設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chakat

[請教] 改善立體感的方法

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

但我上次聽的只是Weiss Dac 2......出16/44.1,已經成個人企系度....
chakat 發表於 2011-5-9 16:53

Weiss做立體感是不錯的.

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

連最基本既空間都沒有... 好難搞啫?!
細地方玩大喇叭, 唔識既只會boom boom boom... 識既都要抺走好多野先至叫做 ok.. 又要有有限錢, 咁點解唔將就下呢?
另外, 我都有用過Weiss.... 拜託, 唔好神化佢~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實Weiss DAC初出時只係皮零野, 口碑好左就越黎越貴, 到202一出成五皮野, 值唔值真係見仁見智...

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我兩隻喇叭之間有六尺,但距離牆身只有一尺,距離自己則有五尺(可以參考附圖),若我再拉開D,咁咪又再接近D ...
chakat 發表於 2011-5-9 16:46

距離自己有五尺係比較少, 最好起碼有7呎

星級玩家

要有音場深度, 最重要係喇叭離前牆有返咁上下距離, 濶度就同TOE及喇叭距離都有關係, 師兄現在聆聽環境, 先天真係好難搞, 如果你係一邊廳黎玩, 不如考慮掉轉90度黎放.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

吾好浪費金錢買器材,聽其他c hing 講,如果有心玩2
Channel 用曬客飯兩邊,效果一定吾同。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

改善立體感的方法??

立體感是指音場/中高頻分佈/前後感/活生感

第一步就係你需要擺喇叭離前牆最好3-6尺,唔可以拉咁遠就可是落擴散板
左右側牆離幾多尺就睇用咩喇叭同實際環境。

第二步就係你電源要乾淨,要有質素同力水,最好拉獨立電,好多c兄拉完獨立電後都覺箱音改善左。

第三步請看看自己器材水平,雖然玩音響不是器材行先,不過好的器材會提供更易出到好聲的機會。

第四步是調音,如果你喇叭音染重,例如注重中音的人聲喇叭,我可以講你唔洗指意佢有幾立體比到你,而當你知道自己是追求立體的傳真度,請選入一隻合適自己的喇叭,其後就是調音的動作,好多發燒友都講喇叭同器材定左之後,就是看你的調音了,什麼叫調音?例如中頻太突出,你可用線夾一夾回平均,低頻太少,你可用信號線或喇叭擺位去改善,總之就是要令系統在你的空間環境中可以做到你要求的感覺,當然這好決定在機主對音樂和音效上的了解的,因此一套機在唔同人手上也會有唔同效果的。

說回立體感,你必是保持高頻伸展性,而低中高的頻的廣闊而平均,不是調得淋淋的聽似很有音樂感的音色,或是注重人聲的表現。你可用真樂器作借鏡,調整上有真實感的音效,而如果要有深而大又立體的效果,CDP/DAC是很重要的。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Toe in 會唔會好D?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

其實係HIFI 店到試..雖然都係7尺..但係SPEAKER 後既後間.左右空間..SOFA 後個空間已經唔同講法...就單單呢個環境都相差好遠..以你8尺...拉出1尺都算係咁架LA..不過SAFA 太貼WALL..左面空間比右面相差太遠..呢個係死症..唯有TOE IN

進階玩家

toe in只係對人聲置中有幫助;但係會令空間感收窄!!!
avlam 發表於 2011-5-8 23:15

無錯...我都遇到呢個問題.我個setup係房用,因為空間所限,剌叭之間得個五尺位, 重要貼住場. 睇左好多research, 以下係我嘅解決方法:

0. 加咗所為嘅吸音棉係牆上.

1. 加 M&D omni-harmonizer:

http://www.mark-daniel.com/Pro_Cn.asp?ProID=22

2. 個DAC加左隻Voltikus 火牛

3. 加左Sine SAT 5KV Isolation Transformer

4. 最後就係加隻F113 - Subwoofer.

audiogon d人話,如果聽歌為主, 兩隻F112會俾兩隻F113好.大部份gon人都話bookshelf speaker + subwoofer 好過座地. 最主要係因為座地d低音好難攪得掂.F112有得就位放,容易d blend in.

小弟認為DAC的火牛影嚮最大...