設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] HX920 點換電源線? (有圖)

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟係超級新手,有睇開76見各位ching換線換得咁開心,所以想係買新電視時一次換埋佢。

小弟部新電視係HX920,本身諗住掛牆,牆做左"隧道",電線要經"隧道"落下面先有電制位。但係部電視條電視就咁係拆唔到出來的,所以就算唔換線我都係要做手術拆線嫁啦(除非我剪線再駁返).

問題1: 白色個頭係唔係可以就咁用手用力拉出來?我唔敢大力試...

問題2: 如果我想換條電源線有無係一邊白色頭 + 一邊13A的?一定要自己買散線DIY頭定係可以叫鴨記代工?價錢如何?

問題3: 定係我應該好似各ching咁自己做個IEC座?但係我好怕無保養。

問題4: 一百蚊多d一呎有無好介紹?最好易搵(因為我去鴨記唔係好熟怕比人昆)同大路。

問題5: 最後我想幫部PS3換埋,佢本身係8字頭咁我買果時有無分別呢?

問題6: 就好似各c hing 咁講講下又想幫部Amp換埋... 咁又有無介紹呢?電線頭係好似電腦火牛果隻頭,係唔係易攪好多?

如果問題太低能請ching原諒我係超級新手...  謝謝!

註:張相係我屋企人部HX820來,HX920應該一樣因為未送到所以用住HX820參考.

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# HKcow
新機最好不要改, 一改就冇保養!

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# HKcow

我同ching你一樣都係hx920,一樣都係用隧道走插頭,都係掛牆。
條隧道已經預咗夠一般插頭過,點知sony真係大少少,要拆線。
我見個Sony師傅真係就咁一拉就甩架喇。
不過,呢d危險動作,緊係留番比師傅做啦。
TV:46HX920
BDP:OPPO 93
AMP:LX 73
FS:B&W 684
CS:B&W HTM61
SR:B&W DS3
SB:Sunfire 10
DAC: MD10

新仔玩家

回復 3# queenman

咁如果真係可以就咁鬆到條線出來,換過條線應該無人知。真係要保養先換返條原裝。

不過問題係出面的線可以接白色個頭嗎?

銀級玩家

回复: HX920 點換電源線? (有圖)

我部 EX420. 都同你部一樣 design,鬆黑色舊膠,再連白色舊膠一齊蚊出呢

新仔玩家

咁白色頭鴨記有得佩嗎?

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

你只需要按白色中間那度
輕輕的拉出來就就甩架喇

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我部hx900唔係咁...8字頭電線!
做咩又變得咁麻煩既設計

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

而家好多電視都係咁

新仔玩家

Hm..

去問過一兩間鋪頭話白色個頭無得佩

咁即係話如果我要換線就要自己jam線入白色個頭度... 咁就會無保養...

諗到個計自己cut斷條電線之後同sony 講整壞左...  咁佢點都要換比我多收1, 200...咁我就有兩個白色頭?