設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DSLR 單鏡相機] 想買部entry level DSLR

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想問下各位師兄,我六月尾去旅行,現用開DC室外日光其實都ok,但室內或唔夠光就唔掂。
其實我唔係話好鍾意影相個種人(可能暫時未係),所以又唔想用咁多錢買DSLR,但又唔想再買DC。

想問下有無d entry level (e.g. D3000) 之類可以介紹下?
我唔使要好多function,影下風景同人,最緊要影出黎相片質素好,尤其係室內,同埋個LCD最好可以高解像少少。

本來都有諗過EPL-1,但呢部機唔算平,但又無EVF......LCD 質素又麻麻......攪到我十五十六!!!

進階玩家

if budget OK, I suggest you to buy Canon 550D.
It is good.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

Nikon D3000, 我就唔太見意啦, D5000會比較好...純屬個人意見, 唔鐘意唔好打頭..

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

550d for sure ~    :P

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都用梗~~~550D

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

550D啦..........應該唔會錯......

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

550d 貴左 d....其實 dslr質素是否一定好過dc?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

550d 貴左 d....其實 dslr質素是否一定好過dc?
stm 發表於 2010-5-24 10:09

係一定.....
AMP: onkyo 707 (NW-18A)
BDP: BDP-7300 (PC: ortofon 3900)
SF: Dali Concept 6 (SFH PX)
SC: Dali Concept Center (SFH PX)
SR: Dali Concept 1 (Belden 8471)
SW: V仔 CHT-10Q (NW-18A, AQ Sub-X)

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

stm 發表於 2010-5-24 10:09
一定靚過DC. 主要靚響層次同立體感上.
一般DC用嘅CCD係1/2.33" (50MP/cm2), M 4/3用嘅CCD係4/3"(5MP/cm2) 而DSLR用嘅CCD係(大約)22.3 x 14.9 mm(5.4MP/cm2).
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果你唔係好鍾意影相, 如果你唔想花太多時間去執相, 如果你唔願意花費太多去買鏡頭, 如果你唔想'咩'住舊鐵去旅行, 我就唔係咁建議你買DSLR嗱。

老實講, 而家既DC質素已經唔差, 我相信一般DSLR如果直出JPG唔會靚過DC幾多, 當然影RAW再執就會有距離, 不過要付出時間同心機做代價。

另外, 鏡頭亦係考慮因素, 當你用變焦鏡去諗, 一般去旅行一枝短變焦, 一枝長變焦, 一枝大光圈定焦, 當你用一般質素既都唔會太輕。當然, 可以去諗下18-200那類天涯鏡, 不過一般光圈唔夠大到夜晚就死得, 二黎用天涯鏡加DSLR既質素, 我不如用DC。

不過, 如果真係對攝影有興趣, 或者想進一步拓展攝影的空間, DSLR既發展空間係大好多既, 否則, 一部大光圈既DC, 加上唔係太差既ISO表現, 好似S90咁, 已滿足到你既需要。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
pigpighung + 1

查看全部評分