設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DC 數碼相機] 可換鏡頭數碼相機質素較佳

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
FROM APPLE NEWS:

可換鏡頭的數碼相機近年大受歡迎,消委會公佈的測試顯示,Panasonic DMC-G2及DMC-G10,與佳能EOS 7D及EOS 550D等四款可換鏡頭數碼相機,評分比其他數碼相機稍高,整體照片質素較佳。消委會表示,相機並非像素越高越清晰,例如佳能EOS 7D有1,790萬像素,但拍出來的照片,不及像素只有1,200萬的Panasonic DMC-G2清晰。

論拍片功能,EOS 550D是少數配備全高清攝錄的機種,畫面質素高,但錄音質素卻欠佳。測試的19款可換鏡頭數碼相機,售價由3,990至15,180元不等,各款相機的近距拍攝能力及效果差距極大,有多達13個款式只獲1至2星評分。當中只有Ricoh GXR,可將細微的物件拍攝得較大及較清晰。

最高評分可換鏡頭數碼相機

牌子型號:1)Panasonic DMC-G2

售價:6,990元

評價:整體照片質素高,觀景器清晰

牌子型號:2)Panasonic DMC-G10

售價:6,290元

評價:機身輕巧,防止影像變形

牌子型號:3)佳能

售價:EOS 7D 15,180元

評價:防手震等表現出色,可攝錄全高清影片

牌子型號:4)佳能

售價:EOS 550D 8,980元

評價:可攝全高清影片,開機起動速度快

資料來源:《選擇》月刊

REALLY????

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

既然係可換鏡頭相機, 鏡頭對畫質影響係好大的, 個報告如果有埋用咩鏡頭做測試, 會令人更信服.
相信都係用kit鏡, 咁c記的kit鏡又真係...
而近拍方面, 換鏡相機唔同dc, 一般kit鏡唔會有乜macro...GXR以果係用返細CCD個隻...當然啦...
等運到

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

既然係可換鏡頭相機, 鏡頭對畫質影響係好大的, 個報告如果有埋用咩鏡頭做測試, 會令人更信服.
相信都係用ki ...
mike384 發表於 2010-9-16 17:32

哈哈, 呢d評測睇左就算啦, 不用認真

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

哈哈, 呢d評測睇左就算啦, 不用認真
JackynJenny 發表於 2010-9-16 17:48

都係發下up風咋, 師兄你唔post上黎我都唔會去睇啦~ 相機呢d野用得就ok啦!! 少少畫質的差異真係唔多在意wor.
等運到

黃金玩家

都係發下up風咋, 師兄你唔post上黎我都唔會去睇啦~ 相機呢d野用得就ok啦!! 少少畫質的差異真係唔多在 ...
mike384 發表於 2010-9-16 22:28

進階玩家

試下用支L仔再試

進階玩家

售價:EOS 7D 15,180元

評價:防手震等表現出色,可攝錄全高清影片

即係點!防手震關7D咩事!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

只可作參考用,

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

機比機就比死人…