設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 超方便既CAS-Apple TV + iPhone + iPad - AirPlay

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

超方便既CAS-Apple TV + iPhone + iPad - AirPlay

當大家都玩CAS玩得慶高彩烈既時候,自己亦都手痕痕,
諗下自己點可以用最懶同最平既方法參與倒
...用緊既Av amp 係pioneer, 苯唔係denon或者馬蘭士,冇得upgrade用airplay,
連iPhone apps remote 都冇..... 只好行第二條路.

睇完有高人用notebook加iTunes駁入amp,又可以用AirPlay玩CAS,真係好鬼死正,
於是係床下底搵番部爛鬼notebook出來,入好左歌,諗住開壇之際,灌切我懶窮人既本色,
convertor都唔買,用wifi 直接share,點之發現,舊notebook既wifi同網絡供應商既rounter竟然唔夾,
可能部notebook真太舊了...呢條路又係死路...DLNA我又唔懂set..

把心一橫,誓要搞好為至,於是又再諗倒兩條死路,係,係死路!
一就係換過部有AirPlay 既amp
二就係買過部新notebook,
但係,兩條路都會對我既荷包做成至命打擊!
咁,唯有再上網搵吓,終於,比我發現左apple tv!
佢有HDMI 同光纖out,又可以用airplay!得左!滿足曬3個願意!

即時打去apple訂!但好可惜,原來香港係冇行貸既!要美國先有,丫,
但係apple 既CS又可以好清楚咁confirm可以做到我想要既工能喎!...

好在呢度係香港,有錢,就有機啦!而家?我呢窮懶人,當然係un un 腳咁,
用部amp經AirPlay,聽緊係iPhone/ipad上有既歌啦!
而且比之前諗到既死路,重慳左一大筆添!正!

冇相左手,今晚補番!

TV

TV

output

output

appleTV

appleTV

IPAD

IPAD

IPHONE

IPHONE

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wil-wil + 10 + 10 Thanks for your sharing!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

超方便既CAS-Apple TV + iPhone + iPad - AirPlay

我都係咁用左好幾個月

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

新仔玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都用apple tv,非常好用!

黑鑽玩家

回復 1# faihi

Ching, 香港灣你电腦中心有得賣.....錢係要洗架....

相信你已經買左. 係好好用架.....

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 3# cykk

係呀,比想像中重方便!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 4# csum123

買左啦 ching, 真係正到不得了!

黑鑽玩家

回復  csum123

買左啦 ching, 真係正到不得了!
faihi 發表於 2011-9-8 21:41

你重可以將d相呀...相机拍的短片呀....由個ipad經atv hdmi -> avm 去個电視, 重可以有襯托音樂....
    重可以將d movies 由iturn經wifi去atv hdmi 去avm 播重有5.1声道..... 一句講哂.正....
    如果jailbreak左, 重勁...不過我冇,已經好好用...

黑鑽玩家

也可以換條电源線改善音汁...

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

也可以換條电源線改善音汁...
csum123 發表於 2011-9-8 22:02

Haha, 真係好似好好玩同好多野玩,要慢慢研究!

想問下play咩片有5.1?用高清片轉mpeg4?tks!

黑鑽玩家

Haha, 真係好似好好玩同好多野玩,要慢慢研究!

想問下play咩片有5.1?用高清片轉mpeg4?tks! ...
faihi 發表於 2011-9-8 22:28

個 atv 只可以做Dobby Digital 5.1 by-pass。高清片要用mpeg4,而個聲軌要用Dobby Digital 5.1。或者你部avm可以直接解AAC 6聲軌,咁你就可以用mpeg4+AAC 6 聲軌去玩5.1了。