設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[請教] 要買 TELE鏡影個女, 呢二枝點選好呢??

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解唔考慮sigma 70-200 2.8...
又有大光圈..
又有防震..
200mm唔夠遠又可以加2X

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

色馬聽講色水好似有問題喎, 會嗎??

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

色馬聽講色水好似有問題喎, 會嗎??
小瑟 發表於 2011-6-27 23:48

sigma我用過一段日子, 發色係帶黃些少, 你冷靜完諗下小小白啦。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

泠靜完了...我最後都係選擇平平地算了!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

泠靜完了...我最後都係選擇平平地算了!!!!
小瑟 發表於 2011-6-28 10:06

如果會拍片可能C記會好D,T記拍片聽講話摩打聲都幾大
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

科林玩家

兩支比就一定canon~ 不過70-300有支新既L 白鏡可以考慮下~

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小小白is或者小小白no is啦,佢地都有粒canon螢石,一粒螢石等於3塊防色差鏡,所以可以做到咁handy,而且保值ma,同埋tele f4.0已經好足夠,如果有時確保景深深d,好多時都要收到f8或者f11先得.........

5萬

總版管

我最後.....都係買左龍仔.......都未有時間開來睇....你地一面倒撐C記........我好有入錯貨既FEEL!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

不過尋日買枝鏡時有個得著, 話說上一次係旺角某大公司買鏡, SALES大叔比我睇左一枝"新"既A005, 咁我都係例睇下D鏡片有冇塵之類, 一向上搵燈一望, 嘩, 好多好多細點點既, 我就問, 好多點喎, 大叔就話"係咁架啦, 呢枝鏡出哂名多點, 全部人都係咁講架啦", 因為我好小浦其他攝影 FORUM, 就信以為真, 不過都係叫左佢囉多枝出黎, 點知囉完另一枝仲衰, 有一粒明顯大點...咁我就話不如囉返之前果枝啦...........

不過最後比錢果一殺那(真係卡都囉埋出黎架勒), 同行既朋友就問我, 其實佢有朋友相熟, 反正枝鏡又唔急, 點解唔搵佢朋友, 所以最後急停冇比錢走人勒..........尋日終於搵左相熟朋友, 尋日一試鏡, 又係向上搵燈照, E...E......一粒塵都冇既, 之後唔洗我講啦.

真係估唔到原來會係咁既, 真係好彩冇比錢!!!!

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
kalok6 + 8

查看全部評分

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

塵呢樣野遲早會入, 我唔太介意.
不過你講到個支勁多...
其實我唔係撐c記, 只係攞支小小白同t記的70-300比, 點都係小小白贏架喇...價錢都差成倍.
貴鏡頭有佢的利點, 但唔代表平野冇好, 最緊要係影相姐!!
等運到