設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[香港] 葉問前傳

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

之前看了<葉問前傳>預告片, 對此片好有興趣, 而幸運的是, 我參加了某AV周刊的遊戲, 竟然得到兩張換票證, 實在太好了~
今天晚上, 就用換票證到旺角GV看了這部<葉問前傳>~

看罷這電影, 整體都很好看, 詠春手法很多, 打法真實, 比葉問1,2 更好看~!!
而且前半段的故事, 都跟足事實, 但講到葉問到香港讀書時, 巧遇佛山贊先生之子, 梁壁當時不是一個老人呢. 都是為了給葉準去演這個角色~

此片打鬥場面有很多場; 元彪, 樊少皇都是真功夫打得之人, 再加上笑位也不少, 詠春迷更是不可錯過呢~~
出blu-ray的話, 我一定會入來再看~

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
mafai
平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我前日睇左
非常失望
不過對編劇功力. 真令人眼前一亮, 果然有加入自己原素既影子既強

女角我真係忍唔住口爆左句, 真係好似祖男
男主角, 木獨無表情, 無感情
如果唔係跟風先前既葉問打鬥風格既, 打鬥場面, 完全唔掂
葉問係咪勁到讀一年聖士提反就流利英語.....我唔知係作野定點
不過如果作既, 就不如勁D, 講佢出外留國, 去劍橋,牛津.............
講到底又可叫原創, 有創意

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都睇左, 一般啦....  好多一兩鏡既 artist 出場, 杜宇航在業問2入面個角色演得好好, 但個人覺得佢專登做業問o個種斯斯文文返而生硬(功力未夠), 最慘係我在 Mega Box 3院睇; 完全 feel 唔到低頻, 攪到無哂 feel...
https://www.facebook.com/directorphoto

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢套戲既評價好壞參半喎~~~

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

買就一定買,
不過都係各花各眼啦....冇咩特別........

我比較中意睇葉準打詠春果段,其他位好一般..

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

昨晚睇左,唔知係導演要杜宇航刻意木口木面定佢演技唔好,不過都預左佢冇乜演技,戲中有一首歌,唔知邊個唱,但係錄音都覺得唱得好Q難睇!
其實諗住有洪金寶才入場,但原來佢只係客串!
講到打鬥,其實我覺得葉問前傳好過葉問2,葉問2成套戲我覺得係八仙檯一場打得好睇,其餘打鬼佬同魚攔既兩場都唔好睇!其中魚攔一場子丹用好多替身更另人失望!

元彪, 樊少皇亦冇浪費佢地既身手,當中尾場樊少皇用埋空手道同游術打...唔好再講啦,唔係就爆劇情比人鬧!

總括而言:唔算好好睇,劇情唔夠章力,唔會有帶住你追落去感覺!武打方面我覺得唔錯,我
但我老婆睇完亦冇話好悶,咁都算收貨啦。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

昨晚睇左,唔知係導演要杜宇航刻意木口木面定佢演技唔好,不過都預左佢冇乜演技,戲中有一首歌,唔知邊個唱 ...
tennishk 發表於 2010-7-1 09:09

丹爺葉問2用好多明顯嘅替身~不過冇法~人地手腳都買左成億保險~就算丹爺想駁~保險佬都唔比佢駁~不過呢d武打明星拍戲又要就住d舊患~好難講~打得好睇最緊要~

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

丹爺葉問2用好多明顯嘅替身~不過冇法~人地手腳都買左成億保險~就算丹爺想駁~保險佬都唔比佢駁~不過 ...
@肥狗仔@ 發表於 2010-7-1 09:32

據悉丹爺葉問2用好多明顯嘅替身唔係因為危險,而係因為導演拍完有部份要改,但丹爺同時要拍另一部戲,比唔到期導演,所以你會見到葉問2有好多非危險鏡頭丹爺都同樣用替身!

還有一個傳聞,(只係傳聞)子丹唔大高興杜宇航拍葉問前傳,所以葉問2上映做宣傳時,子丹指定唔叫杜宇航去!
所以葉問2上映做宣傳,大多情況係冇杜宇航。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

據悉丹爺葉問2用好多明顯嘅替身唔係因為危險,而係因為導演拍完有部份要改,但丹爺同時要拍另一部戲,比 ...
tennishk 發表於 2010-7-1 09:47

係?我未睇前傳~但前日重溫葉問2果陣發現杜宇航做呢d二三線角色都入型入格~但做主角就真係= =~如果傳聞真確~咁丹爺都有眼光~自己冇得做主角事小~毀左葉問形象事大~聽講杜宇航版葉問仲會繼續拍~希望唔好做壞去啦~現在期待一下黃生嘅「一代宗師」^^~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢套戲既評價好壞參半喎~~~
小瑟 發表於 2010-7-1 02:24

我未睇之前, 都聽過D comment 話呢套好差下, 但睇戲呢d好個人既, 好似食野咁, 有人話好食, 有人話難食一樣, 咸魚白菜, 各有所愛~
無所謂既, 其實我入場只為看詠春既武打場面, 已經好滿意, 收哂貨啦, 至於其他d...做得唔好既地方, 我 auto-skipped... haha~~

最難得係, 連我老婆睇完都同我講左句, 佢都有興趣學下詠春, 係我習多年詠春都無聽佢講過既~ XDDDDD

呢套前傳既詠春打法, 同之前葉問1,2 完全唔同, 前傳係比較真實, 也有很多不同既手法, 唔似1,2 一味出連續日字衝拳~ :p
mafai
平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩~