設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 古靈精怪調聲法...後果自負.....(^_^)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我o係另一個分區回覆時寫左一句"當時仲有好多古靈精怪o既調聲方法"
令我想起好多以前音響圈中盛傳o既古靈精怪野
突然好想同大家分享吓
不過我又唔知貼o係邊區好,既然係調聲方法,我就大胆貼係DIY區啦
如果版主覺得唔適合,可以隨便移區甚至刪貼亦可,絕無怨言

1.喇叭線
玩喇叭線當然唔算古靈精怪
但係以前音響圈有一段時間唔係玩"金‧銀‧銅"線話邊種線好聲...而係玩長度
當時有一說法: 喇叭線係14尺半最好聲,而我就係唔信果一邊o既人
每次聽到有人咁講,我都會問14尺半包唔包义 / 蕉插
跟住仲會話:如果我將條線剪短1mm / 1cm,你又聽唔聽到分別?

2.摩喇叭
摩喇叭當然亦唔係咩古靈精怪野
大家摩喇叭多數換接線‧電容,講究d就換埋電阻
但係當時有一股"熱潮"唔係換喱d...係換線圈...當時有兩種線圈好hit
第一種係6角線圈
線芯橫切面成6角形,有傳話用喱種線繞線圈,線芯會成蜂巢狀排例
令線圈更緊密,所以更好聲
第二種係銅薄線圈
將銅壓成薄片繞製線圈,當時講法係:銅薄比銅線傳輸力更好更穩定
更有人話:喱種係最好聲o既線圈(我自己都仲留有幾個喱種線圈,不過唔知係咪最好聲 )
我就好耐無留意喱d野,而家仲有無喱兩種線圈
3.CD....CD係最多古靈精怪調聲方法o既野
A.CD圈
CD圈顧名思義真係一個圈,好似一條大"橡筋"咁樣,不過就無咩彈性
剛剛可以套住隻CD,當時hit到連文具舖都有得賣~死未

B.神筆
曾經有廠商出過一支外形同普通綠色箱頭筆無咩分別o既神筆
話用喱支神筆油左CD碟o既內外圈,咁隻碟就會靚聲好多
最後更有人話:普通綠色箱頭筆都有近似效果云云,可以慳好多

C.寶貼
o係CD內圈與外圈中間左右o既圓周範圍"品"字形貼三粒寶貼
每粒大約紅 / 綠豆大小,然後將寶貼壓平,咁樣隻CD又會好聲d咁話
仲講究到....話要留意寶貼o既大小,過大 / 過小都會唔同聲
D.雪藏CD
聽CD前,將隻CD放入雪櫃冰格5-10分鐘
然後攞隻CD出o黎抹吓d水氣先放入CD機
咁樣又話好聲d.......冷凍技術係咪咁o黎o既呢?

E.沙紙轆CD
將兩張大約1000號o既水磨沙紙互相磨擦,令到沙紙更幼細
然後將沙紙打磨面向出捲o係一個小型圓柱體上(例如:菲林筒)
跟住o係CD底(透明膠果面)由內圈至外圈 / 由外圈至內圈
直線來回反覆轆至起霧狀,當然係成隻CD底都要轆啦
不過要記住係轆唔係磨,有人話轆完隻CD靚聲好多
至於要轆到咩程度先係最好聲而又唔會轆死隻CD...真係唔好問我

以上講o既所有野,有幾多真幾多假~我都唔知
純粹想講吓以前音響圈子中流傳o既古靈精怪調聲方法
如果有C兄跟住照做,後果自負..................

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10 精品文章

查看全部評分

專業玩家

我聽過喇叭線長度、CD膠圈同綠色CD筆,其餘未聽過。全部都未試過。唔知有無師兄試過呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

仲有...胆機玩胆唔出奇
但係連胆罩都有得玩.....

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

仲有...胆機玩胆唔出奇
但係連胆罩都有得玩.....
ilavbnm 發表於 2011-7-26 15:49

都幾攪野喎! 由以玩CD呢part添!
喇叭線我都有聽過呢種說法!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

高級玩家

好攪野.

好多都未聽過.

hi fi 野真係一門高心既學問.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

小弟已經補返"銅薄線圈&寶貼用法"圖
最後...其實我都有幾個胆罩...但~真係唔知掉左去邊
如果搵到...我再影過比大家睇
至於其他........無計.................

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

用電磁爐幫隻 CD 消磁

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係—篇好 HI-FI 應用文章 !

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

都幾攪野喎! 由以玩CD呢part添!
喇叭線我都有聽過呢種說法! ...
KING 發表於 2011-7-26 16:19

KING SIR唔好扮野喎
以KING SIR資歷點會未玩過..........

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

KING SIR唔好扮野喎
以KING SIR資歷點會未玩過..........
ilavbnm 發表於 2011-7-26 20:56

玩野同資歷係兩回事黎呀!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"