設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tomc

[請教] 有什麼方法可阻隔前置喇叭低頻潛過隔離屋?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

試下move對喇叭就下先.
唔得就要搞隔音啦
ropresident 發表於 2011-8-10 22:48

我對喇叭個氣孔係前面!
無得攪嫁!幅牆成八呎半乘廿七尺咁大,點隔喎!送對耳塞比佢好過啦!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同樓有條友爆机到電梯口都聼到,我都無投訴人地!反而聽歌就比條友煩住晒!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A

高級玩家

去新填地街賣防震物料既地方問下啦....  不過鄰居痴銀線真係好難攪...

專業玩家

去新填地街賣防震物料既地方問下啦....  不過鄰居痴銀線真係好難攪...
noche 發表於 2011-8-11 00:19

防震物料可以點攪?

專業玩家

咁咪唔使理佢囉!喺合法嘅時間制製造噪音係好正常嘅!!!
avlam 發表於 2011-8-10 14:58

AVlam 兄:
你換左對Triangle後有無覺低頻深左,量亦多左呢?

我對喇叭背離後墻約一呎,之間唔覺有boom,震盪,甚至唔覺有嘜大聲響,大部份發聲都係前面單元出!
但當有鼓,大提琴或double bass響起,係皇帝位就feel度一浸浸低頻湧埋黎,同好實淨嘅低頻打出,感覺木地板同softer有輕微震動同掃褲腳,係問題所在嗎?需要減去嗎?但個種feel好正!就係座地比到力量!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

星級玩家

Small potato

師兄有無估計一下係邊處漏聲去隔離?有無試過播歌時走出 lift 口、走廊等地方自己聽下?除非你幅牆好薄,否則多數係窗口或門口漏聲。

仲有,「聽到」唔等於大聲,如果漏出去o既聲自問算細聲,合理時段內聽歌,你可以唔Q理隔離點投訴。

Good luck!

專業玩家

actually LQ is long wave! sometimes it only can heard/feel over 20feet.
may be your neighbour does not hear but feel the bass which is very annoying.
i think you can do nothing about this except reduce the volumn or reduce the bass.

but i dont think your speakers can annoy your neighbour. normally subwoofer can do this not less than 6" unit.

anyway, good luck!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10 我很贊同

查看全部評分

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

AVlam 兄:
你換左對Triangle後有無覺低頻深左,量亦多左呢?

我對喇叭背離後墻約一呎,之間唔覺有boom ...
tomc 發表於 2011-8-11 09:03

我當初都驚住會boom,因為比以前對22L2重要多左一隻6.5''低音,但結果真係唔覺有boom,而且個低音好有彈性,厚薄適中,不過我虐過好似你咁離垟一呎,但啲聲好焗促同唔夠立體,之後移離番垟差唔多三呎啲野就反晒嚟,所以喇叭不論係前或後氣吼都要盡量跟番標準擺法啦!!!

星級玩家

聼"如夢"都投訴?

Tell the dog la!!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 14# tomc
tomc Ching ,
低見如下 : -
- 去 MK 買 2 塊 EVA 墊 , 厚身嗰隻 ( 唔記左係 6分 定 1吋 厚)
- 墊係你而家塊 黑麻石 下面
- EVA 墊 其中一面係有 " 膠紙 " 既 , 唔好成塊起 , 係四個角
   起小小 ,  跟著 " 痴 " 落去 黑麻石 度
- 跟手放返 隻 座地 上去 黑麻石 度
- 試聽幾日睇吓仲有冇人投訴
P.S.
* 如果冇用 , 唯有 將 EVA 墊 攞返出黎
* 金錢損失 大約 數拾元