設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: JasonBonds

[電源線] 人生總有第一次

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

完全冇CUT過,不過唔係我勁,係華兄利害

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

完全冇CUT過,不過唔係我勁,係華兄利害
JasonBonds 發表於 2011-8-31 21:25

咁可唔可以影幅裡面接線位黎睇睇呢?
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 32# KING

King sir 即係king sir 對器材了解真係利害,king sir 唔好介意不如由小弟講解點做法,
等king sir指點吓我啲三腳貓工夫,無錯古河8字頭最入一個窿係入唔晒成條線心,
最多入到3/4線心,但係又唔想cut咗部份線心,好彩個入線位係出面個窿
可以入晒全部線心,即係同一駁線位分別有大細窿及分別有兩粒鑼絲鎖住前後大細窿,
所以我開長小小條線盡量將3/4插入前面細果個窿,剩餘1/4線捲起係後面部份即係大
窿位置用鑼絲鎖上,不過我係新手唔知對條線有無影響,一心想住唔想cut去部份線心。

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

King sir 即係king sir 對器材了解真係利害,king sir 唔好介意不 ...
ballballho 發表於 2011-8-31 22:21

你即係先張條線芯反一半線向後,利用後面粒鑼絲位黎入埋成條線芯入去係咪!
有冇影響就唔知,但收鑼絲位兩粒都係直接壓住條銅線!並唔係廠方做法,前面鑼絲壓銅線芯,後面鑼絲壓線皮!
理論上可行,實際上係咬唔死條銅線,要靠尾位個夾線黎定實條線!好睇你點合埋個頭有冇加粒黑膠黎頂番成條線!
借師兄相一用!

呢位大師兄都係用粗線入古河8字頭既!但佢冇反一半線芯向後!可能條線粗唔過X-25 la!
http://www.post76.com/discuss/vi ... E9%A0%AD&page=3
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C-hing 條 4030 入 MK 頭會唔會好難入,可唔可以 post d 接線相上黎睇

星級玩家

x25 錯方向!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  KING

King sir 即係king sir 對器材了解真係利害,king sir 唔好介意不 ...
ballballho 發表於 2011-8-31 22:21

小弟雖然未試過做8字尾, 不過睇ching形容, 都覺得你咁做會唔會夾唔實個頭, 同埋用螺絲鎖住條線芯, 日子耐咗磨得耐會唔會磨穿線芯, 因為粒螺絲喺外殼出邊係會掂到, 咁睇好似有啲危險...
無其他牌子既8字尾可用咩? 再唔係你一係買2條熱縮膠, 一條大啲既由8字尾既底部開始包, 包埋個螺絲, 但因為嗰條包得到8字尾既熱縮膠太大, 所以用多一條大過條線小小既熱縮膠包第二層, 咁咪可以再鎖緊啲條線同8字尾, 同埋唔驚個螺絲位走電!!

另外, 正如japangirl兄所講, 條x25好似調轉咗方向... 同埋頭尾最好包返熱縮膠, 除咗靚仔啲, 仲會安全啲同穩固啲!!

進階玩家