設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 米赫洛域

[情報/開盒] 五星物語 volks 1/100

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

小弟依D新手可吾可以加入
米赫洛域 發表於 2011-5-25 07:44

我錯,...計漏左你......

專業玩家

好耐無開工...
有的話早少少通知...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

http://bbs.fssun.net/read.php?tid=15304
紅色噴到同一個TONE. 勁
其他問題當時運高

都係睇返D 正路野好
http://www.workshop-cast.co.jp/cast_f024.html

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 63# mtvbb

我不明白. . 衰邊樹. 唔怕講喎.

黑鑽玩家

回復  mtvbb

我不明白. . 衰邊樹. 唔怕講喎.
大佬John 發表於 2011-5-31 01:21

又要攪把劍pose.又要有特色, 唔跟原本既 set 法, 但又set唔好 手臂, 攪到 高低博
紅色好"林", d details 無滲線

打磨無技巧, cast 好易磨走. 所以d 角位線條更加要注意
無角位, 無尖位.  有如某高手.

光面下下大量coating以為咁樣得到光滑, 打磨又打得圓, 滑, 滑到無晒角位.

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 65# mtvbb

ic ..D相水平都係斜左.
紅色 用白下地 , 一受光就會變左咁, 我寧願灰底
個光澤面似係用光油浸出來, 之後無再處理, 所以有橙皮/噴筆痕. 影相有橙皮實物一定更覺眼, 我自己底線係起碼影相唔可以見到.
D邊位如果"掘"左可以點攪? 買過件原件?
盾上高金色外面果條黑線, 如果佢做到好似膊頭果D金色咁分明, 我既做法會寧願唔滲, 一條時粗時幼既黑線影響完成度.
呢條link真係正. 有一頁有金色既L gaim MKII 同金色Deepstriker XD

銀級玩家

回復  mtvbb

個光澤面似係用光油 ...
大佬John 發表於 2011-5-31 19:33

灰底咪會變左"魚"紅囉..

三潮玩家

回復 67# marcolau

係呀. 有時噴血紅, 仲會加少少少少黑落去...(依家隻自護艦)
除非真係要好鮮紅先會用黃底,粉紅底etc... 白底+光澤 影相有呢D問題

黑鑽玩家

回復  mtvbb

個光澤面似係用光油 ...
大佬John 發表於 2011-5-31 19:33

我自己覺得紅色(透明色)又係多PARTS, 件又多曲線既話. 係好難噴到同一個TONE,
所以你見到出面某鋪,唔係話佢噴影唔正/ 唔好技術, 其實佢D 影都好好下
只不過要係鮮色上如果係5星GK(外甲) 上做影. 我自己就跟開日本風, 總得咁樣怪怪地
當然睇上去好似好勁技術, 但其實遮掩左打磨得唔好, 唔夠平, 同噴唔到一個TONE 既鮮色

我自己上COATING唔卒COATING, 通常只有係紅色呢D 太透明色既色系, 我先上COATING.
一來我懶去卒, 2來我覺得有小小噴筆感既光面會自己唔做作D

而你講既灰色做底. 正如marcolau CHING 話DRY 會火菸左.
所以噴鮮上, 又要平均同一個TONE, 比做陰影更難

我之前有D 爪爪AT. 我就係上唔到同一個TONE, 先用珍珠藍上COATING(情況有如鮮色攪陰影) , 純為影響視覺睇唔到噴唔到同一個TONE

而D 角位磨衰左,我自己就 一係用AA 膠+爽身粉, 一係痴CAST 去攪.
我自己慣左一定要起角.. 以下呢件 COPY MASTER 爛件, 真係執死人

三潮玩家

回復 69# mtvbb

上次你講完, 我就決定左唔會再掂手辦mecha...
我見你前面幾頁果幾件都唔太反光
平時我噴開半光澤, 一直都想搵一個唔駛捽但又冇橙皮/噴筆痕既方法, 油性油太快乾又唔可以用leveling thinner, 所以我諗住下次去買支水性Vallejo既Satin+Gloss Varnish...聽人講唔錯.