設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[CAS軟件] 比MAC玩CAS用既, 新版Amarra 2.2

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

比MAC玩CAS用既, 新版Amarra 2.2

真係點都唔捨得買
站係standalone computer software 黎講,真係好貴,但當佢係hifi野咁買,又未必係好貴。

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用

新仔玩家

請問硬件最低要求是?

進階玩家

download個demo, 試完再comment啦!

d人用mac做CAS都係為左Amarra! (amarra+itunes真係好方便,又可以用remote app控制)

小心中毒

我係mac到試左好多個music player, 都係覺得amarra最好! 音質係有明顯提升.

新仔玩家

吾知舊IBOOK用吾用到?

見習玩家

初初推出時係唔止呢個數...
chiuching 發表於 2011-5-2 12:11

梗係,而家唔駛錢個啲都同佢一樣咁好聲,甚至平平地個啲唔單止聲好,有啲function我認為仲好啲潻!不過我係用Mac的~

見習玩家

最衰就係佢用在係人都話穩定嘅Mac上面,都「超」唔穩定個下死呢!我前後試過係三個不同version,無一個係轉bit rates上面做用穩穩定定,無自己quit走個program。大食都不在話下,唔用cache除時聽到砰砰聲!咁貴一個program,好在可以試下先買,如果唔係真係倒錢落海~我非常建意有心買的ching要試真啲,由其要試不同的bit rates即同一個playlist上面有不同bit rates的歌,但最緊要係自己個DAC係可以native做到24/192,咁就可以試埋hardware個driver 同佢夾唔夾。

我宜家用緊Audirvana、Decibel同Fidelia,三個program都非常穩定,唔大咬。最緊要就係到現時,三個program在各自最新的version上聲音的改進,真係叫Amarra靠邊站。由其免費的Audirvana真係無得頂!而Decibel同Fidelia都唔係貴,CP值不錯~

新仔玩家

最衰就係佢用在係人都話穩定嘅Mac上面,都「超」唔穩定個下死呢!我前後試過係三個不同version,無一個係轉 ...
Dennisk 發表於 2011-6-5 19:29

多謝介紹Audirvana,其它都使用緊。不過Amarra的好處就係可以link住iTunes,所以可以用itunes remote control app. 可以唔使看住個monitor,其它的app我看暫時沒有呢個功能。。。

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

最衰就係佢用在係人都話穩定嘅Mac上面,都「超」唔穩定個下死呢!我前後試過係三個不同version,無一個係轉 ...
Dennisk 發表於 2011-6-5 19:29

Amarra唔穩定? 係點唔穩定法呢,我長開左用來煲機成兩個月都冇關過機又冇咩問題喎,
師兄想問吓你現用咩器材, 如你覺得Amarra唔夠好聲, 可能係你器材唔夠班姐,  
係時候升級呢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hk63039 + 10 + 10

查看全部評分

⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

見習玩家

Amarra唔穩定? 係點唔穩定法呢,我長開左用來煲機成兩個月都冇關過機又冇咩問題喎,
師兄想問吓你現用咩器 ...
kingyan 發表於 2011-6-6 12:26

點唔穩定,我之前個果post寫得好清楚。同埋我無講Amarra唔好聲,我個post只係話,佢的競爭對手啲聲都好正加上穩定。所以今時今日,論聲音佢已經無乜優勢... 一個軟件唔穩定,換乜器材都只係嘥氣,所以都係換咗唔用佢囉!

上面有ching講Amarra其中一個好處,就係佢可以link住個iTunes一齊嚟用,咁有人喜歡這樣做是可以理解的。但係如果你有好多好多歌係iTunes到(因為主要係用iTunes來管理歌曲,好正常)咁個iTunes就會開係上嚟相對較慢,同吃多了資源。不過這都不是問題,問題係就係有啲ching不喜歡這樣的綑綁式一齊玩,我就係咁放棄了Pure Music。  在這方面,我反而認為Fidelia比較好,因為她一方面可以accress到iTunes的library(唔駛自己整理過啲歌),一方面又可以建立自己的另一個library同playlist,這樣我覺得彈性大啲好啲(不過這都是個人喜好)。至於remote...好幾個program都可以用Apple個remote control,不過就唔係用iPhone囉!

新仔玩家

至於remote...好幾個program都可以用Apple個remote control,不過就唔係用iPhone囉!

個問題在於如果可以唔使開個monitor就可以控制個program梗就最好啦,下下都要開電視/monitor就真係好麻煩