設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lyt9394

[電源線] 請幫手睇睇條電視PC(已OK)

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 30# ilavbnm

又要再次多謝 ilavbnm Ching 先 !
想問如果個白色插係 " 密晒 " 既 ,
即係睇唔到 金屬片 部份 , 有冇好既辦法 " 甩 " 佢出黎 ??

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  ilavbnm

又要再次多謝 ilavbnm Ching 先 !
想問如果個白色插係 " 密晒 " 既 ,
即係睇唔到 金屬片  ...
KUNGKUNG 發表於 2011-8-14 14:23

密晒就要睇吓係咪連電線"啤"死o既
如果係"啤"死就無得攪
如果唔係"啤"死,就要睇過個頭先可以答到你有無得攪
有無相可以睇吓?

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 32# ilavbnm
ilavbnm Ching ,
* 千多謝萬多謝都係要再多謝
* 返到去 AV Centre 即刻影張相出黎 , 再等 Ching 賜教

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 32# ilavbnm

有些插頭在外面看不到彈片位置就好像電腦插頭一樣的,彈片是卡在插頭,用髮夾弄一下就行。
師兄去華輝配一樣的線耳就可以保留用原廠白色插頭了。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果個線頭係啤死係線就多數蚊唔到出來,係個頭冇導電片咁樣點通電?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  ilavbnm
ilavbnm Ching ,
* 千多謝萬多謝都係要再多謝
* 返到去 AV Centre 即刻影張相出黎 , 再等  ...
KUNGKUNG 發表於 2011-8-14 23:51

如果真係電腦插仲易攪
因為電腦用o既插頭接片通常較為軟身(回彈力不強)
即係你可以先將倒勾片壓下,然後慢慢拔都得(唔需要一路壓一路拔)
不過電腦插係有兩個倒勾(圖2)
你可以用支較為粗少少o既針/好似mimi兄咁講用髮夾
不過我無髮夾所以用針,其實只要啱用o既工具就可以
方法係由插頭正面插支針入去將左右兩面倒勾片壓下(圖1)
然後就可以輕易拔到接片出o黎

圖1

圖2
兩邊倒勾片係比我壓平左拔出o黎
不過為左影相清楚d同我要裝返入去,所以我"了"返出o黎

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
KUNGKUNG + 5
KING + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果真係電腦插仲易攪
因為電腦用o既插頭接片通常較為軟身(回彈力不強)
即係你可以先將倒勾片壓下,然後慢 ...
ilavbnm 發表於 2011-8-15 11:04

師兄!好掂呀!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 26# ilavbnm
去咗老鴨到處都找不到這個插頭同接觸片

最後我都係要低頭去剪線落焊

但換線後效果真係.......

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  lyt9394

如果係我自己,我就續個金屬頭,撓返開D線,續條鉗返佢就O K ...
kleung 發表於 2011-8-11 22:56

之前試過咁樣搞法, 証實係唔work的, 因為佢塊鐵片個倒勾好細一鉗過出來, 十居其九會即斷, 鉗唔番。

我上次係旺角鴻光買類似的膠頭都係幾蚊個~

但穩陣計, 拿埋條線 , 一係度好呎寸先至去ssp配個個頭, 但要留心, 那些大廠好鬼衰, 個頭十居其九係專用, 永遠差少少~ 不過師兄你搞左就無計啦~

銀級玩家

回復 36# ilavbnm

唔該晒 ilavbnm Ching !
又圖片又文字解釋 !
真係好鬼死感動 !