設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: SEGA1119

[XB360] XBOX360又贏了!Red Dead Redemption,XBOX360/PS3畫面PK

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實呢隻game好明顯,今期game書都有講,
d草唔見左一半,直頭好似產過咁。
...
marcolau 發表於 2010-5-22 16:34

呢種問題真不出奇播,因為呢隻遊戲係美國生產的製造的,所以他們只會在X360做好D,如PS3就求其了事??
知道原因在那兒嗎,好簡單姐,X360係他們自家,PS3不是自家產品,就當幫人家做一樣,不過做還做,但係未必好應真去做,所以作為自家必定會為自己做好D啦,唔通自家產品不理走去保護人家,這樣做你自己飯碗不能自己保了.
目標係希望全球支持X360,所以不想PS3打敗X360,如果係日本生產,呢個又係出現同一種問題了.
外國仲話,美國科技博客Ars Technica就非常認真地給出了自己的檢測意見:這次你們最好選XBOX360版!這正是原因了.
希望大家自己心中有數,我真不理他在PS3偷工減料,一係唔好出PS3版,這樣大家都好D...

以下資料來源係同香港討論惜來用用...
{19/5情報}科技博客Ars發現《荒野大鏢客》360版更優秀
《荒野大鏢客:救贖》的上市讓歐美市場不少的R星迷們興奮不已,而關於版本比較的爭論也同時打響。美國科技博客Ars Technica就非常認真地給出了自己的檢測意見:這次你們最好選XBOX360版!

這樣的結論當然是通過在同一顯示設備上的同場景切換比較出來的。根據幾個小時的體驗,Ars的評測人員發現《荒野大鏢客》的開場部分中,XBOX360版的主人公和其它角色的面部細節表現得更加突出。整個畫面顯得非常銳利和光滑,而且圖形走樣少。

最後Ars的評測人員向玩家給出衷心的勸告:你們最好選擇XBOX360版(就像《刺客信條2》和《獵天使魔女》一樣,哈哈!)。而且他們似乎都是XBOX360飯,向玩家表示,假如選擇360版,那麼十幾位評測人員會在Live上恭候大家。

不過遊戲內容才是最關鍵的,細微的差距在兩個平台之間當然不可避免地存在,還是看開些。我們衷心希望XBOX360和PS3玩家都能享受到R星精品大作帶來的精彩。假如你有進一步的發現,可以去找Ars的評測人員理論一下。
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

呵呵,其实我只是转发别人的帖子,这是原文的标题~说明一下!
SEGA1119 發表於 2010-5-22 13:48

如果[轉載]人地嘅文章
咁請你加返[轉載]O係標題啦

銀級玩家

頂 我想買都買唔到 出面個價位痴線點買xbox 390-468

星級玩家

我覺得係R*仲未搞得掂點樣開發PS3遊戲既技術
之前聽聞開發PS3遊戲係有難度
所以搞到FFVIII 咁耐先出到
應該係R*技術上出問題

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我覺得係R*仲未搞得掂點樣開發PS3遊戲既技術
之前聽聞開發PS3遊戲係有難度
所以搞到FFVIII 咁耐先出到
應該 ...
海盜 發表於 2010-5-23 00:24

其實師兄你所講技術,跟本係直口就真,為咗自己產品(X360)先會咁講,以R星公司製造的遊戲,可以睇得出冇問題的,因為PS3只中係X360對手!
師兄可以睇到戰神3遊戲製造就知道真正答案了,如果R星話PS3製造遊戲技術有難度,真會講大話,在講大話前,完全沒有想過這種大話能不能騙到人呢?{:6_213:}
不知道師兄有沒有留意報紙及遊戲書,話美軍真係入咗廿幾及三十部PS3做咩用,如果R星話PS3無法達到X360技術先難製造完美遊戲,咁點解美軍又唔直接買返美國生產的X360去美軍機地用呢,好明顯知道,連美軍都覺得X360配件冇PS3配件好用...

以上是小弟平靜討論,我都係講事實,沒有衝擊的.
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實師兄你所講技術,跟本係直口就真,為咗自己產品(X360)先會咁講,以R星公司製造的遊戲,可以睇得出冇 ...
DVD迷 發表於 2010-5-23 00:44

其實美軍用ps3係因為ps3浮點處理力強,又係開放式的os平台...等等
而這方面的強勁對遊戲制作影響不大,

但是ps3的cell處理器事實上如有技術和制作成本去應用,
水準會肯定在360之上(你在360上唔會搵到隻game有gow3、uncheated2、killzone2的畫面效果)
不過這水平的作品數目很少,大多是sony自家的出品,
正常雙平台的遊戲,360肯定好大機會比ps3靚,
事關開發的制作平台是window,主張對像為pc ver,再把pc ver縮減畫質到360 ver上,在最後把代碼轉成ps3的系統代碼去移植上ps3,
但在這動作上因為會有流失,如果不做優化同重寫代碼的動作,會出現lag同品質下降的問題,
引致影響ps3版的效果表現。

但可惜的是ps3在顯存上是分主記憶256ram xdr+顯存記憶256ram ddr3
所以在360的統一集中處理的512ram ddr3之下比較來說,
360的貼圖品質是有優勢的,如果你有細心留意ps3的獨家大作的game,
不難發現ps3會出現偷雞的手法去減少貼圖負擔的。

以上只係小弟的見解

所以其實各有各好,兩部機都係同一時期的產物,
任佢邊部叻D都比唔上現今PC的效果,
不如留意一下有咩GAME好玩好過,
再比下去沒有意思的,
也希望各位C兄回文前站於別人角度出發,唔好用太主觀同偏激的用詞。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢種問題真不出奇播,因為呢隻遊戲係美國生產的製造的,所以他們只會在X360做好D,如PS3就求其了事??{: ...
DVD迷 發表於 2010-5-22 21:40

你估錯左喇,其實好多人都知rock star係同sony fd d架,
因為gta時代,rock star想將gta出落xbox度,結果被ms落待,所以頭幾集gta都係出在PS/PS2上,
之後ms見gta好買先至出$利誘rock star,因為rock star本身就冇$。MS先傾到隻GTA SA翻黎,而GTA SA都係PS2出先過XBOX,
所以你見gta4個DLC,MS要預資5千萬買個獨占,而SONY豆令都唔駛出就有個DLC版。

rock star都冇偷工減料架,你估D草插多插少唔駛時間咩,如果你係老闆都想一個DATA出晒咁多部幾啦,改來改去好多$咩。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實師兄你所講技術,跟本係直口就真,為咗自己產品(X360)先會咁講,以R星公司製造的遊戲,可以睇得出冇 ...
DVD迷 發表於 2010-5-23 00:44

其實PS3,CPU勁係係人都知,不過佢難開發又係事實~~
至今sony連自己都冇法掌握ps3機能,
相反MS對大小廠商都有支援,你唔駛開發,直頭比埋軟件教埋你用,早期N3同dead rising就係用第一代X360開發軟件做的(所以兩隻game連bug都係一樣....)。

你會發現PS3上出得最靚嘅都係場景細及玩播片過場,GOW3係靚,但當中有多段係播片,
相反Red Dead Redemption就唔可以玩播片過場...

Red Dead Redemption係大場景作品,要玩成個城鎮又要即時過場,對內存不足嘅PS3黎講係嘔晒白泡,
所以rock star唔係刻意去搞哀ps3版,而係佢已經做左好多野令ps3減輕負擔,減輕負擔對質素就一定有影響。
有邊個會攞自己出品黎搞事架,係人都想好賣架,你估做ps3版果班友唔駛出粮咩。

uncheated都係鬼佬出品,所以鬼佬都唔一定同MS fd d~~
在日本鬼佬game就話消程差,反之ps3在歐洲都好有市場,呢d都係$黎。

比.....都係買嘅其中一個因素,打機都要有要求架,但都係個人問題。
但如果比完就係為串對手/(對方fans),就只會永遠係某品牌嘅fans,唔識大。

銀級玩家

其實美軍用ps3係因為ps3浮點處理力強,又係開放式的os平台...等等

但 ...
鐵心心 發表於 2010-5-23 01:21

其實人地分晒X360區,PS區,PC GAME區目的都係想大家有自己言論平台,減少衝突。

我唔明TV GAME同PC GAME點可以相提並論,大家都唔同級唔同路。
你係電玩天堂版主應該好清楚兩者有咩分別。

我自己都SET左一部PC專用黎打機,又大電視又接AMP,不知幾爽。

如果今時今日可以用一部PS3價錢砌到部可以玩戰神3嘅PC記得話我知......

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

但 ...
鐵心心 發表於 2010-5-23 01:21

ok,同意,真無為浪費時講下去...