設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 丁蟹

[請教] 應該用咩器材播 "WAV" 最好 ?

星級玩家

For play CD:
9500(同軸)-->MD10(RCA)-->Int Amp-->Speaker

For Play Flie:
Computer(USB)-->MD10(RCA)- ...
joelkw 發表於 2011-8-24 13:35

師兄
我剛剛細心想過你個建議
但係有以下問題

我部電腦本身離個廳好遠 , 咁有咩辦法解決 ? 買部NOTEBOOK ?
JVC DLA-X500R
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
EMOTIVA XPA-5
PMC IB2SE
FOCUS AUDIO FPC ES
Monitor Audio RS8
Monitor Audio R270
VELODYNE DD15+

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄
我剛剛細心想過你個建議
但係有以下問題

我部電腦本身離個廳好遠 , 咁有咩辦法解決 ? 買部NOTEBOOK ...
丁蟹 發表於 2011-8-24 14:04

唔駛勁野, NETBOOK果D都夠~~
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;page=11#pid370082

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄
我剛剛細心想過你個建議
但係有以下問題

我部電腦本身離個廳好遠 , 咁有咩辦法解決 ? 買部NOTEBOOK ...
丁蟹 發表於 2011-8-24 14:04

解決呢個問題有好多方法的:

1. 用NAS + Media Player --> Creek Amp  (可以考慮Lacinema Classic HD, 我用緊,聲音有DD Hifi 味,有remote, 係一部Hard Disk + NAS + media player 三合一, Whathifi.com 比左5星架! 最正係有埋你最愛的USB input, 亦有紅白RCA output!,一次過滿足晒你所有願望!)

2. Apple TV2 / Apple Airport Express  / Mac Mini (由電腦無線傳送到廳)

3. 好似師兄建議咁, 加本 Notebook / netbook
源:馬仔SA15S2/心摩CA650BD/Stello DA100
擴:銘達MC7R/金仔P300L/馬仔SR6003
揚:三角Trio
線:Madison/PELab

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

解決呢個問題有幾個方法:

1. 用NAS + Media Player --> Creek Amp  (可以考慮Lacinema Class HD, 我用緊,聲音有DD Hifi 味,有remote, 係一部Hard Disk + NAS + media player 三合一, 最正係有埋你最愛的USB頭, 亦有紅白RCA output!,一次過滿足晒你所有願望!)
amusic 發表於 2011-8-24 14:15

Good~~ HAHA~

星級玩家

解決呢個問題有好多方法的:

1. 用NAS + Media Player --> Creek Amp  (可以考慮Lacinema Classic H ...
amusic 發表於 2011-8-24 14:15

THANKS ... 師兄

請問呢部 Lacinema Classic HD 幾多錢 ?
邊到可以買到及試機 ?
另一個問題係加左呢個野仲有無需要個MD10 DAC (全摩版) ?

THANKS
OS SEP-100HM-MRW1 (BU201) 100吋電幕
OPPO 103D
Anthem 710
PMC IB2SE

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

THANKS ... 師兄

請問呢部 Lacinema Classic HD 幾多錢 ?
邊到可以買到及試機 ?
另一個問題係加左呢個野 ...
丁蟹 發表於 2011-8-24 14:48

Why don't you just build a tiny PC instead of using a media player?  Then you can attach your PC to your DAC...

星級玩家

Why don't you just build a tiny PC instead of using a media player?  Then you can attach your ...
qwe456 發表於 2011-8-24 14:49

師兄
1.) 我個廳放唔到PC , NOTEBOOK / NETBOOK 仲可以
2.) 如果用 PC / NOTEBOOK / NETBOOK 有個問題係無 REMOTE ...揀歌聽好麻煩

OPPO 103D
Anthem 710
PMC IB2SE

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄
1.) 我個廳放唔到PC , NOTEBOOK / NETBOOK 仲可以
2.) 如果用 PC / NOTEBOOK / NETBOOK 有個問題係 ...
丁蟹 發表於 2011-8-24 14:56

1. Get a smaller case, put in an ITX mobo...
2. There are remote controls for PC...

星級玩家

1. Get a smaller case, put in an ITX mobo...
2. There are remote controls for PC...
qwe456 發表於 2011-8-24 15:01

師兄
唔係好明
有無相片或影片可以參考
THANKS
OPPO 103D
Anthem 710
PMC IB2SE

星級玩家

師兄
唔係好明
有無相片或影片可以參考
THANKS
丁蟹 發表於 2011-8-24 15:18

iphone 就是remote if u use itune,foobar 好像都得!