一隻國產玩左兩年,麻麻地,同埋最煩係要用第三方裝 google play

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ibaycube 發表於 2024-2-26 12:46
其實佢啲機好唔好用,我次前買過另一隻國產玩左兩年,麻麻地,同埋最煩係要用第三方裝 google play ...

好唔好用, 只可以話國產機我玩咁耐都解決唔到兩大問題; 耗電同熱
新機唔熱但食電
新機熱加食電

如果計較呢D問題得罪大D機岩(罪大續航好勁)

但係都果句, 呢個價位, 國產機已經好好玩

銀級玩家

用相同兩粒43198 AK HC2小尾巴同方案起碼有SR35 8成功力,因為佢只得4.4輸出所以2粒夠用,SR35 要另外分2粒俾3.5用,可以考慮吓