設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: josephm

[風景照分享] 捷克 - 世界遺產之旅

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

去o左兩星期, 上星期先返香港.  我都好喜歡Telc, 真係好寧靜舒服, 唔單止風景靚, 民宿更加又平靚正!!  至 ...
josephm 發表於 2011-6-21 00:34

嘩, ching你都去好多地方旅行喎!!
埃及, 柬埔寨同南非都係我想去但仲未去既地方...

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

嘩, 我o個陣又係住Davids Apartment同PENZION DANUSE呀, 不過ck就係住Pension Danny.
不過我無你去咁多日, 我得10日, 仲要我去o個陣係歐洲熱浪, 去telc o個程車熱到救命...

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# josephm

靚相! 童話世界一樣! 除左D骨頭, 骨頭真定假架?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩, 我o個陣又係住Davids Apartment同PENZION DANUSE呀, 不過ck就係住Pension Danny.
不過我無你 ...
ykluk 發表於 2011-6-21 00:56

有D巴士仍然冇冷氣, 而且窗口重好細隻.....有得選擇的話, 我都比多少少坐Student Agency....起碼有冷氣, 車內重有免費wifi!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  josephm

靚相!  童話世界一樣! 除左D骨頭, 骨頭真定假架?
michaelwong 發表於 2011-6-21 01:05

骨頭當然係真喇, 呢間人骨教堂係捷克好出名的!
http://www.kostnice.cz/   

From 頭條日報:
距離Kutna Hora火車站不遠的Kostnice Ossuary,既不宏偉,也沒華麗外觀,但這座向被喚作人骨教堂的建築物,卻以驚世駭俗的人骨裝飾教每個到訪者都看得目瞪口呆。
走進始建於1280年的古老教堂,我立時發現裏面滿布人體骸骨,數目更多得難以估量,原來教堂初建時,曾有修士灑上由各各他帶來的泥土,遂被居民視為神聖而爭相把先人安葬於此,十四世紀爆發黑死病和十五世紀發生胡斯戰爭,葬在這裏的人便多達數萬,及後部分墓園廢置,露出不少骸骨,十七世紀教堂改建,當時的建築師竟發奇想把骸骨作裝飾,所以現在你便可看到堆疊成山的頭顱骨,更有以不同部位骸骨砌成的吊燈及燭台,以及用骨頭砌成的文字圖案,雖覺詭異,卻不得不佩服設計師的創意!

3萬

白鑽玩家

有D巴士仍然冇冷氣, 而且窗口重好細隻.....有得選擇的話, 我都比多少少坐Student Agency....起碼有冷氣,  ...
josephm 發表於 2011-6-21 01:08

你啲相令我有啲掛住捷克, 呢個真係好地方, 而且又無乜嘢好買, 我女人想洗錢都唔得~~!!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

東歐國家風景真係靚呀!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

骨頭當然係真喇, 呢間人骨教堂係捷克好出名的!

From 頭條日報:
距離Kutna Hora火車站不遠的Kostni ...
josephm 發表於 2011-6-21 01:14

入到去有冇詭異感覺呀?

星級玩家

你啲相令我有啲掛住捷克, 呢個真係好地方, 而且又無乜嘢好買, 我女人想洗錢都唔得~~!!  ...
ykluk 發表於 2011-6-21 08:45

其實都有好多名店....LV, Gucci, Prada.......不過都係同香港差唔多價錢!  如果喜歡Bohemian水晶的話, 就可能會大出血!    題外話, 捷克的女仔真係幾靚, 高大, 唔肥, 冇雀班, model身材.... 再加上夏天........I love summer Czech!!

星級玩家

入到去有冇詭異感覺呀?
michaelwong 發表於 2011-6-21 09:53

開頭都有d唔慣......  不過有好多遊客參觀, 又o甘光猛, 都冇詭異感覺o既!