設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: marcocyh

[喇叭線] 上前置喇叭線(材料在p.3, 製作過程分享在p.7)

星級玩家

回復  marcocyh

marcocyh Ching , 小弟愚見 : -
*  去 Ikea 買塊 "靚靚層板" , 襯返 右邊假門 既 木色 ( ...
KUNGKUNG 發表於 2010-11-5 11:33

師兄勁!!!! 可能啲相影唔到真正顏色, 我度門係"發毛"色, 一般果啲櫸木色會好淺....

另外我隻speaker 唔生性生得醜樣, 佢一座枱就向上, 我突然間諗諗下,如果個 speaker頂到上天花, 角度上反而剛剛射中皇帝位喎!!!
不過唔知 front height 係咪一定要同 surround same level

btw, 其實我諗成屋都會係結婚相架喇, 睇電視o既時候就"休息" 下啦
My MarantzPolk
Polk Lsi9,LsiC,OWM3
Sunfire HRS12
Marantz SR7005
Panasonic P50V20H

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]原來我未講我對front height 係點樣....
其實係 exactly 我後置果對:

呢個款可以有好多擺法, 但 ...
marcocyh 發表於 2010-11-5 14:16 [/quote
高前置係要放係對前置上面最少要一M高!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 41# marcocyh

算啦ching, 我相信如果你老細連一條小小的線糟都接受唔到,
係唔會接受到一塊原本唔係設計之內的層板....

唔使咁頭痕, 等我照顧左對speaker 好過啦

星級玩家

[quote]原來我未講我對front height 係點樣....
其實係 exactly 我後置果對:

呢個款可以有好多擺法, 但 . ...
KING 發表於 2010-11-5 16:14

放到頂天花會否太高?

星級玩家

算啦ching, 我相信如果你老細連一條小小的線糟都接受唔到,
係唔會接受到一塊原本唔係設計 ...
sayye@h 發表於 2010-11-5 16:29

ching 誤會左, 只係唔可以兩條線diu diu fing 喺牆中間, 其他師兄提議沿牆邊上線槽應該非常適合

你都想上 front height? 快啲一齊加入呢個行列啦

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

放到頂天花會否太高?
marcocyh 發表於 2010-11-5 17:47

高過一M都唔緊要啦!因我唔知你對前置既高度,擺到上天花頂又唔駛既!
你自己度一度對前置加一M上去個位置去幾高先啦!

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  minimoai
minimoai Ching , 明白 , 真係慘 !!!!
淨係得 3.0 ! Ching , 繼續革命 !
KUNGKUNG 發表於 2010-11-5 11:23

多謝KUNG兄既支持 會繼續努力

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 26# marcocyh

你屋企好靚呀。

星級玩家

高過一M都唔緊要啦!因我唔知你對前置既高度,擺到上天花頂又唔駛既!
你自己度一度對前置加一M上去個位置 ...
KING 發表於 2010-11-5 19:14

買完料番去睇左, 因為我av 櫃高, 所以前置上一米都差唔到一呎位就到天花板了

星級玩家

你屋企好靚呀。
tennishk 發表於 2010-11-6 07:58

多謝師兄, 屋企剛裝修好獻醜了