設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[汽車] 大家其實點睇一換一換車?

黃金玩家

小瑟 發表於 2024-2-22 11:32
即係架車一定要過一年先可以??

現在可以即時過戶, 一換一名存實亡

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2024-2-22 11:31
大哥玩左半年, 應該有D心得喎~
分享下丫, 有諗過部IX1的~

咁就大家分享一下啦。
1)首先當然要諗好點充電先,唔好不定點走鬼式去到邊充到邊。
2)用電車要早幾日計下而家嘅電可以用幾耐設定去邊度充電及充幾耐。
唔同油車著燈先至搵油站都仲得。
3)BMW iX1 是全新設計電車架,歐洲佬做車技術純熟,車架一流買得過。
再講BMW 有個叫[B]的回收電模式可以當剎車用,非常有用,
剎車片都換少好多。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Greathpto8 發表於 2024-2-22 13:13
現在可以即時過戶, 一換一名存實亡

但我唔係好識玩呢啲嘢,我只係想睇下大家對於電車嘅睇法。同埋我自己應唔應該換呢!始終過咗3月31日之後要換電車成本好似會貴咗好多。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2024-2-22 11:31
屋企樓下車場仲未有得充電, 係咪出面充電真係好難的呢???

好多停車場充電位唔多,我朋友屋企個停車場傾過問住客意見想加建充電設施,但又要考慮電壓問題,到現在都冇

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

pac 發表於 2024-2-22 15:41
咁就大家分享一下啦。
2)用電車 ...

呢個真係未諗, 樓下停車場又冇, 附近又冇, 最近可能都係apm.......不過真係未睇比錢同唔洗錢同時間既問題!!

2)用電車要早幾日計下而家嘅電可以用幾耐設定去邊度充電及充幾耐。唔同油車著燈先至搵油站都仲得。
呢d又係未諗的!!

3)BMW iX1 是全新設計電車架,歐洲佬做車技術純熟,車架一流買得過。
新設計同舊的有咩大分別?? 聽人講話有d舊車係油車轉電的, 其實有咩唔好???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Ricky1703 發表於 2024-2-23 10:18
好多停車場充電位唔多,我朋友屋企個停車場傾過問住客意見想加建充電設施,但又要考慮電壓問題,到現在都 ...

我地話整到話左3年, 依家咩都冇.......
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2024-2-23 11:34
我地話整到話左3年, 依家咩都冇.......

除非係亂泊的停車位,如果係月租梗位,或買車位,同搞唔到無分別。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2024-2-23 11:34
呢個真係未諗, 樓下停車場又冇, 附近又冇,  ...

你可以去凱滙充電不用錢(暫時)
祗付停車場費26/小時。所有車位都有充電椿。
電車設計的車是沒有直濕位,後坐會舒服啲

5萬

總版管

pac 發表於 2024-2-23 13:21
你可以去凱滙充電不用錢(暫時)
祗付停車場費26/小時。所有車位都有充電椿。
電車設計的車是沒有直濕位 ...

如果真係擔心充電嘅問題,其實會唔會買日產嘅e-power七人車都會慳到唔少油錢呢?其實我依家三千幾如果慳到一半我都已經好開心!

5萬

總版管

啱啱睇完問咗sales哥哥, 一換一已經做唔切了。同埋原來要自己去做劏車嗰啲動作。都好似幾多嘢搞搞唔掂!