設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 鐵心心

[藍光播放機] 雙龍出海,一摩再改,改改Cambrige 650BD [P.13新增第四部650BD]

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

650BD有無得好似oppo咁改區碼
HP2210 發表於 2011-6-3 17:17

買張卡可以改到, 不過香港冇乜b區disc, 改左都唔係太著數...

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

第四部650BD出現!!

機主CHRIS雖然新玩影音,不過態度正面,追求音質的志向很重,

而機主CHRIS佢剛剛入左 ...
鐵心心 發表於 2011-6-3 15:20

早排忙到甩轆,現簡單包膠一下(小弟經驗尚淺,說錯請見諒)

畫面
一拎到返屋企,當然第一時間開機啦。哇,畫面D"雜訊"多到,仲差過用以前部DVD Player,好似有沙風暴咁! 正當我想鬧爆心兄咁大整古之時 ,我叫自己冷靜一下 ,問清楚D先啦。
向心兄求教,佢建議關掉電視的“修正”功能。於是將電視機(Toshiba)以下功能關掉:ClearScan100,Resolution+,以及 "影像穩定"。但"抑噪" 則Set至 “高”。650BD方面就用晒Auto Setting。果然,畫面即時靚爆:背景變的更黑,金屬/其他光滑面變得更“令”,畫面白色地方旁邊的紫色邊變幼了。心兄的解說係,摩機後解像度太高,高到令電視的修正功能會有反效果。(想加相但權限不足 )對Set電視/BDP真的沒甚麼認識,懇請賜教!

聲音
音場方面有不錯的提升。同小弟部全摩MD10相比,雖然MD10的音場長闊上似乎多D,但係MD10數碼味道比較重,人聲又有點兒太過出,整體感覺不夠自然。650BD經過心摩改造後,我再順手買埋Inakustik LS502,PE LABS ST電源線,聲音變得有D似Hifi,而不只是AV了 。講人聲/音樂感仍然不夠我部NAD C515BEE,但分析力/定位已經高出幾班,咬字清楚左(聽到好多尾音/口水聲),而且聽落舒服自然。呢鋪真係被心摩毒暈了...

P.S. 小弟只是請心摩做個“中摩”,“大摩”的話仲得了嘅!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

早排忙到甩轆,現簡單包膠一下(小弟經驗尚淺,說錯請見諒)

畫面:
一拎到返屋企,當然第一時間開機啦 ...
amusic 發表於 2011-6-16 02:33

你部650摩出黎冇味道,只有高分析力同空間感,你要求要高分析力ma
其實本身650個中頻在原裝未摩時有突出少少的感覺,之前第一部650的機主就是要求摩完都可以中頻突出一點,
因為佢聽人聲多,因此放棄了高分析力同定位和空間感。

Inakustik LS502方面,本身你新買左SFH-X,個中低都幾多下,雖然分析力還在,但喇叭線比較偏向AV聲,
何謂AV聲?意思是低傳真有聲有畫,它極高同極但伸展不夠多,空氣感一般,音場也平面。
而用Inakustik的出品,是因為它中性,好分析力之外也有不錯的中頻和低音,平均性好,
加上音場明顯是HIFI向,音場由喇叭後方散開,明顯會有更立體的音場效果。

PE LABS ST,影像靚,聲平均比較重分析力,插BDP十分好,低音有線條,唔會令你低頻一舊舊或一PAT PAT,
影像更是立體感強,NOISE少,黑位深又靚,用了就像甩開TV的一層面沙,更通透。
另外"抑噪" 方面你SET OFF或低OK了

至於TV,一部TV經調教分別可以很大,任何器材都要花心機時間調教才可,
多D上POST76看看各位C兄心得,得益不少
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你部650摩出黎冇味道,只有高分析力同空間感,你要求要高分析力ma
其實本身650個中頻在原裝未摩 ...
鐵心心 發表於 2011-6-16 11:50

大夫,畫質係咪要好似咁呀?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大夫,畫質係咪要好似咁呀?
plnl88 發表於 2011-6-16 16:07

咁渣架部500a
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁渣架部500a
鐵心心 發表於 2011-6-16 21:27

都未經大夫過手梗係渣啦。
重加上係標清台添 n 兼 ISO 800 無用閃光燈,將就下啦。
有無得救呀,大夫!

1萬

鉑金玩家

都未經大夫過手梗係渣啦。
重加上係標清台添 n 兼 ISO 800 無用閃光燈,將就下啦。
...
plnl88 發表於 2011-6-16 21:50

換左佢LA

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

換左佢LA
鐵心心 發表於 2011-6-16 23:02

大夫,換左部 500a 定部 50D 呀?

1萬

鉑金玩家

大夫,換左部 500a 定部 50D 呀?
plnl88 發表於 2011-6-16 23:10

換600M,再換D3S

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

換600M,再換D3S
鐵心心 發表於 2011-6-16 23:18

600M 得番 DEMO 機乍。
D3S 你殺左我啦,大夫。