設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 家居小佈置

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
近期睇到好多師兄入手DIY EVA膠用黎放十仔
又o係 website見到已經有條子式既eva條 (有黑及白色)
於事做過research後走去新填地街看看
買入
1. EVA 300mm x 1M x 20mm 一塊 (比十仔) @$85
2. 15mm x 1M x 6mm 4支 @$5/支
3. 20mm x 1M x 6mm 64支 @ $6/支
4. 30mm x 1M x 5mm 4支 @$7/支

總數: $517-

番屋企開工
由於在鋪頭已叫店長將1米長的EVA開了1刀, 所以番來仲要做腳, 20mm並唔難介開, 只要把介刀夠利, 好易有靚既切口.
EVA膠的一面已貼有雙面膠紙, 所以將切好的4寸腳 (我就將430mm的十仔長做左3隻腳) 貼上就可以.

至於那些15/20/30mm的條子又做乜呢? (見下圖):

將20mm 沒有原有雙面膠紙的另一面貼上雙面膠紙 (見下圖):

將15mm的貼上成 L型, 再將30mm貼上成3角型 (見下圖):

我做左4支, 用黎貼上前牆角. 曾經聽過些前輩講話角位做些斜型既物件可以減低低音儲於角位, 平平地就試下啦. 做好就貼上牆身, 可加填蓬膠於三角位的2隻小角及再掃一層乳膠漆, 可是我就冇做到了.

而20mm x 1M x 6mm 的數十支 我是用作佈置前牆角位的
原有牆角位 (見下圖):

度好尺寸就再條子切好 (見下圖):

再一條條貼上, 1,2小時後做好
完成圖:

此舉1來平宜地當裝飾, 2來亦可將某些反射點打散 (就算做不到效果也算美觀吧! )
叫師傳做這種飾面板連人工差唔多都要一千, 而家咁做係2,3佰料錢, 當然裝上去的不是木板吧.
想點緻一下屋企角位的師兄可以考慮吓.

Update 影音環境:

到晚上做好都夜, 沒有試過EVA pad的表現
只有開開2ch聽了一陣歌
初部聽感覺上音場結場實了一點, 還是心理錯覺吧~?!
低音反而真是實淨了少少, 已經貼上牆, 不可能拆下來比較了
此舉小DIY, 做不做到提升音質較果有所保留, 當多樣參考吧好了.

評分

參與人數 17威望 +137 收起 理由
manKi + 3
mimi + 5
chhanthony + 10
ocean.com + 10
depeche_lam + 1
245141525 + 10
koo9726 + 10
pinkspider + 10
minimoai + 10
rlwk2009 + 10 好掂喎
jt24 + 8
KING + 10 勁!
kwchow08 + 5
鐵心心 + 10
sclendan + 10 師兄手功非當好喎!
Pooh + 10
ykluk + 5

查看全部評分

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching好手勢呀!

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ching好勁!!!
搵自己屋企牆身嚟搞, 聲音有無效果一件事, 過到老細嗰關先係最勁!!!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching好勁!!!
搵自己屋企牆身嚟搞, 聲音有無效果一件事, 過到老細嗰關先係最勁!!!  ...
ykluk 發表於 2011-7-20 15:07

做之前都講定比老細聽, 尊重佢都話聲佢知
佢入到屋見到仲話好靚~ 佢好鍾意添

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄手工非當好喎! 我都覺得整左度牆無咁單調, 係靚左好多! 不過打直三角個駁口就難搞左d....

師兄咁大條野都有少許重量, 用耐左會唔會掉落呢? 同埋打橫一條條果d耐左咪會積塵囉....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

做之前都講定比老細聽, 尊重佢都話聲佢知
佢入到屋見到仲話好靚~ 佢好鍾意添 ...
lemonstar 發表於 2011-7-20 15:10

真幸福!!
不過你手工真係好好就真!!!

銀級玩家

師兄手工非當好喎! 我都覺得整左度牆無咁單調, 係靚左好多! 不過打直三角個駁口就難搞左d.... {:6 ...
sclendan 發表於 2011-7-20 15:37

師兄講得啱呀, 3角型位既收口真係要用填蓬膠, 不過見唔太樣衰就算了
其實3支野好輕, 佢背有雙面膠紙L型咁貼實就唔會跌既
至於積塵, 都一定會, 呢d位都可以掃下, 好似d機後面咁多線就真係清唔到喇~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 8# lemonstar

師兄如果用填蓬膠, 會唔會玩多排諗清楚先呢? 因為一落膠封邊就返唔到轉頭喇. 見師兄咁做都應該係牆紙啦, 第時唔鐘意/改裝, 都可以還原.

其實個駁口都唔係咩問題啦, 師兄手工已經靚到再無進步空間喇! 如果睇唔到駁口, 我會以為係專業裝修佬既傑作! 依家咁剩底有d DIY味咪仲靚....

如果俾我, cut又cut到曲晒, 貼又貼到斜晒, 條白色EVA未上到牆已經俾我d手汗搞到黃晒喇.....

不如師兄諗諗有無d軟性野例如啞色膠紙一條過貼上去"封面"得唔得呢? 旺角有間Hong Kong Art Supply可能多d選擇....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

鉑金玩家

C 兄好手工