設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: andy2667

[電源線] 請問獨立电源線行 Radial 定行 Ring?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

WELL.....穿線膏?

劃石粉就見得多,最多只用爽身粉,用水都見過,穿線膏真係第一次聽 ...
ronan 發表於 2010-9-27 23:26

以上3隻都唔合法例個喎!
穿線要用3M穿線膏呀啦!你又話做工程PROJECT既? 冇理由唔識呀!哈哈!講笑ja!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

以上3隻都唔合法例個喎!
穿線要用3M穿線膏呀啦!你又話做工程PROJECT既? 冇理由唔識 ...
KING 發表於 2010-9-27 23:43

3m 穿線膏真係第一次聽,多謝師兄提點!!

同埋邊度話用劃石粉, 爽身粉係犯法?
可否引身用劃石粉同爽身粉係犯法的出處?

我見一般係用劃石粉多,如果星期日五金舖唔開,d 判頭就會去wellcome 買爽身粉頂住先,因為爽身粉的成本貴劃石粉好多

如果兩樣都無,就會用水,不過用水會減底線的dc resistance,t&c 做dc meggar test 時除時出事

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我諗你冇做過ASD/EMSD PROJECT 啦!如你有機會既問吓D呀SIR 用呢D收唔收貨law!
到時咪知道啦!哈哈!

3萬

鑽石玩家

3m 穿線膏真係第一次聽,多謝師兄提點!!   

同埋邊度話用劃石粉, 爽身粉係 ...
ronan 發表於 2010-9-27 23:59

師兄!你參考吓"電力(線路)規例工作守側"第106頁15條15C 存有腐蝕性或污染性物質(AF)

15C 存有腐蝕性或污染性物質(AF)
(a) 若存有腐蝕性或污染性物質可能對線路系統造成腐蝕或變質,則應
對可能受影響的線路系統部分加以適當保護,或採用可抵抗這類物
質的材料製成。
(b) 有可能產生電解作用的金屬,不應放置於可互相接觸的位置。
(c) 線路系統中的金屬件及金屬部分,如有可能因接觸到結構物的材料
而受到化學或電解性侵蝕時,應該採取合適的防蝕措施。有可能引
起這類侵蝕的材料包括:

(i) 含有氯化鎂的材料(用作建造地台及牆裙);
(ii) 受到腐蝕性鹽污染的灰泥底層;
(iii) 石灰、水泥及灰泥,例如存於沒有油漆的牆上;
(iv) 橡木及其他酸性木材;
(v) 可能引起電解作用的不同類金屬。
在安裝之前加上適當的塗層,或以塑膠料分隔以防止接觸,皆可接
受為適當的防蝕措施。

滑石粉,爽身粉都含有石灰既!如你做皇家佬工程一定唔比用!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄!你參考吓"電力(線路)規例工作守側"第106頁15條15C 存有腐蝕性或污染性物質(AF)

15C 存有 ...
KING 發表於 2010-9-28 00:21

明白了,原來ASD JOB 有呢D 要求

謝謝提點!!!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我諗你冇做過ASD/EMSD PROJECT 啦!如你有機會既問吓D呀SIR 用呢D收唔收貨law!
到時咪知道啦!哈哈! ...
KING 發表於 2010-9-28 00:04

依家好少做ASD同EMSD 的JOB 了,特別係EMSD 果班收貨的阿SIR ,一收左貨,個責任就起EMSD 身上,果班阿SIR 一定雞蛋挑骨頭
所以依家都好少報ASD 同EMSD 的JOB 了

下次落SITE ,問下D 判頭用咩穿線先!

3萬

鑽石玩家

依家好少做ASD同EMSD 的JOB 了,特別係EMSD 果班收貨的阿SIR ,一收左貨,個責任就起EMSD 身上,果班阿SI ...
ronan 發表於 2010-9-28 20:41

唔係果D阿SIR 挑剔,而係怕"咩鑊"要保住飯碗,因為多數都係合約制既讀書仔黎!
所以個個都死咪爛咪本例書黎收貨!