設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DC 數碼相機] 想買部 P & S 嘅 compact 機, 有冇好介紹?

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
宜家用緊 Samsung EX-1, 很滿意 still frame 個 performance! 但喺佢只有 640 movie。 想買部機仔比老婆用! 希望有下列:

1) FullHD Movie, best in today's compact group

2) GPS

3) not too bad still performance

網上都睇過啲試片,但都好難判斷! 自己試過 Canon 230, Sony TX100V, Panny ZS10.  個 bitrate 好似 Canon 最大, 32Mbits

有人知道 Sony HX100V 同 HX9V 香港幾時有嗎?

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

我上星期係沙田專門店問過香港還未知幾時有,所以只試HX7V (10X),感覺一般,睇 spec 發覺 9V 只係有係16 X ,其他一樣,HX100 對女士來講比較大,所以最後今午買咗 230HS,無論相片拍片質素較佳,低光時拍攝也可以。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
aidan + 5

查看全部評分

黃金玩家

我上星期係沙田專門店問過香港還未知幾時有,所以只試HX7V (10X),感覺一般,睇 spec 發覺 9V 只係有係16 X ...
ysl 發表於 2011-5-9 15:24

師兄, 後來我都睇啱呢部! 我喺尖沙咀試 FullHD 個 bitrate 成 35.2 Mbps, 厉害! 可唔可以幫我試下個 GPS? 大概要幾耐先搵到位置? 容唔容易走位? 再問問你喺邊度買? 幾錢? 謝謝你...

鑽石玩家

師兄, 後來我都睇啱呢部! 我喺尖沙咀試 FullHD 個 bitrate 成 35.2 Mbps, 厉害! 可唔可以幫我試 ...
喬峰 發表於 2011-5-10 04:51

黄昏時簡單地試吓個 GPS,係部機啟動 GPS 後,頭兩張無數據,要第三張相才有,似乎室內難定位,室外就好好多,不過好似有少少偏離,圖中我加上去個紅點才是拍照地點。
GPS 對我來說不重要,若 GPS 係師兄杯茶,提議打去 CS 問清楚才決定。我係沙田 「張無忌」買,其他兩大連鎖店無貨,「宗圓」及舊名雷射鋪照定價賣,送8G咭、套,腳架仔及保護貼,
DSX 賣價最平,淨機 $ @^^),$ @&(% 送8G咭、套,腳架仔及保護貼,我買個間照訂價減 $100 ,跟8G咭、套,腳架仔和著名牌子代電。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
aidan + 5

查看全部評分

黃金玩家

回復 4# ysl

師兄唔該晒, GPS差小小算啦! 我主要喺想大概知道去過邊度就得啦! 謝謝你! 舊電夠唔夠駛啊?

黃金玩家

回復 4# ysl

師兄, 我諗我會買 Canon 230, 請你教下我呢個門外漢點樣試部機有冇死光點之類嘅嘢, 好嗎? 謝謝!  

鑽石玩家

回復  ysl

師兄唔該晒, GPS差小小算啦! 我主要喺想大概知道去過邊度就得啦! 謝謝你! 舊電夠唔夠 ...
喬峰 發表於 2011-5-11 01:38

據資料話舊電影到210 張,估實際170張左右,開GPS 會用多d 電,所以要買第二舊電,原電價約$300,副廠$39 至佰零蚊,要考慮副廠牌子,我嗰舊約佰零蚊,三分一價錢約有七、八成電量,自己計數啦!   

鑽石玩家

回復  ysl

師兄, 我諗我會買 Canon 230, 請你教下我呢個門外漢點樣試部機有冇死光點之類嘅嘢, 好 ...
喬峰 發表於 2011-5-11 02:45

你係門外漢?

簡單叫售貨員用機影一張全黑及一張全白,跟住逐張放大睇有無光點及死點。
宜家 d DC機好少有光點及死點,就算唔好彩有,如不在中央位置,都可以接受。
師兄會揀邊隻色? 不過好似無物現貨,有時要揀副選!
另外如考慮原廠機套的話,算把啦,因為好 fit , fit 到難於出入,我買時無睇清楚就係咁中招 ,淨買部機係最明確選擇,當然你有時間買配件的話!

黃金玩家

你係門外漢?

簡單叫售貨員用機影一張全黑及一張全白,跟住逐張放大睇有無光點及死點。{ ...
ysl 發表於 2011-5-11 13:22

最近有網站對 Canon Power Shot SX230 HS 有以下測評! Sill & FullHD 都是滿分!   

http://www.digitalversus.com/can ... s-p360_10944_1.html

鑽石玩家

最近有網站對 Canon Power Shot SX230 HS 有以下測評! Sill & FullHD 都是滿分!   

...
喬峰 發表於 2011-5-12 09:00

對網站發放的評論越黎越......
呢個網站好似對 Sony HX9v 評價最高,但再睇佢地嘅Sony 及 Canon兩部機比評,更發覺得啖笑
始終親自試用,邊部啱自己就買邊部。

自己也講吓部 Canon機缺點:
1. 電池表現最弱
2. 開機個閃就彈起
3. 閃係廢

其他蠻可以!